Modeltags gebruiken in BIMcollab Model WebViewer

Lees meer over andere functies van BIMcollab Model WebViewer in dit artikel: Quick Start Guide BIMcollab Model WebViewer

Met modeltags kunt u uw modellen in BIMcollab Model WebViewer categoriseren op basis van de specifieke behoeften van uw project.
Tags kunnen je helpen om de juiste modellen te vinden en de zichtbaarheid van modellen op een efficiënte manier te beheren. Hieronder bespreken we alle mogelijkheden voor het maken, toevoegen en beheren van tags van je model(en).

Modellen die zijn geüpload in BIMcollab Model WebViewer zijn standaard niet voorzien van tags en vallen onder [Geen tag] in het navigatiepaneel.

Model wordt niet getoond onder [Geen tag] nadat er ten minste 1 tag aan is toegewezen. [Geen tag] wordt niet getoond als aan alle modellen ten minste één tag is toegewezen.

Modeltags aanmaken

Alleen gebruikers die modellen mogen uploaden, kunnen modeltags aanmaken, bewerken en toevoegen (projectleiderrol). Alle wijzigingen die worden uitgevoerd op modeltags in een project zijn automatisch zichtbaar voor alle gebruikers van het project. Als je een projectleider van je Nexus project bent, kun je de onderstaande stappen volgen:

Stap 1: Om Model tags aan te maken, klik op het tag icoon in het Navigatie paneel.

Het model tags paneel zal openen naast het Navigatie paneel. Daar kunt u uw tags beheren.
Stap 2: Voer de naam van de tag in en klik op 'Tag aanmaken'. Elke nieuwe tag wordt automatisch zichtbaar in het navigatiepaneel.

Modeltags aan modellen koppelen

Zodra de tags zijn aangemaakt, is het tijd om ze aan modellen te koppelen. De 'link' tussen modeltags en modellen kan in beide richtingen worden gelegd door modeltags toe te wijzen aan modellen of modellen aan modeltags. Hoe u ze koppelt, heeft geen invloed op het gebruik en kan worden gebaseerd op uw voorkeuren.
Hieronder bespreken we beide methoden.

Modellen toewijzen aan model tags

Deze methode is vooral nuttig wanneer een nieuwe tag wordt aangemaakt en u alle relevante modellen aan die tag wilt toevoegen of wanneer u een nieuw project classificeert.

Stap 1: Kies de tag waaraan u modellen wilt toewijzen en klik op het pictogram met de drie puntjes rechts. Kies 'Modellen toewijzen' in het uitklapmenu.

OF u kunt dit doen vanuit het navigatiepaneel en het menu met de drie puntjes voor een tag openen.

Stap 2: Kies het model of de modellen die u aan de tag wilt toewijzen en klik op 'Opslaan'.

U ziet alle getagde modellen onder de tag in het navigatiepaneel.

Modelcodes toewijzen aan modellen

Deze methode is nuttig wanneer een nieuw model wordt toegevoegd aan de WebViewer en het moet worden georganiseerd in een aantal bestaande tags.

Stap 1: Kies het model of de modellen die u wilt toewijzen aan een specifieke tag. U kunt meerdere modellen tegelijk selecteren. Klik op het pictogram met de drie puntjes aan de rechterkant en klik op 'Modeltag toewijzen' in het vervolgkeuzemenu.

Stap 2: Kies uit de lijst die verschijnt in een nieuw venster de tags waaraan u uw modellen wilt toewijzen. U kunt ook meerdere tags tegelijk kiezen.

Meerdere tags toewijzen

In het bovenstaande voorbeeld hebben we meerdere tags toegewezen aan één model. De tags overschrijven elkaar niet en kunnen vrij gekozen worden.

Modellen die aan meerdere tags gekoppeld zijn, verschijnen onder elk van de tags afzonderlijk in het navigatiepaneel.

Wanneer u probeert tags toe te kennen aan meerdere bestanden tegelijk, kan het gebeuren dat aan alle bestanden een verschillende set tags wordt toegekend. Om u te helpen bij het organiseren van tags binnen uw project, worden de tags in het menu 'Tags toewijzen' als volgt gemarkeerd:

Alle modellen hebben deze tag: Alle geselecteerde modellen zijn al gekoppeld aan die tag.

Sommige modellen hebben deze tag: Slechts enkele (meer dan 1) modellen zijn gekoppeld aan die tag.

Geen van de modellen heeft deze tag: Geen van de geselecteerde modellen is gekoppeld aan deze tag.

U kunt klikken op om het te veranderen in .

Interactie met modelcodes

U kunt modellen die aan een tag zijn gekoppeld tegelijkertijd laden en ontladen . U kunt dit doen door de toggle rechts van de naam van de tag om te schakelen.

Net als bij het laden en lossen kunt u ook 'Geïsoleerd laden' op basis van de tag die u kiest. Klik gewoon op het menu met de drie puntjes naast de naam van de tag in het navigatiepaneel en klik op 'Geïsoleerd laden'. U laadt alleen de modellen die aan de betreffende tag zijn gekoppeld.

Modeltags beheren

Om de tags te bewerken of te verwijderen opent u het paneel Modeltag en klikt u op de drie puntjes van de tag. U kunt kiezen om de naam van de tag te bewerken of te verwijderen.

Het verwijderen van tags verwijdert geen modellen die eraan gekoppeld zijn. Als een tag verwijderd wordt en modellen die eraan gekoppeld zijn niet aan een andere tag gekoppeld zijn, worden ze automatisch onder [Geen tag] geplaatst. Net als alle andere wijzigingen is het verwijderen van tags automatisch van kracht voor alle teamleden van het project waaraan u werkt.

Je kunt de toewijzing van tags ongedaan maken door te klikken op "Modellen toewijzen" in het menu met de drie puntjes en de modellen die niet langer aan deze tag zijn gekoppeld te deselecteren.