Naar de hoofdinhoud

Een nieuwe documentversie toevoegen

Leer hoe je documentversies toevoegt in BIMcollab, zodat je team altijd de nieuwste bestanden heeft en een duidelijke geschiedenis behoudt.

Let op: Dit artikel is een AI-gegenereerde vertaling.

Documentversies stellen je in staat om revisies van een bestand samen te bewaren onder één documentnaam. Projectleden hebben altijd toegang tot de meest recente informatie, terwijl het overzicht van eerdere revisies behouden blijft.

Wanneer een bestand wordt geüpload met een documentnaam die overeenkomt met een bestaand document, voegt BIMcollab het toe als een nieuwe versie in plaats van een apart document aan te maken. Unieke en consequente documentnamen zijn daarom erg belangrijk binnen een project.

📝 Let op: Meer informatie over documentnamen vind je hier.


Documentversiegeschiedenis bekijken

Om eerdere documentversies te bekijken:

  1. Ga naar het tabblad Documenten.

  2. Klik op de documentnaam in de List.

  3. Ga naar de pagina Versies.

Hier zie je een overzicht van alle documentversies, inclusief informatie zoals de versiedatum, beschrijving, status, aanmaakdatum, aangemaakt door en publicatiestatus.


Nieuwe versie toevoegen vanuit het tabblad Documenten

Kies een uploadmethode op basis van het aantal en type documenten die je wilt bijwerken.

Versies toevoegen aan documenten via de knop Toevoegen aan Locatie/Project/Fase

Je kunt nieuwe versies toevoegen aan documenten vanuit de List. Om als nieuwe versies herkend te worden, moeten de bestandsnamen overeenkomen met de namen van de bestaande documenten.

  1. Ga naar het tabblad Documenten.

  2. Klik op de knop Toevoegen aan Locatie/Project/Fase en kies Uploaden en delen.

  3. Kies het bijgewerkte bestand en rond de upload af.

  4. Er verschijnt een melding dat er een nieuwe versie is toegevoegd.
    ​

⚠️ Let op: Als de Geavanceerde uploadmethode is ingeschakeld, worden bestanden eerst naar Concepten geüpload. Controleer en vul de vereiste metadata in en deel daarna de concepten om de nieuwe versies toe te voegen.

⚠️ Let op: Als er een Documentnaamconventie is ingesteld, moet je de juiste metadata selecteren en het juiste vrije veld invullen voor een bestaand document.

Bij het betreffende bestand verschijnt een melding dat de documentnaam al bestaat en het bestand dus als nieuwe versie wordt behandeld.

⚠️ Let op: Als een document is gearchiveerd, kan er geen nieuwe versie worden toegevoegd.

Een versie toevoegen aan één document

Wil je slechts aan één specifiek document een versie toevoegen, dan kan dat via de documentdetails:

  1. Ga naar het tabblad Documenten.

  2. Open de documentdetails door op een documentnaam in de List te klikken.

  3. Ga naar de pagina Versies.

  4. Klik op Versie toevoegen en kies de uploadmethode.

  5. Kies het bijgewerkte bestand en rond de upload af.

  6. Er verschijnt een melding dat de nieuwe versie is geüpload.

Versies toevoegen aan meerdere documenten met een Upload List

Bij een groot aantal documenten kun je een Upload List gebruiken om versies in bulk toe te voegen.

  1. Ga naar het tabblad Documenten.

  2. Filter indien nodig eerst de List met documenten.

  3. Klik op de Downloadknop en vink Upload List aan.

  4. Klik op Downloaden.

  5. Open het Excel-bestand.

  6. Werk de informatie bij, waaronder bestandsnaam (indien nodig), versienummer, versiedatum, versieomschrijving en status met de nieuwste gegevens.

  7. Sla het Excel-bestand op zodra je de wijzigingen hebt doorgevoerd.

  8. Ga terug naar het tabblad Documenten en klik op Toevoegen aan Locatie/Project/Fase en daarna op Upload List.

  9. Upload de List samen met de bijgewerkte bestanden.

  10. Er verschijnt een melding dat de nieuwe versies succesvol zijn geüpload.


    ​

  11. Klik op Ga naar concepten en controleer de metadata. Om wijzigingen aan te brengen, selecteer je het concept en klik je op Bewerken, sla daarna je wijzigingen op.


    Controleer indien van toepassing of alle relevante velden zijn ingevuld volgens de Documentnaamconventie.

  12. Selecteer de concepten die klaar zijn en klik op Delen om ze als nieuwe documentversies toe te voegen.

  13. Als een geselecteerd concept een validatiefout bevat, verschijnt er een icoon naast. Corrigeer de fout of deselecteer dat concept voordat je de overige documenten deelt.

  14. De gedeelde versies verschijnen nu in de List met documenten. Controleer de kolom Versienummer om de updates te bevestigen.

📝 Let op: Meer informatie over het gebruik van Upload Lists vind je in dit artikel: Upload List


Nieuwe versie toevoegen vanuit het tabblad Model

Wanneer je werkt in de WebViewer, kun je ook direct nieuwe versies aan je modellen toevoegen.

  1. Ga naar het tabblad Model.

  2. Zoek het model in de List en klik op de drie puntjes.

  3. Klik op Versie toevoegen.

  4. Kies het bijgewerkte model en rond de upload af.

De nieuwe modelversie is direct zichtbaar in de WebViewer.

Dit wordt ook als versie geregistreerd als je naar het tabblad Documenten schakelt. Zo is er altijd een volledige geschiedenis beschikbaar.


Documentversies downloaden

Documenten kunnen direct vanuit de List met documenten worden gedownload. Standaard wordt altijd de laatste versie gedownload.

Het is echter ook mogelijk om elke versie uit de versiegeschiedenis te downloaden. De oude versies vind je in het tabblad versies (1) van een document. Klik op het download-icoon (2) om het bestand van die specifieke versie te downloaden.

💡 Tip: Nieuwe versies kunnen op verschillende manieren worden toegevoegd. Naast het direct uploaden van bestanden naar BIMcollab, kunnen documenten ook worden toegevoegd via een Autodesk Forma-integratie met BIMcollab Document Sync. Wanneer een bestand met dezelfde documentnaam wordt toegevoegd, wordt dit opgeslagen als een nieuwe versie, ongeacht de manier van uploaden.
​


Eerdere modelversies bekijken in de WebViewer

⚠️ Let op: Beschikbaar voor Advanced en Enterprise abonnementen.

Met de modelversiegeschiedenis in de WebViewer kun je een eerdere versie van een model bekijken en zien hoe een model in de loop van de tijd is veranderd.

Zo bekijk je een eerdere modelversie:

  1. Open het Navigatiepaneel.

  2. Selecteer het Meer opties-menu (•••) van het model.

  3. Kies Versies bekijken.

  4. Selecteer de versie die je wilt bekijken.

De List met versies toont alle beschikbare versies en de datum waarop elke versie is aangemaakt.

Toegang tot de modelgeschiedenis hangt af van je documentrechten:

  • Team members die Gedeelde modellen mogen bekijken, kunnen zowel Gedeelde als Gepubliceerde modelversies zien.

  • Team members die alleen Gepubliceerde modellen mogen bekijken, hebben alleen toegang tot de gepubliceerde versies.

Gepubliceerde modellen zijn te herkennen aan het volgende pictogram:

Wanneer je een oudere versie selecteert:

  • Het modelstatus-menu verandert naar Aangepast, wat aangeeft dat je een eerdere versie bekijkt in plaats van het huidige Gedeelde of Gepubliceerde model.

Het versienummer van het geselecteerde model wordt naast het model weergegeven.

💡 Tip: Wil je weer de nieuwste modellen bekijken? Verander de status van Aangepast naar Gedeeld of Gepubliceerd. Zo worden alle modellen weer op de laatste versie gezet.

Was dit een antwoord op uw vraag?