Module Documenten

Module Documenten

Je vindt de documentenmodule door naar "Mijn projecten" te gaan, een fase of een project te selecteren en de optie "documenten" in de linkerbalk te kiezen.

Alle soorten bestanden kunnen in deze module worden geclassificeerd en opgeslagen. Het systeem heeft een uitgebreid versiebeheer waarbij de verschillende versies van één document worden gestapeld. Voor elk bestand wordt bijgehouden wat er met het bestand is gebeurd en wie het wanneer heeft bekeken. Alle documenten zijn gekoppeld aan de ruimtelijke structuur van het gebouw, zodat relevante documenten kunnen worden doorzocht per gebouw, verdieping, kamer of zelfs gebouwonderdeel. BIMcollab Twin biedt dus een volwaardig Document Management Systeem (DMS) voor jouw projecten.

Dit artikel beschrijft de oude manier waarop de documentenlijst wordt weergegeven. In de nieuwste versie van BIMcollab Twin wordt een nieuwe manier geïntroduceerd om de documentenlijst weer te geven.
De space beheerder kan een wijziging aanbrengen in de gebruikersrollen zodat gebruikers de nieuwe methode kunnen gebruiken. Je kunt er hier alles over lezen: Kolommen in een documentenlijst aanpassen en filters gebruiken

Secties van de documentenmodule

De documentenmodule is onderverdeeld in een paar secties: Menu (1), Slimme weergaven (2) en Projectstructuur (3).
Het menu (1) biedt een aantal functionaliteiten en filters binnen je documenten. Documenttype (3) is beschikbaar om snel toegang te krijgen tot de gewenste documenten. De structuur van de projectfase is ook zichtbaar onder de ruimtelijke structuur (2), met de percelen, gebouwen en verdiepingen waaraan documenten kunnen worden gekoppeld.



In de BIMcollab Twin omgeving staan hieronder de documenttypes (2) en waar ze naar kunnen verwijzen:
  1. Document - zaken als aantekeningen en rapporten over het project kunnen hier worden geplaatst in PDF of een ander formaat.
  2. Documentatie - documentatie, garanties en handleidingen bij specifieke componenten kunnen worden ingesteld als documentatie in het project.
  3. Model - OpenBIM en native modelformaten kunnen in deze categorie worden geüpload, bijv. Revit, IFC, Sketch-up, etc.
  4. Tekening - Ontwerplay-outs, doorsneden en schema's in formaten zoals PDF- en .dwg-bestanden kunnen worden ingesteld op dit documenttype.
  5. Afbeelding - Al het visuele materiaal dat relevant is voor het project kan worden geüpload met deze tag.

De documentenlijst aankleden

Je kunt je documentenlijst op verschillende manieren aanpassen:

1. Zoeken naar documenten: Gebruik het zoekveld om een specifiek document te vinden 
2. Activeer of deactiveer 'Toon alleen documenten voor deze projectfase'.
3. Filters aanmaken: Filters toepassen om de lijst te verfijnen en de gewenste documenten te zien

Document details

Door op het blauwe documentnummer te klikken, worden de details van het document weergegeven. Een documentnummer is meer dan alleen een bestand. Onder het documentnummer worden alle details van het document, de verschillende versies van het bestand, eventuele bijlagen, alle communicatie en een actiegeschiedenis bijgehouden. De details zijn onderverdeeld in een aantal tabbladen:
  1. Document: dit bevat de gegevens die het document heeft ontvangen bij het uploaden.
  2. Versies: alle versies van het bestand worden hier weergegeven en kunnen worden gedownload. Zie versiegeschiedenis voor meer details.
  3. Bijlagen: alle bijlagen die bij dit bestand horen vind je onder deze tab.
  4. Koppelingen: documenten binnen dezelfde fase kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Gekoppelde documenten zijn gemakkelijk samen te vinden en te downloaden.
  5. Documentensets: de documentensets die een versie van dit document bevatten. Zie documentensets voor meer informatie.
  6. Communicatie: bij een tekening kunnen notities, vragen en actiepunten gemaakt worden die altijd bewaard blijven, ook als de tekening gewijzigd wordt.
  7. Workflows: workflows die verbonden zijn met dat document zouden hier zichtbaar zijn. Lees meer over workflows in BIMcollab Twin.
  8. Gebeurtenissen: alles wat met het bestand is gedaan door wie en wanneer wordt chronologisch weergegeven.


    • Related Articles

    • Documenten bekijken, annoteren en samenwerken in BIMcollab Twin

      BIMcollab Twin vergemakkelijkt documentbeheer en communicatie, doordat teamleden elk bestandstype kunnen uploaden en een voorbeeld kunnen bekijkendeze drie bestandstypen in de applicatie: afbeeldingen, PDF's en DWG-bestanden. Deze handleiding biedt ...
    • Documenten downloaden

      Dit artikel geeft een korte handleiding voor het downloaden en openen van documenten in BIMcollab Twin. Begin met het vinden van de documenten die je nodig hebt. Als je eenmaal in het juiste project en de juiste fase (1) bent, ga dan naar de ...
    • Documenten uploaden

      Rechtsboven in het scherm staat de knop voor het toevoegen (1) van documenten aan een projectfase. Het pad in het navigatiemenu (2) bepaalt de space, locatie, project of projectfase waar de documenten worden geplaatst. Het is dus nodig om naar de ...
    • Module To do's

      De To do's module host de communicatie over alle items in BIMcollab Twin. Alle communicatie over het project wordt verzameld in deze module. To do's op BIMcollab Twin is openbaar en zichtbaar voor alle betrokken partijen die toegang hebben tot het ...
    • Documenten toevoegen aan 3D-modelelementen

      In BIMcollab Twin kunnen gebruikers documenten die ze in hun Projectfase hebben geüpload direct aan specifieke elementen in het 3D-model koppelen. Documenten verbinden met relevante objecten levert contextspecifieke informatie op en maakt het ...