Documenten bekijken, annoteren en samenwerken in BIMcollab Twin

Documenten bekijken, annoteren en samenwerken in BIMcollab Twin

BIMcollab Twin vergemakkelijkt documentbeheer en communicatie, doordat teamleden elk bestandstype kunnen uploaden en een voorbeeld kunnen bekijkendeze drie bestandstypen in de applicatie: afbeeldingen, PDF's en DWG-bestanden. Deze handleiding biedt snelle stappen voor het bekijken en markeren van dit soort documenten, zodat je effectief kunt samenwerken. Omdat annotaties worden toegevoegd via communicatie, worden ook verschillende communicatiestatussen uitgelegd om de voortgang van het project bij te houden.

Documenten bekijken

Afbeeldingen (PNG, JPG en JPEG), PDF's en DWG-bestanden die zijn geüpload naar BIMcollab Twin kunnen direct worden bekeken op de webpagina.

Deze bestanden kunnen op twee manieren worden bekeken:

A. Rechtstreeks vanaf de overzichtspagina van het document
Stap 1: Navigeer naar de Documentenmodule en ga naar het Documentenoverzicht.
Stap 2: Zoek naar het weergavepictogram naast de respectievelijke bestandstypen.
Stap 3: Klik op het pictogram om het voorbeeld van het document weer te geven.

B. Op de detailpagina van elk afzonderlijk document
Stap 1: Navigeer naar de module Documenten.
Stap 2: Selecteer het document dat je wilt bekijken.
Stap 3: Klik op het weergavepictogram om het document direct in detoepassing weer te geven.

Afbeeldingen
Afbeeldingsbestanden kunnen worden bekeken, maar er kunnen geen extra annotaties worden toegevoegd.

DWG's
Omdat DWG-bestanden native bestanden zijn, kunnen ze niet geannoteerd worden.
In de voorbeeldmodus voor DWG-bestanden heb je echter de optie omhet document als PDF te downloaden (1) en de PDF-versie opnieuw te uploaden en annotaties toe te voegen. Je kuntde lagen ookin zwart-wit weergeven (2), de achtergrondkleur in het voorbeeld wijzigen inzwart, grijs of wit (3) of demodus Opmeten (4)openen,die een meting op de tekening geeft tussen twee aangeklikte punten.
Het lagenpaneel is beschikbaar aan de linkerkant. Hier kun jede zichtbaarheid van bestandslagen (5) wisselen en verschillende lay-outs (6) van het DWG-bestand openen (als er meerdere lay-outs in een bestand bestaan).

Aantekeningen maken en comcommuniceren over PDF's

Gebruikers kunnen annotaties toevoegen aan PDF-bestanden met behulp van communicatie-items in BIMcollab Twin. Met deze functie kunnen teamleden specifieke feedback geven, belangrijke informatie markeren en rechtstreeks aantekeningen maken in PDF-documenten.

Alle annotaties worden toegevoegd en gekoppeld aan communicatie-items, zodat ze duidelijk zijn en verband houden met specifieke discussies. Volg de onderstaande stappen om annotatie toe te voegen aan PDF-bestanden:
Stap 1: Klik op het document en klik op de overzichtspagina op de knop 'Bekijken'.
Stap 2: Open in het documentvoorbeeld het paneel met taken door op het pictogram met taken te klikken:

Stap 3: Klik op 'Toevoegen' om een nieuw communicatie-item aan te maken.

Stap 4: Je kunt ervoor kiezen om een Vraag of een Taak aan het document toe te voegen. Je kunt meer lezen over deze twee communicatie-items in dit artikel.

Wanneer je een taak of vraag (1) toevoegt, kun je de volgende informatie invullen:
  1. De verantwoordelijke persoon (2)
  2. De te informeren partijen (3)
  3. Het onderwerp van het communicatietype (4)
  4. Labels, indien nodig (5)
  5. De einddatum (6)
  6. Een bericht met betrekking tot het item (7)

Stap 5: In de balk (die automatisch wordt weergegeven aan de linkerkant bij het toevoegen van een communicatie-item) kun je annotaties toevoegen aan het document die samen met de Vraag of Taak worden weergegeven.

Je kunt ervoor kiezen om toe te voegen:
Vormen: rechthoek, ovaal of lijn met instelbare Lijndikte, Lijnkleur en Vulkleur (indien van toepassing)
Tekst: Met instelbare lettergrootte en lijnkleur.
Pijlen: naar links of rechts gericht.
Gebruikers kunnen door het annotatiepaneel bladeren om de beschikbare opties voor documentmarkering te verkennen en te selecteren.

Stap 6: Klik op 'Opslaan' als je klaar bent met het toevoegen van je nieuwe communicatie-item.
Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over algemene en objectspecifieke communicatie: Communicatie toevoegen

Wanneer meerdere communicatie-items met annotaties zijn toegevoegd door één of meerdere gebruikers, worden alle annotaties in één keer weergegeven bij het bekijken van de PDF. Door te klikken op een specifiek communicatie-item wordt de bijbehorende annotatie gemarkeerd, als die bestaat, terwijl annotaties van andere items grijs worden. Als je op de annotatie klikt, wordt het bijbehorende communicatie-item gemarkeerd.

Wanneer een nieuwe versie van het document de bestaande vervangt, zullen alle vorige communicatie-items nog steeds verschijnen in het menu To Do's. Als een gebruiker echter een communicatie-item uit een eerdere versie selecteert terwijl de laatste documentversie geopend is, dan krijgt hij een waarschuwing dat het communicatie-item niet overeenkomt met de huidige documentversie.

Ook als een gebruiker een oudere documentversie probeert te annoteren, krijgt hij een waarschuwing dat de geselecteerde versie niet de laatste is.

Alle annotatie-items uit eerdere versies van een document worden ook weergegeven in de nieuwste versie. Om alleen de mededelingen en annotaties van de laatste versie van het document te bekijken, klik je op de knop "Toon alleen de huidige versie".

Communicatiestatussen

Voor een continue en bijgehouden voortgang van het project krijgen alle communicatie-items een status. Hier volgt een overzicht van de vijf statussen die een communicatie-item kan hebben:

1. Openen:Er wordt een nieuwe vraag of taak gemaakt met de status Open.
Openstaande items krijgen een gele kleur. Als een communicatievraag nog niet beantwoord is, blijft deze open tot anders. Er is een antwoordveld beschikbaar dat "Er zijn nog geen antwoorden gegeven" weergeeft.

De volgende opties zijn beschikbaar voor items met de status "Open":
Bewerken (1) - De afzender kan altijd het onderwerp van het commentaar bewerken of de einddatum wijzigen met de knop Bewerken.
Annuleren (2) - Een bericht kan door de maker worden geannuleerd na het plaatsen, zolang het nog niet is beantwoord.
Antwoord toevoegen (3) - De ontvanger van het bericht kan de vraag beantwoorden. Niet alleen de ontvanger, maar ook werknemers van hetzelfde bedrijf kunnen antwoorden.
Opmerking (4) - Opmerkingen zijn extra opmerkingen die iedereen kan toevoegen en die niet het officiële antwoord op het item zijn.

2. Dringend: De status verandert in Dringend als de einddatum voor een communicatie-item is verstreken.
Urgente items krijgen een rode kleur. Een dringend communicatie-item dat nog niet is beantwoord, krijgt een rode einddatum in de commentaarweergave.

3. Beantwoord: Als de ontvanger van een vraag een antwoord geeft, verandert de status in Beantwoord.
Beantwoorde items krijgen een blauwe kleur. Als er een antwoord is gegeven op een vraag, kan dit worden gelezen in het veld Antwoord.

Bewerken (1)- De ontvanger van de vraag kan zijn antwoord op elk moment bewerken voordat het door de afzender is geaccepteerd.
Antwoord accepteren (2)- De verzender van de communicatie kan het antwoord accepteren nadat het is gecontroleerd. Zodra de taak is geaccepteerd, verandert de status van de taak in voltooid.

4. Voltooid: Na het bekijken van het gegeven antwoord kan de verzender ervoor kiezen om het te accepteren, waardoor de status verandert in Voltooid.
Voltooide items krijgen een groene kleur. Een opmerking kan niet meer worden bewerkt zodra de status is gewijzigd in voltooid.

5. Geannuleerd: Als de verzender besluit om een verhoogd communicatie-item te annuleren, verandert de status in Geannuleerd.
Een item kan worden geannuleerd door te klikken op de knop van een item in een open, urgente of beantwoorde status. Een geannuleerd communicatie-item wordt grijs weergegeven.

Extra knoppen op de werkbalk

Er zijn extra weergaveopties beschikbaar die bijdragen aan het efficiënt bekijken van PDF's.

1. Documentversie: Geeft de versie en datum weer van het document dat wordt bekeken.
  2. Pijlen omhoog en omlaag: Gebruikt om snel door de documentpagina's te bladeren.
  3. "-" en "+" knoppen: Bedien het zoomniveau van het document; "-" verkleint de zoom en "+" vergroot hem.
  4. Rotatie met de klok mee, herstellen en tegen de klok in: Knoppen om het document te roteren.
  5. Afdrukken: Stuurt het document naar de printer om het af te drukken als erop wordt gedrukt.