IFC datavalidatie met smart views

Smart views kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: om eigenschappen te visualiseren, om te controleren of uw model voldoet aan IDM (Information Delivery Manual) afspraken, of om bepaalde componenten te filteren.

Modelvalidatie met Smart Views is beschikbaar in BIMcollab Zoom Viewer. Bovendien ondersteunt BIMcollab Zoom samen met BIMcollab Nexus geautomatiseerde, op regels gebaseerde objectvalidatie: IDS-eigenschapvalidatie in BIMcollab Zoom.

Voorbeeld

In dit voorbeeld maken we een Smart view om de volgende IDM-regel te visualiseren en te controleren: "Wijs elk MEP-element toe aan het juiste systeem".
U hebt BIMcollab Zoom nodig om deze stappen uit te voeren, klik hier om de nieuwste versie te downloaden.

1. Ga naar het tabblad Slimme weergaven in BIMcollab Zoom
  2. Als je dat nog niet hebt gedaan, begin dan met het toevoegen van een nieuwe smart view-set waaraan je de smart views voor het controleren van IDM-eisen toevoegt:

3. Om een nieuwe Smart view toe te voegen, kunt u op de knop '+' klikken of met de rechtermuisknop klikken op de smart view-set en klikken op 'Add smart view' in het contextmenu.
  4. Kies een gemakkelijk te begrijpen titel en voeg een duidelijke beschrijving toe

5. Indien nodig kunt u andere componenten in wit transparant toevoegen om context te bieden. Voeg hiervoor twee regels toe aan je slimme weergave: Gebruik de acties 'Gekleurd toevoegen & instellen' en 'Transparant instellen' voor de componenten die je als context wilt toevoegen

6. Kies 'Containers > Systeem' als Elementtype
  7. Kies 'Samenvatting > Naam' als eigenschap
  8. Kies 'Bevat' als operator en voer de naam van het te kleuren element in, bijvoorbeeld 'Toevoerlucht'.
  9. Kies 'Toevoegen en gekleurd maken' als actie en selecteer de gewenste kleur voor de betreffende componenten.

Je kunt ook de functie Automatische kleur gebruiken om de kleuren automatisch door de software te laten kiezen. Voor meer informatie over Autokleur, klik hier voor het artikel Componenten classificeren met autokleur.
  10. Herhaal stap 6-9 voor alle MEP-onderdelen die u wilt controleren

11. Klik op de knop om een voorbeeld van het resultaat te zien;

12. Sla de Smart view op en dubbelklik op je Smart view om deze uit te voeren en het resultaat te zien

Je hebt nu een Smart view om de componenten per systeem te visualiseren. Deze slimme weergave kan in elk toekomstig project worden gebruikt en kan worden gedeeld met je projectpartners.