Issues in Navisworks aanmaken en bewerken

Met de BCF Manager voor Navisworks kun je verbinding maken met een BIMcollab project en direct issues uitwisselen.

Issue aanmaken

Je hebt verschillende opties om issues aan te maken, kies de workflow die je voorkeur heeft:
  1. Door clashes te importeren uit de Clash Detective
  2. Door het importeren van Saved Viewpoints om issues aan te maken
  3. Handmatig issues aanmaken

Issues aanmaken door clashes te importeren uit de Clash Detective

Clashes die gevonden zijn in de Clash Detective kunnen direct in de BCF Manager worden geïmporteerd. De BCF Manager zal automatisch de originele clash aan het issue koppelen. Wanneer de status van de clash in Navisworks verandert, kan de gelinkte issue worden bijgewerkt.
Om issues van clashes aan te maken, klik je op de Import knop en kies je voor 'Van Clashresultaten'.

Issues aanmaken vanuit Saved Viewpoints

Een andere manier om issues aan te maken in Navisworks is door gebruik te maken van 'Saved Viewpoints'. Dit zijn viewpoints die in Navisworks zijn aangemaakt tijdens een handmatige controle van het model.
Om issues aan te maken vanuit de Saved Viewpoints, klik op de Import knop, en kies 'Van Saved Viewpoints'.

Voor meer informatie raadpleeg het artikel Saved Viewpoints overbrengen naar BIMcollab Nexus.

Issues direct in de BCF Manager aanmaken

Wanneer je verbonden bent met het gewenste project kun je beginnen met het aanmaken van issues.
  1. Klik op de + knop om een nieuw issue toe te voegen

2. Vul de titel en andere velden in
  3. Voeg een opmerking toe
  4. De actieve view zal gebruikt worden als viewpoint voor het issue. Je kunt ook een snapshot invoegen uit een map op je computer of van het klembord
    Voor meer informatie over het maken van viewpoints, raadpleeg het artikel Snelle, lichte en effectieve viewpoints maken
  5. Vul, indien nodig, de namen in van de teamleden die je op de hoogte wilt brengen van dit issue
  6. Klik op de knop 'Opslaan' en het issue wordt aangemaakt

Issues bewerken en verwijderen

Je kunt inzoomen op een issue door erop te dubbelklikken. Het viewpoint dat in de issue is opgeslagen, wordt geactiveerd.
Je kunt een issue bijwerken vanuit zijn gelinkte clash in Navisworks, of je kunt het issue handmatig bewerken.

Issues bijwerken die gekoppeld zijn aan clashes

Issues die zijn aangemaakt vanuit clashes in de Clash Detective, kunnen worden bijgewerkt aan de hand van de wijzigingen die zijn aangebracht in de gekoppelde clashes.
Om issues aan te maken van clashes, klik op de knop Importeren en kies 'Van Clashresultaten', en kies in het issue details scherm 'Update issues van eerder geïmporteerde clashes'.

Issues bewerken die niet aan clashes zijn gekoppeld

Als je een issue wilt bewerken:
  1. Selecteer het issue door erop te klikken
  2. Klik op de potloodknop

3. Bewerk het issue: wijzig de velden, voeg een opmerking toe, importeer een nieuwe of verwijder het snapshot, stel iemand op de hoogte of verander de status in opgelost of gesloten
  4. Klik op 'Opslaan' om de wijzigingen op te slaan, of op 'Annuleren' om terug te gaan zonder de wijzigingen op te slaa

Issues verwijderen

Als je een issue wilt verwijderen klik je op de - knop.
Je kunt alleen issues verwijderen die je zelf hebt aangemaakt, en die nog niet zijn gesynchroniseerd naar de Nexus.

Opmerkingen toevoegen, bewerken en verwijderen

Het wordt sterk aangeraden om in deze OpenBIM communicatie workflow alleen de commentaarsectie in de BCF Manager te gebruiken. Het doel van de Clash Detective is om clashes te creëren en bij te werken en om deze door te zetten naar de BCF Manager. De communicatie over deze clashes dient binnen de BCF Manager plaats te vinden.

Commentaar toevoegen

Als je een opmerking wilt toevoegen:
  1. Selecteer het issue
  2. Typ de opmerking in de sectie 'Snelle opmerking', breng iemand op de hoogte en/of voeg een snapshot in

3. Klik op 'Verzenden', de opmerking wordt toegevoegd

Opmerking bewerken

Als je een opmerking wilt bewerken:
  1. Klik eenmaal op de opmerking
  2. De tekst van de opmerking wordt weergegeven en kan worden bewerkt in het middelste gedeelte van de BCF Manager

Je kunt alleen een opmerking bewerken die je zelf hebt aangemaakt

Opmerkingen verwijderen

Als je een opmerking wilt verwijderen, klik je op de gewenste opmerking en drukt u op 'Delete' op je toetsenbord. Bevestig de verwijdering door op 'Ja' te klikken of annuleer door op 'Nee' te klikken.
Je kunt alleen een opmerking verwijderen die je zelf heeft aangemaakt.

Viewpoints en Snapshots

Snapshots

Met de BCF Manager voor Navisworks heb je de mogelijkheid om een snapshot toe te voegen.
Bij het aanmaken van een nieuw issue heb je de volgende mogelijkheden:
  1. Voeg het huidige venster toe als een snapshot
    Het actieve aanzicht in Revit wordt standaard toegevoegd bij het aanmaken van een nieuw issue
  2. Kies een afbeelding uit een bestand
  3. Voeg een opgeslagen afbeelding toe vanaf het klembord

Wanneer je een snapshot wilt bewerken, kun je klikken op de potloodknop . De snapshot wordt geopend in Paint, waar je annotaties kunt toevoegen.

Wanneer je een opmerking toevoegt of bewerkt, kun je ook een snapshot toevoegen. Klik op de afbeeldingsknop om de actieve view in Navisworks toe te voegen als viewpoint, of kies een manier om een afbeelding te importeren in het drop down menu naast de afbeeldingsknop.

Viewpoints

Sla alleen op wat nodig is in het viewpoint van de issue.
Wanneer je een nieuwe issue aanmaakt, kun je in de BCF manager kiezen welke items zullen worden opgeslagen in het viewpoint:
  1. Zichtbaar
  2. Selected
  3. None = Toon gehele model

Voor algemene informatie over het maken van viewpoints, raadpleeg het artikel De beste viewpoints maken.

Issues synchroniseren naar je BIMcollab Space

Na het aanmaken of updaten van issues in de BCF Manager kun je deze synchroniseren met het project in je BIMcollab space.

1. Klik op de 'Project' knop bovenaan het menu
  2. De issues met wijzigingen die gesynchroniseerd moeten worden, worden aangegeven met het sync symbool achter het issue

3. Na het synchroniseren zullen de issues zichtbaar zijn in BIMcollab Nexus