Snelle, lichte en effectieve viewpoints maken

Snelle, lichte en effectieve viewpoints maken

Met 'effectieve' viewpoints bedoel we dat ze begrijpbaar moeten zijn voor anderen en werkbaar in het BIMcollab ecosysteem en in BCF-communicatie.

Laten we beginnen met effectieve BCF-communicatie en een aantal basisprincipes formuleren. De belangrijkste informatie in een BCF-viewpoint is:
 1. Snapshot afbeelding
 2. Camerapositie en projectie
 3. Section planes (indien aanwezig)
 4. Lijst van IFC GUIDs van zichtbare, geselecteerde en/of gekleurde componenten
Wanneer er veel componenten aan het viewpoint gekoppeld zijn, zal de lijst van IFC GUIDS proportioneel langer worden. Je zult een een drastische vertraging van de prestaties ervaren bij het synchroniseren met BIMcollab Cloud wanneer de lijst van IFC GUIDs erg lang wordt, terwijl je met grote projecten werkt. Denk eens aan een model van een kantoortoren met meer dan 200.000 componenten. Als die allemaal in een enkel viewpoint zouden worden opgeslagen, zou dit ene viewpoint meer dan 30Mb aan data bevatten. Stel je voor dat je 30 van die viewpoints hebt: die bevatten samen 1Gb aan data!
Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoe je viewpoints maakt, en zo deze opstapeling van gegevens te vermijden.

Lichte viewpoints aanmaken

Standaard gebruiken de BCF Managers de actieve view in het 3D venster om informatie in het viewpoint op te slaan. Om de hoeveelheid gegevens die in een viewpoint worden opgeslagen te verminderen, begin met te overwegen welke elementen zichtbaar moeten zijn in het 3D aanzicht om het issue begrijpelijk te maken.
Verberg elementen die niet essentieel zijn voor het viewpoint, bijvoorbeeld per model, zone of verdieping. Houd alleen de belangrijke componenten in de actieve view om de grootte van het viewpoint te beperken.
Bovendien zal de BCF Manager een waarschuwing geven als je op het punt staat >10.000 componenten te koppelen, om te voorkomen dat je te zware viewpoints maakt.
Bij het maken van slides in Solibri kan het gemakkelijk gebeuren dat je een groot aantal componenten koppelt aan het viewpoint. Als je een grote vertraging opmerkt in de communicatie tussen BIMcollab en Solibri, is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Bewaar enkel wat nodig is

Na het bewerken van de 3D view van het model, kunnen er nog veel zichtbare componenten zijn. Alle componenten die zichtbaar zijn op het moment van het aanmaken van het issue zullen nog steeds zichtbaar zijn in het snapshot en bij het inzoomen naar het issue, maar alleen de gekozen componenten zullen gelinkt worden aan de viewpoints en zichtbaar zijn in de lijst van IFC GUIDs.
Bij het aanmaken van een nieuw issue geeft de BCF manager je de mogelijkheid om te kiezen welke onderdelen zullen worden opgeslagen in het viewpoint:
 1. Zichtbare componenten
 2. Geselecteerde componenten
 3. Geen = Toon het hele model
   

Gebruik section planes

Wanneer er geen componenten gekoppeld zijn aan een viewpoint (Componenten in viewpoint: Geen = toont hele model) betekent dit dat het hele model zichtbaar zal zijn. Gebruik dit in je voordeel door het hele model te tonen maar delen weg te snijden met section planes. Section planes bevatten alleen coördinaten en nemen dus niet veel data in beslag.

Het draait allemaal om communicatie

Hou er rekening mee dat de snapshot ook deel uitmaakt van de communicatie en dat een zoom-to niet precies hoeft te tonen wat er op de snapshot staat. Je hebt bijvoorbeeld een 3D view met veel componenten zichtbaar waar slechts enkele problematische componenten worden uitgelicht. Het zou kunnen volstaan om enkel de gemarkeerde (geselecteerde) componenten aan het viewpoint te koppelen: de modelleur zal uit het snapshot en je commentaar begrijpen wat van hem verwacht wordt, en hij kan de zoom-to gebruiken om de problematische componenten op te zoeken.
  • Related Articles

  • Saved Viewpoints overbrengen naar BIMcollab Cloud

   Saved Viewpoints in Navisworks zijn viewpoints die zijn gemaakt tijdens een visuele controle van het model. Importeer Saved Viewpoints rechtstreeks vanuit Navisworks in de BCF Manager als issues. Om deze functie te kunnen gebruiken, moet je verbonden ...
  • Issues in Navisworks aanmaken en bewerken

   Met de BCF Manager voor Navisworks kun je verbinding maken met een BIMcollab project en direct issues uitwisselen. Issue aanmaken Je hebt verschillende opties om issues aan te maken, kies de workflow die je voorkeur heeft: Door clashes te importeren ...
  • Issues in Revit aanmaken en bewerken

   Issues aanmaken, bewerken en verwijderen View template Zorg ervoor dat je een View Template in Revit hebt aangemaakt voordat je issues gaat aanmaken of bewerken. Issue aanmaken Wanneer je verbonden bent met het gewenste project kun je beginnen met ...
  • Personaliseren van de viewpoints die aan geïmporteerde clashes gelinkt zijn

   Standaard zullen alleen de clashende componenten worden opgeslagen in het viewpoint van een issue bij het importeren van clashes uit de Clash Detective in Navisworks. Als je liever de viewpoints van je clashes verder aan je wensen wilt aanpassen, ...
  • Zoom-naar en section box

   Bekijk issues sneller met 'Zoom naar' en 'section box' BCF slaat viewpoints op samen met issues details. Viewpoints bevatten een camerapositie bevatten en een selectie van componenten. Gebruik de BCF Manager's 'Zoom-naar' functie om snel dat ...