Kolommen in een documentlijst aanpassen en filters gebruiken

Kolommen in een documentlijst aanpassen en filters gebruiken

Het documentoverzicht toont informatie georganiseerd in kolommen. De volgorde en zichtbaarheid van deze kolommen zijn aanpasbaar, zodat je kunt bepalen hoe de informatie wordt weergegeven.
Je kunt ook filters gebruiken om aan te passen welke informatie wordt weergegeven in het overzicht.

Het aanpassen van kolommen en het gebruik van filters moet worden ingeschakeld door de space admin en wordt ingesteld per gebruikersrol.
In het gedeelte 'Wijzig rechten' van de gebruikersrol moet 'Nieuwe tabel (technologievoorbeeld)' worden ingesteld op 'Altijd':

Als deze 'nieuwe tabel (technologievoorbeeld)' is ingesteld op 'nooit', wordt de oude manier van kolommen weergeven en filteren gebruikt. Je kunt lezen hoe dat werkt in dit artikel: Module Documenten

De documentenlijst

De module Documenten is onderverdeeld in een aantal secties: Menu (1), Ruimtelijke structuur (2) en Opgeslagen filters (3).
Het menu (1) biedt een aantal functionaliteiten en filters binnen je documenten. De structuur van de projectfase is ook zichtbaar onder de ruimtelijke structuur (2), met de percelen, gebouwen en verdiepingen waaraan documenten kunnen worden gekoppeld. Opgeslagen filters (3) zijn beschikbaar om snel toegang te geven tot een aangepaste methode om gewenste documenten te filteren.

Je kunt je documentenlijst op verschillende manieren aanpassen:

1. Documenten zoeken: Gebruik het zoekveld om een specifiek document te vinden.
2. Filters aanmaken: Filters toepassen om de lijst te verfijnen zodat je de gewenste documenten te zien krijgt
3. Kolommen bewerken: de kolommen aanpassen om de zichtbaarheid van documentdetails in de lijst te regelen
De laatste twee functies worden in dit artikel in detail uitgelegd.

Filters gebruiken

Met filters kun je bepalen welke informatie in de tabel wordt weergegeven.
Als je je documentenlijst wilt filteren, begin je met het activeren van de filterknop. De knop wordt geel zodra je in de filtermodus bent en er verschijnen filteropties:

Vink de filters aan die je wilt gebruiken, in dit voorbeeld willen we dus alleen de verlopen tekeningen zien:

Om dit filter op te slaan voor toekomstig gebruik, klik je op de knop 'Opslaan als nieuw'. Voer in het volgende venster een naam en een optionele groepsnaam in. Als je een groepsnaam typt, zal deze overeenkomen met een bestaande groep of een nieuwe groep aanmaken. Selecteer de optie 'Gedeeld' als je wilt dat collega's toegang hebben tot het filter. Je kunt er ook voor kiezen om het filter aan een specifieke projectfase te koppelen, zodat het alleen beschikbaar is binnen die fase door "'Gekoppeld aan projectfase'," te selecteren.

Om de filtermodus te verlaten kun je opde gele filterknop (1) klikken of teruggaan naar 'opgeslagen filters' (2):

Na het verlaten van de filtermodus is de filterknop weer grijs (1) en zie je de lijst met opgeslagen filters (2) in plaats van de filteropties. Als je een filter hebt geselecteerd en je wilt al je documenten terugzien, klik dan op 'Reset' (3).

De filter die je hebt gemaakt (en de groep) verschijnen ofwel in de sectie 'Gedeeld' of 'Persoonlijk', afhankelijk van je keuze in het dialoogvenster 'Opslaan als nieuw'. Door op het pictogram '...' te klikken, krijg je een lijst met functies die je kunt toepassen op je opgeslagen filter.

Als u in de lijst '...' 'Bewerken' selecteert, kunt u het dialoogvenster 'Opslaan als nieuw' opnieuw bezoeken om algemene instellingen aan te passen. Om de filteropties voor individuele filters aan te passen, klikt u gewoon op de gewenste opgeslagen filter, opent u de filtermodus, past u de opties aan als dat nodig is en slaat u vervolgens uw wijzigingen op.

Kolommen aanpassen

Je kunt het kolommenpaneel openen door op het kolommenpictogram te klikken. Het paneel voor het aanpassen van kolommen wordt aan de rechterkant weergegeven.

Kolommen zijn verdeeld in twee groepen: "Kolommen in tabel", dat wil zeggen de zichtbare kolommen in je weergave en "Kolommen niet in tabel", die standaard niet zichtbaar zijn en waarvan je kunt beslissen of je ze naar voren wilt halen. Je kunt de kolommen herschikken door hun namen naar een gewenste positie te slepen, of ze te verplaatsen tussen "Kolommen in tabel" en "Kolommen niet in tabel" en omgekeerd. Bovendien:

Je kunt een kolom direct verbergen door op het min-pictogram te klikken.
Je kunt kolommen die je aan het begin van de tabel (links) wilt zien ook vastpinnen door op het pin-icoon te klikken. Gepinde kolommen kunnen ook onderling herschikt worden.
Je kunt de kolommen ontpinnen door opnieuw op het pictogram met de speld te klikken.