Metadata

Metadata

Documenten in BIMcollab Twin maken altijd deel uit van een locatie, project of projectfase (Opmerking: Een document dat is gekoppeld aan een locatie of project heeft geen fase). Binnen een project of fase worden veel verschillende soorten documenten opgenomen. Bij het uploaden van documenten wordt een set gegevens gevraagd die elk bestand onderscheidt van de andere en deze set wordt metadata genoemd. Metadata die aan een document worden toegekend maken het vindbaar en filterbaar.

Bij het indienen van metagegevens zijn er een aantal velden die vooraf zijn ingesteld door deprojectbeheerder en een aantal die vrij kunnen worden ingevoegd. De voorgeschreven waarden die zijn ingesteld door de beheerder zijn bijvoorbeeld: status, ruimtelijke structuur, discipline, labels en fabrikant en de velden die vrij kunnen worden toegevoegd zijn de beschrijvingen of datums.

De beheerders kunnen zien hoe ze de waarden zoals Disciplines, Status, Label, Bedrijven,... kunnen instellen op onze Starter Guide voor BIMcollab Twin Admins.

Hieronder vind je een overzicht van alle velden in documenten die standaard verplicht zijn:

Documentnummer: een uniek nummer of code voor dit document
  1. Beschrijvingen: een tekstuele beschrijving van de inhoud van het document. Document Naming Convention, een gescripte naamgevingsformule die is ingesteld door de projectbeheerders, kan worden ingeschakeld per projectfase om te helpen bij het gestructureerd en consistent benoemen van documenten.
  2. Documentdatum: de uitgiftedatum van de eerste versie van het document
  3. Ruimtelijke structuur (loaction, projetc, phase, attached to : de ruimtelijke structuur zijn de percelen, gebouwen en verdiepingen zoals aangemaakt in de locatie en projecten.
  4. Documenttype: de documenttypes zorgen voor een eerste onderverdeling van de documenten. Het is eenvoudig om te filteren op types in de navigatie van de documentenmodule. Er kan een keuze gemaakt worden voor een standaard documenttype.
  5. Discipline: de lijst met disciplines kan per BIMcollab Twin space worden ingesteld. De indeling van disciplines kan per project sterk verschillen.
  6. Manufacturer: de lijst met fabrikanten komt overeen met de bedrijven die gekoppeld zijn aan de gebruikers van de space.
Bovenstaande gegevens kunnen worden vermeld in onze Excel-bestandssjabloon. Door dit Excel-bestand samen met je documenten te uploaden, hoef je de gegevens niet handmatig in te voeren. Dit Excel-bestand wordt de uploadlijst genoemd.

Sommige gegevens kunnen per versie veranderen, dus deze velden worden per versie van het document bijgehouden:
  1. Versienummer: nummer of letter om de versie aan te geven.
  2. Versiedatum: datum van de huidige versie.
  3. Status: aan een document moet altijd één status worden toegekend. De statussen kunnen per space worden ingesteld.
Sommige informatie is niet verplicht om op te nemen, maar je hebt de mogelijkheid om ze te gebruiken en bijvoorbeeld de gegevens verder te verrijken:
  1. Labels: aan een document kunnen één of meerdere labels worden toegekend om documenten te voorzien van extra voorgeschreven eigenschappen. Labels worden per space ingesteld door de space beheerder.
  2. Versiebeschrijving: beschrijving van de wijzigingen.
  3. Schaal: schaal van de tekening.
  4. Papierformaat: formaat van het vel dat nodig is om documenten later af te drukken.
  5. Aangepaste metadata: ruimtespecifieke metadatavelden, die kunnen worden aangemaakt door space beheerders.


    • Related Articles

    • Documenten uploaden

      Rechtsboven in het scherm staat de knop voor het toevoegen (1) van documenten aan een projectfase. Het pad in het navigatiemenu (2) bepaalt de space, locatie, project of projectfase waar de documenten worden geplaatst. Het is dus nodig om naar de ...
    • API BIMcollab Twin Quickstart

      Dit artikel geeft een korte beschrijving van de BIMcollab Twin Public API. Met de BIMcollab Twin API kun je informatie over documenten, zoals metadata, opvragen en/of downloaden. Ook kun je via de API 'to do's' opvragen en aanmaken. Gedetailleerde ...
    • Document Plaatshouders

      Bij het uploaden van je documenten naar BIMcollab Twin kun je ervoor kiezen om een Placeholder te gebruiken voor een document in plaats van op dat moment meteen te uploaden. Deze bevatten alle relevante informatie over het document, maar stellen je ...
    • Workflows in BIMcollab Twin

      Workflows zijn ontworpen om de verschillende documentcoördinatieprocessen binnen een project te vertalen naar een automatische opeenvolging van taken. Ze kunnen worden toegevoegd op locatie-, project- of projectfaseniveau door de ruimtebeheerder, die ...
    • Een conventie voor documentnaamgeving maken en toevoegen aan een projectfase

      Binnen BIMcollab Twin is het documentnummer erg belangrijk, omdat het hele versiebeheer afhankelijk is van overeenkomstige documentnummers. Naamgevingsconventies voor documenten zijn essentieel om bestanden op een gestructureerde en consistente ...