Beknopte handleiding BIMcollab Model WebViewer in Twin

In BIMcollab Twin biedt de BIMcollab Model WebViewer een gestroomlijnde manier om IFC-modellen te bekijken naast de 2D-documentatie van een project. Met deze krachtige tool kun je moeiteloos door ingewikkelde modellen navigeren terwijl je ook inzicht krijgt in elementen en hun individuele eigenschappen. Dit artikel gaat in op de verschillende aspecten van de viewer en laat zien hoe je deze kunt gebruiken als extra 3D referentie voor je project.

BIMcollab Model WebViewer ondersteunt momenteel de volgende bestandstypen: IFC-modellen (.IFC, .IFCZIP)

Je vindt de BIM WebViewer door naar je BIMcollab Twin project te gaan en op het tabblad Model te klikken.

Verken de panelen

De Twin Model WebViewer bevat drie hoofdpanelen die gemakkelijk verborgen of onthuld kunnen worden, afhankelijk van uw wensen:

1. Navigatiepaneel
2. Eigendomspaneel
3. Documentenpaneel bevestigen

Denavigatie op (1) en het eigenschappenpaneel (2) worden weergegeven en verborgen door op de onderstaande pictogrammen te klikken. Je kunt ook op het mintekenop eigenschappen- en navigatiepanelen om ze te verbergen.
Hetpaneel Documenten bijvoegen (3) kan worden weergegeven en verborgen door op het pijlpictogram te klikken.

1. Navigatiepaneel

Het navigatiepaneel geeft je de mogelijkheid om modellen te openen en er doorheen te navigeren vanuit de sectie "Modellen". Daarnaast geeft het paneel een gedetailleerd inzicht in de samenstellende componenten van de modellen via het gedeelte "Objecten".

Modellen

Als u .ifc- of .ifczip-bestanden hebt geüpload als documenten in het gedeelte Documenten van BIMcollab Twin, kunt u deze documenten delen in de WebViewer.
Leer hoe je modellen en documenten laadt naar BIMcollab Twin: Documenten uploaden

Klik op een document om de documentgegevens te bekijken en de optie 'Delen' te gebruiken

Zodra een document is gedeeld met de WebViewer, kunt u het zien in het navigatiepaneel van de WebViewer:

Als het document meerdere versies heeft, zal het versienummer ook zichtbaar zijn in de modelnaam.

Als je een model wilt verwijderen uit de WebViewermoet je naar de details van dat document gaan en klikken op 'Stop Sharing':

Rechten om modellen te bekijken komen overeen met rechten om documenten te bekijken van een specifieke gebruikersrol.

Modeltags

Met modeltags kunt u uw modellen categoriseren op basis van de behoeften van het project. Elk model kan worden toegewezen aan meerdere tags. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over de tagging-functie: Modeltags gebruiken in BIMcollab Model WebViewer

Je kunt ervoor kiezen om een model te laden of te lossen door de toggle naast de naam van elk model om te schakelen. Als je met de muis over elke modelnaam beweegt, verschijnt er een menupictogram met drie puntjes met opties om modeltags toe te wijzen, het model te verwijderen of te vervangen. Bovendien kun je alle andere modellen uitladen behalve het geselecteerde model (geïsoleerd laden) en je concentreren op één model.

Volg deze stappen om hetladen en lossen van meerdere modellen tegelijk efficiënt te beheren:
  1. Kies modellen door Ctrl ingedrukt te houden voor individuele selecties of Shift voor opeenvolgende selecties (begin met klikken op het eerste model, druk op Shift en klik op het laatste).
  2. Stel een van de tuimelschakelaars in om het laad- of losproces te starten. Deze actie wordt toegepast op alle geselecteerde modellen.

Objecten

In hetzelfde paneel hebben we het gedeelte "Objecten" waarmee je een specifieke objectcategorie kunt selecteren en je kunt elke categorie verbergen/verbergen door op het oogpictogram te klikken.

Meerderecategorieënverbergen/verbergen:
  1. Kies objectcategorieën door Ctrl ingedrukt te houden voor individuele selecties of Shift voor opeenvolgende selecties (begin met klikken op het eerste model, druk op Shift en klik op het laatste).
  2. Klik op een van de oogpictogrammen. Deze actie wordt toegepast op alle geselecteerde categorieën.

Het is ook mogelijk om ruimtes en openingen te laden door op het tandwielpictogram te klikken en de tandwielen te verplaatsen.

2. Eigendomspaneel

Wanneer het eigenschappenpaneel is ingeschakeld en een object (of een model) is geselecteerd, krijgt u een lijst met relevante eigenschappen op dit paneel, zoals samenvatting, locatie en IFC-eigenschappenverzamelingen. Je kunt naar beneden scrollen om de volledige lijst te zien en de titels sluiten/openen met het pijlpictogram om de grootte van de lijst met eigendommen aan te passen.

3. Documentenmodule bijvoegen

In BIMcollab Twin kunnen gebruikers documenten uit de Documentenmodule rechtstreeks aan specifieke elementen in het 3D-model koppelen. Documenten koppelen aan relevante objecten levert contextspecifieke informatie op en maakt het makkelijker om relevante informatie te vinden. Lees meer over het toevoegen van documenten aan 3D-objecten in dit artikel.

Door gebruik te maken van de volgende muis- en sneltoetsen kun je gemakkelijk door je federatieve model navigeren.

Naast de baanmodus zijn er twee extra weergavemodi beschikbaar tijdens het gebruik van de BIM WebViewer:

Vliegmodus

Het helpt je om jezelf gemakkelijk te positioneren binnen je gefedereerde modellen, vooral in grootschalige modellen.

Gebruik de "W" en "S" toetsen om in en uit te zoomen op het model, en de "A" en "D" toetsen om naar de zijkanten te bewegen.

Loopmodus

Het geeft gebruikers de ervaring om door de modellen te lopen, wat vooral handig is om interne ruimtes van dichtbij te bekijken.

.

Gebruik de "↑" en "↓" toetsen om de camera naar voren of naar achteren te draaien, en de "←" en "→" toetsen om naar de zijkanten te draaien.

Vlieg snelheid

In beide modi is het mogelijk om de bewegingssnelheid aan te passen met behulp van de toetsen "", "" en "" of met behulp van het paneel "Vluchtsnelheid" (automatisch zichtbaar bij gebruik van de Vluchtmodus of Loopmodus).

De werkbalken gebruiken

In het hoofdvenster van de BIMcollab Model WebViewer vindt u essentiële hulpmiddelen om uw gezichtspunt aan te passen terwijl u navigeert en problemen creëert.

1. Constante werkbalk : Deze werkbalk, die altijd beschikbaar is onder uw WebViewer venster, biedt snelle toegang tot essentiële Viewpoint aanpassingshulpmiddelen zoals Secties, Views herstellen, Objecten verbergen of isoleren en Metingen.
2. Contextuele werkbalk: Deze werkbalk past zijn opties dynamisch aan op basis van je selecties of acties. Als je op een object, een doorsnedevlak of een meting klikt, krijg je relevante hulpmiddelen te zien die zijn aangepast aan je huidige context.

Voor een beter begrip van deze werkbalken en verdere aanpassingsopties, zie dit artikel: Werkbalken in BIMcollab Model WebViewer