Aan de slag met BIMcollab Twin voor gebruikers

Aan de slag met BIMcollab Twin voor gebruikers

BIMcollab Twin biedt op modellen gebaseerd document- en activabeheer om gegevens over gebouwen en infrastructuur op te slaan, te beheren en te delen. Een Digital Twin platform om gegevens te creëren en er samen aan te werken en om belanghebbenden er gemakkelijk bij te betrekken. BIMcollab Twin stimuleert BIM-implementatie en modelgebaseerde samenwerking in uw projecten.

Dit artikel begint met een handleiding voor het activeren van je account, gevolgd door een overzicht van de BIMcollab Twin gebruikersinterface. In het laatste deel verkennen we de belangrijkste functies waarmee u de mogelijkheden van BIMcollab Twin optimaal kunt benutten, zodat u verzekerd bent van een soepele en productieve ervaring.

Idee
Geef je de voorkeur aan praktijkgericht leren? Ga naar onze BIMcollab Academy en schrijf je in voor de BIMcollab Twin User Course.

Account activeren als nieuwe gebruiker

Als je nog geen lid bent van BIMcollab Twin, zal je ruimtebeheerder het aanmaken van je gebruikersaccount starten. Verwacht een uitnodiging per e-mail met een activeringslink om aan de slag te gaan. Je moet eerst een activeringssleutel invoeren op de Twin homepage. Als u op de activeringslink in de uitnodigingsmail klikt, wordt de activeringssleutel automatisch in het betreffende veld ingevoerd.



Vervolgens wordt u gevraagd om uw e-mailgegevens in te voeren en een wachtwoord aan te maken om toegang te krijgen tot de ruimte. 


Zodra je account is geactiveerd en je een wachtwoord hebt ingesteld, kun je inloggen op je ruimte met de gegevens van je nieuw aangemaakte BIMcollab Twin space account. 



Waarschuwing
In een BIMcollab Twin-ruimte zijn erruimtebeheerders engewone gebruikers. Ruimtebeheerders hebben volledige controle en beheren projecten, gebruikers en instellingen. Gewone gebruikers, met de juiste rechten voor de gebruikersrol, kunnen projectgegevens bekijken en ermee werken, wat zorgt voor veilig beheer en effectieve samenwerking. Als u uw machtigingen wilt wijzigen, bijvoorbeeld als een module, locatie of project niet zichtbaar is, kunt u contact opnemen met uw ruimtebeheerder om deze instellingen aan te passen. 

BIMcollab Top lint

Dit lint staat altijd bovenaan de BIMcollab webpagina en biedt handige toegang tot een reeks functies. We zullen elke functie hieronder uitleggen.



1. Mijn projecten

We kunnen "Mijn projecten" openen door op dit pictogram te klikken. Aan de linkerkant van het scherm wordt een verticale map geopend met een overzicht van alle projecten waaraan je deelneemt. BIMcollab Twin heeft een ruimtelijke structuur die begint met 'Locaties'. Locaties bevatten ook elementen zoals percelen, gebouwen en verdiepingen. Binnen deze locaties worden vervolgens 'Projecten' opgezet en door de accountbeheerder georganiseerd in 'Fasen' die de fasen van het project weergeven.
In dit verticale venster worden locaties, projecten en fasen overzichtelijk weergegeven voor eenvoudige toegang tot en navigatie door documenten. Klik nogmaals op het pictogram 'Mijn projecten' om het verticale menu te sluiten.



Op dezelfde manier kun je met de horizontale navigatiebalk boven in het scherm schakelen tussen Locatie, Project en Projectfase waaraan je werkt. Klik op de tekst van de horizontale balk om het menu uit te vouwen met een overzicht van alle locaties, projecten en fasen waartoe je toegang hebt. 




2. Ga naar BIMcollab Nexus

Als je project ook bestaat op BIMcollab Nexus, en je bent ook een teamlid op dat project, dan kun je deze toggle zien om rechtstreeks toegang te krijgen tot je BIMcollab Nexus-account vanaf de BIMcollab Twin-pagina. Dezelfde schakelaar is beschikbaar op de BIMcollab Nexus-accountpagina's, zodat je op een handige manier kunt terugkeren naar je BIMcollab Twin-ruimte.


Nieuwsgierig naar BIMcollab Nexus? Bekijk dit artikel voor meer informatie: Quick Start Guide BIMcollab Nexus

3. Dashboard

Het Dashboard van BIMcollab Twin biedt een startpunt voor alle actuele informatie en activiteiten binnen jouw project. 
Het overzicht van je projectgegevens hangt af van welk niveau van de projectstructuur je hebt geselecteerd. Je kunt een overzicht zien op locatieniveau, projectniveau of projectfaseniveau.
Van hieruit zie je een overzicht van de verschillende kritieke communicatie-items in je project, waaronder: Vragen (A), Taken (B), Controletaken (C) en Reviews (D). Je hebt ook een overzicht van de laatste Documentactiviteit (E) in je project, inclusief informatie zoals Documentnummer, Beschrijving, Documentdatum, Versiedatum, Versienummer, Status en wie het document heeft toegevoegd.



4. Model

Modellen die zijn geüpload in het gedeelte 'Documenten' van een BIMcollab Twin projectfase, kunnen worden gedeeld zodat ze kunnen worden bekeken in de BIMcollab Model WebViewer. Zodra een document is gedeeld met de WebViewer, kunt u het zien op het tabblad Model. De Twin Model WebViewer bevat drie hoofdpanelen die gemakkelijk kunnen worden verborgen of onthuld op basis van uw vereisten: Navigatiepaneel (A), paneel Eigenschappen (B) en paneel Documenten bijvoegen (C).
Je kunt meer te weten komen over de functies van BIMcollab Model WebViewer voor Twin in dit artikel: Quick Start Guide BIMcollab Model WebViewer in Twin



5. Documenten

Om toegang te krijgen tot de documentbeheermodule in BIMcollab Twin, navigeer je gewoon naar het tabblad 'documenten' en selecteer je de gewenste fase of het gewenste project in de zijbalk 'Mijn projecten'. De module Documenten is onderverdeeld in een aantal secties: Menu (A), Documenttype (B) en Projectstructuur (C).
Info
Merk op dat wat voorheen de module Realisatie was, nu is samengevoegd met de modules Documenten. 
Het menu (A) biedt verschillende functionaliteiten en filters voor het beheren van je documenten, waaronder die met betrekking tot Realisatie (a). Documenttype (B) is beschikbaar om snel toegang te krijgen tot de gewenste documenten door een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten documenten. De structuur van de projectfase is zichtbaar onder de ruimtelijke projectstructuur (C), met de percelen, gebouwen en verdiepingen waaraan documenten kunnen worden gekoppeld.

Je kunt hier meer te weten komen over de documentenmodule: Documentenmodule 



6. Te doen

De module "Te doen" legt de communicatie binnen BIMcollab Twin vast. Om toegang te krijgen tot de To do's-module binnen BIMcollab Twin, selecteer je op de pagina "Mijn projecten" de gewenste fase of het gewenste project en klik je op de module "To do's". Alle projectcommunicatie-items worden gedocumenteerd en zijn toegankelijk voor projectstakeholders vanuit deze module. Een transparante workflow is fundamenteel in Twin, omdat communicatietransparantie ervoor zorgt dat iedereen inzicht heeft in lopende discussies en taken.
De "To do's" module is verdeeld in drie secties: Menu (A) waar verschillende communicatie-items zoals vragen, taken en notities beschikbaar zijn; Mijn items (B) waarmee je To-do-items kunt filteren om die te vinden die relevant zijn voor jou of je bedrijf; "Status, Label, Commentaar, Type (C)" waar extra velden verschijnen op basis van het geselecteerde communicatietype, waardoor je verder kunt filteren. Lees meer over de module To do's in dit artikel: Module To do's



7. Instellingen

In dit gedeelte kan een gebruiker de instellingen en gebruikers bekijken die relevant zijn voor elk project en de fasen ervan. Instellingen zoals workflows en naamconventies voor documenten die op elke fase of elk project worden toegepast, kunnen hier worden bekeken. Alleen beheerders kunnen deze instellingen echter wijzigen.



8. Beheerdersportaal

Dit Gear icoon  is alleen zichtbaar voor de ruimte-admins en het geeft hen toegang tot administratieve functies. Nadat u op het tandwielpictogram hebt geklikt, verandert het bovenste lint van donkerblauw in rood, waardoor u in het beheerdersportaal terechtkomt. Lees dit artikel om aan de slag te gaan als BIMcollab Twin beheerder: Aan de slag met BIMcollab Twin voor beheerders

9. Helpcentrum

Het vraagtekenpictogram opent een wereld aan hulpmiddelen. Verken het Helpcentrum om uw kennis van de best practices van BIMcollab te vergroten.



10. Mijn account

Het avatarpictogram dient als visuele weergave van de account van elke gebruiker. Gebruikers kunnen een foto uploaden om hun profiel te personaliseren. Het vervolgkeuzemenu bij de avatar geeft toegang tot "mijn account" en de knop "uitloggen" om de sessie te beëindigen.
Met "Mijn account" kunnen gebruikers hun persoonlijke informatie, voorkeuren en meldingen beheren. Hier kun je op Projectomgeving (A) klikken om terug te gaan naar de hoofdpagina of Mijn meldingen (B) en Mijn details (C) selecteren.





Essentiële functies om te beginnen

Dit hoofdstuk helpt je te begrijpen hoe je effectief je projectdocumenten kunt beheren en erover kunt communiceren, en hoe je met 3D-modellen kunt werken met behulp van de BIMcollab Model WebViewer. 

Documenten bekijken, downloaden en uploaden

  1. uploaden
Rechtsboven in het scherm staat de knop voor het toevoegen van (1) documenten aan een projectfase. Het pad in het navigatiemenu (2) bepaalt de ruimte, locatie, project of projectfase waar de documenten worden geplaatst. Het is dus nodig om naar de juiste plaats op BIMcollab Twin te navigeren voordat documenten kunnen worden geplaatst. Als documenten bijvoorbeeld in verschillende fasen moeten worden geplaatst, moeten ze worden opgesplitst en geüpload naar hun respectieve fase.
Om documenten te uploaden kun je, nadat je op de knop Toevoegen hebt geklikt, bestanden slepen en neerzetten of de knop "Bestanden kiezen" gebruiken. Klik op "Uploaden" om uw bestanden in te dienen. In de volgende stappen moet je metadata toevoegen aan elk document om het uploaden af te ronden. Informatie voor geüploade bestanden kan handmatig worden ingevuld of automatisch via een speciale uploadlijst (Excel-bestand).


  1. Kijken op 
In BIMcollab Twin kunnen gebruikers efficiënt documenten beheren en bekijken, zoals afbeeldingen, PDF's en DWG-bestanden, rechtstreeks in de toepassing. Navigeer naar de module Documenten en ga naar het overzicht Documenten en zoek naar het weergave pictogram naast de respectievelijke bestandstypen. Klik op het pictogram om het documentvoorbeeld weer te geven. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie: Documenten bekijken, annoteren en samenwerken in BIMcollab Twin



Op zoek naar een specifiek document? Meer informatie over zoek- en filterfuncties in dit artikel: Kolommen in een documentlijst aanpassen en filters gebruiken
  1. Downloaden 
In het documentenoverzicht kun je klikken op de downloadknop naast de naam van het document. Het document wordt opgeslagen in de map 'Downloads' van je apparaat.  



Als je meerdere bestanden tegelijk wilt downloaden, selecteer je ze op de overzichtspagina en kies je de downloadinstellingen in het downloadmenu. Het downloaden van meerdere documenten is alleen beschikbaar op faseniveau binnen de ruimtelijke structuur. 



Meer informatie over het downloaden van documenten vindt u hier: Documenten downloaden

Communiceer met je team over documenten

Effectieve communicatie over documenten is cruciaal voor projectsucces in BIMcollab Twin. Dit is hoe je je interacties kunt stroomlijnen:
  1. Vragen: Stel vragen over algemene items of specifieke documenten rechtstreeks binnen BIMcollab Twin. Zodra de verantwoordelijke partij een antwoord heeft gegeven, kun je dit goedkeuren of afwijzen op basis van geschiktheid.
  1. Taken: Wijs actiepunten toe aan specifieke teamleden, zoals verzoeken om informatie bij te werken of projectelementen aan te passen. Na voltooiing kan de verantwoordelijke partij de taak markeren als gedaan, zodat jij hun reactie kunt bekijken en goedkeuren.
  1. Notities: Gebruik notities om algemene opmerkingen of observaties toe te voegen die geen actie vereisen. Notities worden gedeeld met het team via het veld 'Geïnformeerd', zodat iedereen op de hoogte blijft.

Je kunt binnen BIMcollab Twin op twee manieren communicatie-items (vragen, notities of taken) maken:
Algemene communicatie: Gemaakt in de To do's module van het betreffende project voor bredere discussies.
Item-specifieke communicatie: Direct toegevoegd en gekoppeld aan een specifiek document of element voor preciezere feedback en tracking.

Lees in dit artikel hoe je deze items toevoegt: Communicatie toevoegen



  1. Meldingen: Ontvang automatisch meldingen wanneer nieuwe items worden toegevoegd of bijgewerkt. Deze meldingen verschijnen in je overzicht als je bent vermeld als ontvanger, zodat je op de hoogte blijft van belangrijke wijzigingen.
  1. Audittaken en beoordelingen: Workflows automatiseren goedkeuringsprocessen voor documenten, waarbij verschillende taken worden omgezet in geautomatiseerde reeksen. Terwijl alleen ruimtebeheerders workflows kunnen instellen en bewerken, werken gewone gebruikers ermee door de gemaakte taken uit te voeren. Audit Round creëert meerdere controletaken voor belanghebbenden om feedback te geven binnen een vastgestelde deadline. De uitkomst bepaalt de volgende stap in de workflow. Review Task wijst taken toe aan gebruikers die een document goed- of afkeuren. De workflow gaat verder wanneer de eerste verantwoordelijke persoon de taak heeft voltooid.
  1. Revisies: Documenten toewijzen voor revisie en hun status bijhouden. Wanneer een document onder revisie wordt geplaatst, wordt het in feite "bevroren", zodat alle wijzigingen worden vastgelegd en systematisch worden beheerd. Je kunt hier meer te weten komen over Revisies.

Werken met modellen

Met de BIMcollab Model WebViewer kun je IFC-bestanden in je project bekijken en ermee werken. Volg deze stappen om de functies optimaal te benutten:

  1. Open de WebViewer: Ga naar het tabblad "Model" in uw BIMcollab Twin project om de WebViewer te openen.

  2. Navigatiepaneel: Gebruik dit paneel om modellen te openen, te taggen en er doorheen te navigeren. Je kunt verschillende modelonderdelen bekijken en verkennen onder "Objecten".

  3. Eigenschappenpaneel: Dit paneel toont de eigenschappen van geselecteerde modellen of objecten en geeft gedetailleerde informatie terwijl u met het model werkt.

  4. Paneel Documenten Bijvoegen: Koppel relevante documenten aan specifieke elementen binnen het model, zodat gerelateerde bestanden en informatie gemakkelijk toegankelijk zijn. Documenten toevoegen aan 3D-modelelementen

  5. Modellen toevoegen aan de WebViewer: Modellen die zijn geüpload in de sectie 'Documenten' van een BIMcollab Twin projectfase, kunnen worden gedeeld zodat ze kunnen worden bekeken in de BIMcollab Model WebViewer.





    Zodra een document is gedeeld met de WebViewer, kunt u het zien in het navigatiepaneel.




    • Related Articles

    • Aan de slag met BIMcollab Twin voor beheerders

      Deze Aan de slag-handleiding beschrijft de functionaliteiten en configuratie van je BIMcollab twin space. Hiermee kun je in een mum van tijd aan de slag. Je space is al geactiveerd door ons team. Toen je een space bestelde, werd je gevraagd om de ...
    • Integraties voor BIMcollab Twin

      Het is mogelijk om je informatie die is opgeslagen op BIMcollab Twin naadloos te koppelen aan een aantal andere applicaties en platforms. Dankzij onze Open API kun je met veel van je favoriete apps werken binnen het gekoppelde ecosysteem van je ...
    • API BIMcollab Twin Quickstart

      Dit artikel geeft een korte beschrijving van de BIMcollab Twin Public API. Met de BIMcollab Twin API kun je informatie over documenten, zoals metadata, opvragen en/of downloaden. Ook kun je via de API 'to do's' opvragen en aanmaken. Gedetailleerde ...
    • Workflows in BIMcollab Twin

      Workflows zijn ontworpen om de verschillende documentcoördinatieprocessen binnen een project te vertalen naar een automatische opeenvolging van taken. Ze kunnen worden toegevoegd op locatie-, project- of projectfaseniveau door de ruimtebeheerder, die ...
    • Een conventie voor documentnaamgeving maken en toevoegen aan een projectfase

      Binnen BIMcollab Twin is het documentnummer erg belangrijk, omdat het hele versiebeheer afhankelijk is van overeenkomstige documentnummers. Naamgevingsconventies voor documenten zijn essentieel om bestanden op een gestructureerde en consistente ...