De beste viewpoints maken

De beste viewpoints maken

Een viewpoint wordt gebruikt in BCF-communicatie om visueel vast te leggen welke zaken benadrukt, herzien of opgelost moeten worden door projectdeelnemers. "Beste" verwijst hier naar hoebegrijpelijk het is voor anderen en werkbaar in het BIMcollab-ecosysteem en de BCF-communicatie.

Voordat we ingaan op hoe je effectieve viewpoints maakt, willen we eerst wat basisprincipes introduceren, zodat je beter begrijpt hoe het viewpoint werkt. Een paar belangrijke dingen om op te merken in een gezichtspunt zijn de:
  1. Snapshot-afbeelding
  2. Camerapositie en projectie
  3. Sectieplannen (indien van toepassing)
  4. Lijst met IFC-GUID's van zichtbare/geselecteerde/gekleurde onderdelen
Het is misschien goed om op te merken dat je een vertraging van de prestaties kunt ervaren bij het synchroniseren naar BIMcollab Nexus als de lijst van IFC GUID's enorm wordt tijdens het werken met grote projecten. Stel je een model voor van een kantoortoren met meer dan 200.000 onderdelen. Als ze allemaal in een gezichtspunt zouden worden opgeslagen, zou dit ene gezichtspunt meer dan 30Mb aan gegevens bevatten. Stel je voor dat je 30 van die gezichtspunten hebt: dat zijn bij elkaar 1Gb aan gegevens! Daarom is het belangrijk om effectief standpunten te creëren.

De hoeveelheid gegevens in 3D-weergave verminderen

Standaard gebruiken BCF Manager en BIMcollab Zoom de eigenschappen van de actieve view om informatie op te slaan in het viewpoint. Om de hoeveelheid gegevens opgeslagen in een viewpoint te verminderen, begint u met het bewerken van het zichtbare model in de actieve 3D-weergave.
Je kunt ervoor kiezen om alleen die delen van het model te laten zien die nodig zijn om het probleem dat je wilt melden te begrijpen. Je kunt elementen verbergen per zone, verdieping terwijl alleen de relevante componenten in de actieve weergave blijven om de grootte van het gezichtspunt te beperken.
Bovendien geeft de BCF Manager een waarschuwing als je meer dan 10.000 componenten probeert te koppelen.
Bij het maken van dia's in Solibri kan het gemakkelijk gebeuren dat je een enorm aantal componenten aan het viewpoint koppelt. Als je merkt dat de communicatie tussen BIMcollab en Solibri erg traag verloopt, is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Gebruik deelvlakken of deelvakken

Vervolgens kun je overwegen om deelvlakken of deelvakken te gebruiken om de aandacht nog meer te richten op de elementen die je wilt benadrukken in de uitgave. Dit is vooral nuttig als het gaat om een binnengedeelte van een gebouw.

Waar vind ik deze functies in BIMcollab Zoom? 
Sectievak: Rechtsklik menu.
Doorsnedevlak: Gereedschapsbalk bovenaan.

 

  

Sectievlakken bevatten alleen coördinaten en nemen dus niet veel gegevens in wanneer ze worden opgeslagen op een gezichtspunt. 

Sla alleen op wat nodig is

Nadat je het model in je weergave hebt bewerkt, zijn er misschien nog enkele zichtbare onderdelen die je wilt beheren. Zowel in Zoom als in de BCF manager kun je eenvoudig kiezen welke items worden opgeslagen in het viewpoint met de instelling "Componenten in viewpoint", wwanneer je een issue aanmaakt of bewerkt. Er zijn een paar opties, afhankelijk van welke IFC-elementen u aan de kwestie wilt koppelen:
  1. Zichtbare onderdelen
  2. Geselecteerde onderdelen
  3. Geen = hele model tonen


Optie één: Zichtbaar

De optie "Zichtbaar" betekent dat alle onderdelen die zichtbaar zijn in uw weergave op het moment dat u de kwestie aanmaakt, zichtbaar zullen zijn in de momentopname en bij het zoomen naar de kwestie.
Bij deze optie wordt van elk element dat zichtbaar is in de huidige 3D-weergave de IFC GUID opgeslagen in de kwestie.
Je kunt elementen verbergen en secties maken zodat de zichtbare elementen kleiner worden en de weergave lichter. U kunt ook alle modellagen uitschakelen die niet relevant zijn voor de informatie die u wilt weergeven.



In dit voorbeeld worden doorsneden geplaatst rond een mechanische as. Aangezien 'componenten in het gezichtspunt' is ingesteld op zichtbaar, verschijnen alle 158 componenten in de IFC GUID-lijst.
Wanneer een zoom-to(het openen van het issue) wordt uitgevoerd op het issue, zal de 3D-weergave alleen alle opgeslagen componenten weergeven.

Zoom-to is een uitdrukking die wordt gebruikt om te verwijzen naar openingsproblemen. De Zoom-to heeft ook een instelling die helpt bij het navigeren door zware viewpoints met veel onderdelen. "Volledig" haalt alle details van het gezichtspunt op, terwijl "Snel" alleen cameraposities en deelvlakken gebruikt voor snellere toegang.




     

Optie twee: Geselecteerd

De optie "Geselecteerd" betekent dat alleen de geselecteerde/gekozen componenten in het actieve 3D aanzicht worden gekoppeld aan de viewpoints en verschijnen in de lijst met IFC GUIDs. Dit werkt goed als je bepaalde elementen wilt markeren en niet al het andere handmatig wilt verbergen. 



In dit voorbeeld zijn alleen de mechanische onderdelen geselecteerd, ook al waren andere elementen zichtbaar. Dit betekent dat alleen de 17 geselecteerde componenten worden opgeslagen en zullen verschijnen in de IFC GUID-lijst.
Hoewel de issue-thumbnail alle elementen weergeeft die zichtbaar waren toen het issue werd aangemaakt, zal de 3D-weergave bij het in zoomen alleen de componenten weergeven die op dat moment geselecteerd waren.

     

Optie 3: Geen = toont het hele model

De optie "Geen = toont het hele model" toontalleen de huidige camerapositie en -richting in de 3D-weergave. Het is ook mogelijk om sectievlakken op te slaan in een gezichtspunt.
Deze optie maakt het probleem dus veel lichter omdat er geen component zelf wordt opgeslagen.

Merk op dat het mogelijk is om sommige elementen te zien als extra instellingen zoals "selectie opslaan als geselecteerde onderdelen" zijn ingeschakeld; dit wordt behandeld in de volgende sectie hieronder. 




In dit voorbeeld is het hele model zichtbaar en is de camera gepositioneerd op een bepaalde kijkhoek. Er worden echter geen componenten opgeslagen in het gezichtspunt met deze optie.

    

Als je dit probleem importeert in andere viewers, zal de camera in die native 3D-weergave zo nodig draaien om je de opgeslagen kijkrichting te tonen. 

Extra instellingen: Selectie opslaan

Met het selectievakje 'Selectie opslaan als geselecteerde onderdelen' kun je extra informatie opslaan in een viewpoint. Dit omvat welke onderdelen moeten worden weergegeven als geselecteerd wanneer er wordt ingezoomd; deze elementen worden meestal gemarkeerd in de weergave.
Deze instelling is vooral handig bij gebruik van de onderdelen 'Zichtbaar' of 'Geen = toont hele model' in de weergaveopties.

"Selectie opslaan" + "Zichtbaar".



Bij gebruik van de optie Zichtbaar worden alle componenten die zichtbaar zijn in de view opgeslagen in de IFC GUID-lijst, evenals extra informatie die laat zien hoeveel componenten zijn onthouden als geselecteerd. Deze componenten krijgen een extra vinkje in de kolom "Selected" van de IFC GUID-lijst.
Wanneer je inzoomt op deze kwestie, worden deze elementen weergegeven als geselecteerd in de 3D-weergave.

    

"Selectie opslaan" + "Geen = toont hele model".

 
Bij gebruik van de optie None = shows whole model worden alleen de componenten die geselecteerd waren in de view bij het aanmaken van het issue onthouden als geselecteerd en verschijnen ze in de IFD GUID lijst.
Wanneer je inzoomt op deze kwestie, worden deze elementen geselecteerd in de 3D-weergave.

    

Deze optie ("None = shows whole model"+ "Save selection") werkt bijzonder goed voor het maken van issues voor grote modellen en het nog steeds markeren van specifieke elementen met hun context (om te voorkomen dat er zware issues ontstaan met te veel opgeslagen componenten). Als je secties toevoegt aan deze uitgave, kun je ook een element in het gebouw benadrukken.  Als je elementen geselecteerd houdt, worden deze ook doorgevoerd naar BCF managers en de WebViewer, en je kunt ervoor kiezen om die selectie te isoleren voor extra focus. 




Extra instellingen: Opslaan van override kleuren 



Je kunt ook het selectievakje override kleuren opslaan gebruiken, waarmee elementkleuren of annotaties worden opgeslagen in het gezichtspunt.
Deze informatie zal ook zichtbaar zijn in de IFC GUID lijst onder de 'Color' kolom.



Revit BCF managers extra opties voor het maken van issues

De Revit BCF Manager kan een lijst van zichtbare elementen opslaan of opslaan welke elementen verborgen waren in het viewpoint. Hier zijn de drie opties met betrekking tot deze functie:

Zichtbaar: Slaat zichtbare elementen op om te tonen bij het opnieuw creëren van het gezichtspunt(zoals eerder uitgelegd).
Verborgen: Slaat verborgen elementen op om te verbergen bij het opnieuw creëren van het gezichtspunt.
Auto Zichtbaar-Verborgen:Deze optie optimaliseert het opslaan van viewpoints door automatisch de meest efficiënte methode te kiezen (Zichtbaar/Verborgen). Dit is hoe het werkt: Het controleert de lengte van de lijst met elementen die moeten worden weergegeven of verborgen om het gezichtspunt opnieuw te maken en bepaalt welke lijst korter is. Vervolgens wordt de lijst met te verbergen elementen of de lijst met te tonen elementen opgeslagen, afhankelijk van welke kleiner is.



Viewpoint info voor Issues gemaakt met "Zichtbaar" instellingen:


Viewpoint info voorIssues gemaakt met "Verborgen" instellingen (Geen vinkje onder de zichtbare kolommen):


Het draait allemaal om communicatie

Vergeet niet dat de momentopname ook deel uitmaakt van de communicatie en dat een zoom-to niet precies hoeft te tonen wat er op de momentopname staat. Bekijk het zo: maak een 3D-weergave met veel zichtbare componenten waarbij slechts een paar problematische componenten worden gemarkeerd. Het zou voldoende kunnen zijn om de gemarkeerde (geselecteerde) componenten eenvoudigweg te koppelen aan het gezichtspunt: degene aan wie het probleem is toegewezen, begrijpt uit de momentopname en uw opmerking wat er van hem of haar wordt verwacht, en hij of zij kan de zoom-to gebruiken om de problematische componenten op te zoeken.




    • Related Articles

    • Snelle, lichte en effectieve viewpoints maken

      Met 'effectieve' viewpoints bedoel we dat ze begrijpbaar moeten zijn voor anderen en werkbaar in het BIMcollab ecosysteem en in BCF-communicatie. Laten we beginnen met effectieve BCF-communicatie en een aantal basisprincipes formuleren. De ...
    • Saved Viewpoints overbrengen naar BIMcollab Nexus

      Saved Viewpoints in Navisworks zijn viewpoints die zijn gemaakt tijdens een visuele controle van het model. Importeer Saved Viewpoints rechtstreeks vanuit Navisworks in de BCF Manager als issues. Om deze functie te kunnen gebruiken, moet je verbonden ...
    • Personaliseren van de viewpoints die aan geïmporteerde clashes gelinkt zijn

      Standaard zullen alleen de clashende componenten worden opgeslagen in het viewpoint van een issue bij het importeren van clashes uit de Clash Detective in Navisworks. Als je liever de viewpoints van je clashes verder aan je wensen wilt aanpassen, ...
    • De beste manier om te starten met BIMcollab Nexus

      Een Nexusproefruimte starten Om goed kennis te maken met BIM-samenwerking in BIMcollab Nexus, start je een Nexus Trial. We raden je aan om deze proef samen met je collega's en teamleden te beginnen om optimaal van deze ervaring te kunnen profiteren. ...
    • Issues in Revit aanmaken en bewerken

      Issues aanmaken, bewerken en verwijderen View template Zorg ervoor dat je een View Template in Revit hebt aangemaakt voordat je issues gaat aanmaken of bewerken. Issue aanmaken Wanneer je verbonden bent met het gewenste project kun je beginnen met ...