Machtigingen voor gebruikersrollen

Wanneer een gebruiker wordt toegevoegd aan een team, zal een beheerder een gebruikersrol toewijzen aan die gebruiker op basis van wat hun verantwoordelijkheden zullen zijn binnen het team. Omdat teams vervolgens worden toegewezen op projectfaseniveau, kan de zichtbaarheid van verschillende locaties, gebouwen en projectfasen op de pagina Mijn projecten en Dashboard van elke gebruiker aanzienlijk variëren, omdat gebruikersrollen ruimtebeheerders de mogelijkheid geven om toegang op individueel niveau aan te passen.

Machtigingen voor gebruikersrol bewerken

Elke gebruikersrol heeft specifieke rechten die het mogelijk maken of beperken om verschillende aspecten van een project te bekijken, toe te voegen, te bewerken of te verwijderen. Daarnaast kan de mogelijkheid om verschillende acties uit te voeren ook vooraf worden bepaald voor de gebruikersrol.
Om deze rechten aan te passen, navigeer je eerst naar de module Gebruikersrollen in de ruimte-instellingen:

1. Selecteer de gebruikersrol waarvoor je de rechten wilt bewerken.

2. Selecteer de pagina "Machtigingen" om de machtigingen te bekijken die de gebruikersrol momenteel heeft.

3. Klik op de knop "Rechten bewerken" om deze te wijzigen.
            4. Als je klaar bent, klik je op de knop "Opslaan" onderaan de pagina.

Voor elke functie zijn er een aantal verschillende acties die kunnen worden ingesteld. Deze omvatten het volgende:
  1. Bekijk
  2. Voeg toe
  3. Bewerk
  4. Verwijder
  5. Uitvoeren (algemene term voor verschillende acties die uniek zijn voor bepaalde functies)

Deze acties kunnen worden ingesteld op de volgende eigenschappen: altijd, nooit, per eigenschap of mijn bedrijf.
De machtigingper eigenschap regelt de roltoegang van gebruikers tot specifieke documenten op basis van hun eigenschappen. Momenteel wordt alleen de eigenschap werkpakketcode ondersteund.
Om gebruik te kunnen maken van de "by property" permissie, moet het bedrijf van de gebruiker eerst worden toegewezen aan een Work Package. Aan dit werkpakket wordt dan een bepaalde werkpakketcode(s) toegewezen. Wanneer een nieuw document wordt geüpload, kan voor dat document een Work Package Code-veld worden ingevuld dat aangeeft aan welk Work Package het moet worden toegevoegd. Als een document dus een werkpakketcode heeft die is gekoppeld aan een werkpakket waaraan het bedrijf van een gebruiker is toegewezen, kan de gebruiker de actie voor die toestemming uitvoeren.
Met de mijn bedrijf-toestemming heeft een gebruiker alleen toegang tot de documenten waarvan zijn bedrijf de auteur is.

Hoe elke toestemming beïnvloedt wat een gebruikersrol kan doen of zien, wordt hier uitgelegd:

Bedrijf

Deze toestemming verwijst naar de module Bedrijven die een lijst bevat van alle bedrijven die deelnemen aan het geselecteerde project of de geselecteerde projectfase. De mogelijkheid van een gebruiker om de module Bedrijven te bekijken, kan worden geregeld. Als dit wordt beperkt, is de hele module niet zichtbaar of grijs voor de gebruikerals deze meerdere gebruikersrollen heeft.

Document

In de Documentenmodule vind je alle Documenten die aan een project zijn toegevoegd. De rechten hier kunnen het vermogen van een gebruiker bepalen om ArchiverenbekijkenToevoegen, BewerkenVerwijderen of Bevriezen documenten en de mogelijkheid om koppelingen te bewerken.

Als je een document selecteert, zijn deze knoppen wel/niet zichtbaar voor bewerken, bevriezen, archiveren of verwijderen:

Als de toestemming Bekijken beperkt is, zal de volledige documentenmodule niet zichtbaar zijn of grijs worden weergegeven voor de gebruiker als deze meerdere gebruikersrollen heeft.

Vertrouwelijk document

Omdat je bepaalde documenten misschien alleen zichtbaar wilt maken voor geselecteerde gebruikers, kunnen documenten ook worden toegevoegd onder de categorie Vertrouwelijke documenten in de Documentenmodule.
Daarom zorgen de rechten hier voor aparte controle over de mogelijkheid van een gebruiker omVertrouwelijke documenten tearchiveren, bekijken, bewerken, verwijderen of bevriezen naast gewone documenten.

Als je een document selecteert, zijn deze knoppen wel/niet zichtbaar voor bewerken, bevriezen, archiveren of verwijderen:

Als de toestemming Bekijken is beperkt, is de volledige pagina Vertrouwelijke documenten in de Documentenmodule helemaal niet beschikbaar voor een gebruiker.

Naamgevingsconventie voor documenten

Een ruimtebeheerder kan bepalen of naamgevingsconventie voor documenten moeten worden gebruikt wanneer iemand een document uploadt naar een project.
Daarom kunnen bepaalde gebruikersrollen de mogelijkheid krijgen om een naamgevingsconventie voor documenten aan een projectfase te koppelen, wat wordt gedaan via de instellingenmodule.

Als dit niet is toegestaan voor een gebruikersrol, is de knop Bewerken hier niet beschikbaar voor deze gebruikers.

Documentenset

Bij het bundelen van Documenten in een Documentenset kan een projectleider willen dat bepaalde mensen hiervoor verantwoordelijk zijn. Als zodanig kunnen permissies voor elke gebruikersrol worden beheerd, waaronder de mogelijkheid om bekijkenToevoegenBewerken of Verwijderen Document Setsevenalseen Bulkbewerking op ze uitvoeren.

Op de pagina met documentinstellingen is de knop Toevoegen wel/niet zichtbaar:

Bij het selecteren van een documentenset zijn deze knoppen wel/niet zichtbaar voor bewerken en verwijderen:

Als de toestemming Bekijken is beperkt, is de pagina Documentreeksen in de module Documenten helemaal niet beschikbaar voor een gebruiker.

Model

Deze toestemming verwijst naar het tabblad Model in BIMcollab Twin, en de mogelijkheid van een gebruikersrol om een model te bekijken of te uploaden naar de WebViewer kan hier worden geregeld.

Als de uploadtoestemming beperkt is, kan een gebruiker modellen bekijken maar krijgt hij de melding "Onvoldoende rechten om modellen te uploaden" als hij met de muis over de uploadknop op het navigatietabblad beweegt:

Als de weergave-toestemming beperkt is, heeft de gebruiker nog steeds toegang tot het tabblad Model, maar krijgt hij het bericht "U hebt niet de benodigde rechten om modellen te bekijken":

Realisatie

Bij het doorlopen van een workflow kunnen sommige documenten goedkeuring of afwijzing vereisen en daarom in verschillende hoofdstukken van de Realisatiemodule verschijnen.
Omdat bepaalde gebruikers beoordelingstaken krijgen toegewezen terwijl anderen wachten op de uitkomst van die beoordeling, kan de mogelijkheid van een gebruiker om de Goedgekeurde documenten, Documenten ter goedkeuring of Afgewezen documenten te bekijken allemaal worden geregeld via machtigingen.

Als de Weergave-toestemming voor alle hoofdstukken tegelijk wordt beperkt, zal de volledige Realisatiemodule niet zichtbaar zijn of grijs worden weergegeven voor de gebruiker als deze meerdere gebruikersrollen heeft, anders zullen alleen bepaalde hoofdstukken niet zichtbaar zijn in de module, afhankelijk van hun toestemmingen.

Herziening

Wanneer documenten een revisie nodig hebben, wordt een taak toegewezen aan een bepaalde gebruiker die verantwoordelijk is voor het bijwerken en uploaden van het nieuwe document, terwijl de verzender of iemand anders van het bedrijf dit alleen hoeft te controleren en op te lossen.
Daarom kan de mogelijkheid om revisies aan een document toe te voegen en deze te bekijken of te bewerken in het hoofdstuk Revisies in de module Communicatie allemaal worden geregeld met machtigingen.
  1. Als het recht Toevoegen beperkt is, zal de knop Revisies bij het selecteren van een document niet beschikbaar zijn voor de gebruiker.

1. Als de toestemming Bekijken is beperkt, is het hoofdstuk Revisies in de communicatiemodule niet beschikbaar voor de gebruiker.

1. Als het recht Bewerken beperkt is, is de knop Bewerken niet beschikbaar bij het selecteren van een revisie.

Instellingen

Deze toestemming verwijst naar de Instellingenmodule, waar bepaalde gebruikersrollen de details van verschillende functies kunnen aanpassen.

De mogelijkheid om instellingente bekijken of tebewerken kan hier worden toegestaan of beperkt, maar als de toestemming Bekijken is beperkt, is de hele moduleniet zichtbaar of grijs voor de gebruiker als hij meerdere gebruikersrollen heeft.

Team

Deze toestemming verwijst naar de Teams-module, waar gebruikers kunnen zien aan welke teams ze zijn toegevoegd, aan welke fasen een team is toegevoegd en welke teamleden er zijn.

De mogelijkheid om teams te bekijken kan worden toegestaan of beperkt, maar als de toestemming om te bekijken is beperkt, is de hele module niet beschikbaar of grijs voor die gebruiker als hij meerdere gebruikersrollen heeft.

Gebruiker

Dit recht verwijst naar de Gebruikersmodule, waar je alle andere gebruikers kunt bekijken die toegang hebben tot het huidige geselecteerde project of de projectfase.

De mogelijkheid om gebruikers te bekijken kan hier worden toegestaan of beperkt, maar als de toestemming om te bekijken is beperkt, is de hele module niet beschikbaar of grijs voor die gebruiker als hij meerdere gebruikersrollen heeft.

Werkpakketten

Met de functie Werkpakketten kunnen documenten worden gebundeld, inclusief extra controle over de zichtbaarheid ervan, samen met de bijbehorende communicatie en gebeurtenissen. Als zodanig kan een projectleider willen bepalen welke gebruikersrollen de mogelijkheid hebben om werkpakketten te bekijken, toe te voegen of te verwijderen met behulp van machtigingen.

Als de toestemming Bekijken is beperkt, is het hoofdstuk Werkpakketten in de module Documenten helemaal niet beschikbaar voor de gebruiker.

Werkpakket code

Documenten worden toegevoegd aan werkpakketten door er werkpakketcodes aan toe te wijzen en deze kunnen worden aangemaakt in de Instellingenmodule.
De mogelijkheid voor een gebruikersrol om bekijkenToevoegenBewerken of Verwijderen Werkpakket codes kunnen hier worden toegestaan of beperkt.

Als de Weergave-toestemming is beperkt, is het hoofdstuk Werkpakkettencodes in de Instellingenmodule helemaal niet beschikbaar voor de gebruiker.

Werkstroom

Alleen ruimtebeheerders kunnen workflows voor documenten maken, maar de mogelijkheid van elke andere gebruikersrol om deze te bekijken in de workflowmodule kan worden geregeld met behulp van machtigingen.

Als de Weergave-toestemming is beperkt, zal de Workflow-module niet beschikbaar zijn of grijs worden weergegeven op voor die gebruiker als deze meerdere gebruikersrollen heeft.

Met de knop "Alles selecteren" worden alle machtigingen voor die bepaalde functie automatisch omgeschakeld tussen "Altijd" en "Nooit".

Als je als gebruiker je rechten wilt wijzigen, bijvoorbeeld omdat een locatie of project niet zichtbaar is, kun je contact opnemen met je ruimtebeheerder om deze instellingen voor je aan te passen.

Gebruikers met meerdere gebruikersrollen

Gebruikers kunnen worden toegewezen aan meerdere teams en teams kunnen worden toegewezen aan meerdere projectfasen. Als de gebruikersrollen waaraan ze zijn toegewezen verschillende rechten hebben, kan dit invloed hebben op hoe modules en functies voor de gebruiker worden weergegeven in een aantal verschillende omstandigheden:

Voorbeeld 1: Gebruiker toegevoegd aan één team

Een gebruiker maakt alleen deel uit van Team A dat slechts aan één projectfase is toegevoegd.
Als externe consultant in team A mag hij met zijn gebruikersrol alleen documenten en de communicatiemodule bekijken.
Dit betekent dat alle andere beschikbare modules onzichtbaar zijn voor hen.

Voorbeeld 2: Gebruiker maakt deel uit van verschillende teams voor verschillende projectfasen

Een gebruiker maakt deel uit van zowel Team A als Team B voor verschillende projectfasen op verschillende locaties en heeft verschillende gebruikersrollen voor elk team.
Als projectleider in Team A heeft hij toegang tot alle modules. In Team B beperkt hun rol als kijker hen tot het bekijken van alleen de communicatie en het documentenmodel.
Als ze naar een projectfase navigeren waar hun gebruikersrol beperktere rechten heeft, worden de modules waarvoor ze wel rechten hebben in de andere gebruikersrolgrijs weergegeven.

Voorbeeld 3: Gebruiker heeft meerdere rollen binnen dezelfde projectfase

Een gebruiker maakt deel uit van zowel Team A als Team B binnen dezelfde projectfase, maar heeft verschillende gebruikersrollen voor elk team.
Als projectleider in Team A kunnen ze elke actie uitvoeren. In Team B beperkt hun rol als viewer hen om alleen documenten te bekijken en geen andere acties uit te voeren.
Omdat de projectleiderrol in Team A meer rechten geeft, overschrijft deze de beperkingen van Team B. Daarom worden de rechten effectief gecombineerd, waardoor de gebruiker de bredere rechten krijgt die geassocieerd zijn met de projectleiderrol.

Bewerkingsrechten voor bestandsindelingen voor gebruikersrol

Elke gebruikersrol kan ook vooraf bepaalde permissies hebben die hun toelaten of beperken om bepaalde bestandsformaten te downloaden die geüpload zijn naar documenten.
Dit kan individueel worden geregeld per bestandstype, inclusief:

- dng
- pln

- docx
- vvt

- dwg
- skp

- ifc
- xlsx

- ifczip
- ritssluiting

- pdf

Om deze rechten aan te passen, navigeer je eerst naar de module Gebruikersrollen in de ruimte-instellingen:

1. Selecteer de pagina "Rechten op bestandsindelingen".
       2. Hier kunt u zien welke bestandsformaten mogen worden gedownload. Om deze te wijzigen selecteert u de knop "Machtigingen bewerken".

3. De downloadtoestemming kan worden omgeschakeld tussen "altijd" of "nooit".

4. Klik op Opslaan.