IDS-eigenschapvalidatie in BIMcollab Zoom

Door IDS te integreren in BIMcollab Zoom kunnen BIM-managers eenvoudig controleren op ontbrekende of niet-conforme informatie in de IFC-bestanden. Wanneer een model niet voldoet aan de in de IDS gespecificeerde vereisten, kunt u met BIMcollab Zoom Issue-rapporten genereren en deze communiceren via BIMcollab Nexus. Deze Issue-rapporten benadrukken de gebieden waar het IFC-model moet worden verbeterd om te voldoen aan de informatievereisten van het project. Dit gestroomlijnde proces helpt ervoor te zorgen dat het model voldoet aan de vereiste normen en dat potentiële issues tijdig worden geïdentificeerd en aangepakt.

Binnen het BIMcollab-ecosysteem is de IDS-standaard geïntegreerd in alle fasen van uw BIM-werkproces. De belangrijkste toepassingen van IDS in BIMcollab zijn onder andere
  1. Projectleiders helpen bij het definiëren van informatie-eisen voor IFC-modellen door nieuwe specificaties te maken in BIMcollab Nexus.
  2. Modelverfijning verbeteren door toegang te bieden tot alle projectspecificaties via het IDS-palet dat beschikbaar is in de Revit BCF managers.
  3. Ondersteuning voor geautomatiseerde modelcontrole en het aanmaken van issues met de resultaten van controles op naleving van specificaties in BIMcollab Zoom.

Wilt u een BIMcollab IDS master worden? Bekijk de IDS-cursus in de BIMcollab Academy.
Een Information Delivery Specification (IDS) is een buildingSMART open standaard voor het specificeren en valideren van informatie-eisen in IFC-modellen. Het maakt gebruik van een lijst met specificaties die definiëren hoe objecten, classificaties, eigenschappen en zelfs waarden en eenheden moeten worden geleverd en uitgewisseld. IDS is gebaseerd op het XML-schema, zodat alle specificaties dezelfde structuur hebben en door verschillende tools kunnen worden gelezen. Lees meer over de officiële IDS documentatie op de buildingSMART website.

Vereiste: Maak een IDS in BIMcollab Nexus

Een IDS-specificatie maken voor een project in BIMcollab Nexus is een noodzakelijke stap voordat begonnen kan worden met een IDS-eigenschapvalidatie in BIMcollab Zoom. Volg dit artikel om een IDS-specificatie te maken in BIMcollab Nexus.
De velden in de specificatie zijn hoofdlettergevoelig en spatiegevoelig. Zorg ervoor dat de naam van de eigenschap en de eigenschappensets overeenkomen met die in BIMcollab Zoom.

IDS-specificaties uitvoeren

1. Start BIMcollab Zoom met een Zoom-licentie
  2. Maak verbinding met uw BIMcollab Nexus-project
  3. Indien nodig handmatig modellen laden of toevoegen
  4. Selecteer het paneel 'Conflicten'
    BIMcollab Zoom toont de IDS en bijbehorende specificaties voor dit project in het knooppunt 'Gedeeld'.
  5. Selecteer een IDS of specificatie
    1. Dubbelklik op de specificatie (set) of klik op de knop 'Uitvoeren' om een geselecteerde specificatie (set) uit te voeren
    2. Klik met de rechtermuisknop om op componenten in 'Mijn weergave' uit te voeren

6. De resultaten van de controle zijn te vinden in het resultatenpaneel

IDS-controles worden uitgevoerd in BIMcollab Zoom, terwijl bewerken en gedetailleerd bekijken alleen mogelijk is in de BIMcollab Nexus space webpagina.

Resultaten

Afhankelijk van de IDS die u hebt uitgevoerd, zijn er drie mogelijke uitkomsten:

Eisen en bestaande waarden komen overeen

Als alle componenten in het model voldoen aan de vereisten, verschijnt er een vinkje naast de IDS-speculatieregel en verandert het BIMcollab Zoom viewpoint niet ten opzichte van de vorige status. Bovendien wordt in het resultatenvenster het bericht "Controle geslaagd" weergegeven.

Vereisten ontbreken of komen niet overeen

Als er componenten in het model zijn die niet voldoen aan de eisen die door de IDS zijn gesteld, worden deze geïsoleerd en gemarkeerd als rode items op het scherm en wordt er een lijst met fouten weergegeven in het resultatenvenster.

De lijst met resultaten kan worden bestudeerd en gerapporteerd. Elk resultaat is onderverdeeld in drie secties: Eigenschap, Vereiste en Waarde. De sectie 'Waarde' toont de huidige gegevens, terwijl de sectie 'Vereiste' de gegevens toont die de huidige waarde zouden moeten vervangen.

Er zijn geen toepasbare componenten gevonden voor de requirements

Als het model of de modellen geen componenten bevatten waarop de specificatie van toepassing is, wordt dit teken weergegeven op de regel van de specificatie. Bovendien wordt in het resultatenvenster de melding "No applicable components" weergegeven.

Groepering

Als er een groot aantal resultaten van IDS-controles is, kunnen deze gegroepeerd worden op basis van een eigenschap, raster of verdiepingsniveau om de navigatie en het vinden van specifieke resultaten gemakkelijker te maken. Klik hiervoor op 'Instellingen voor groepering wijzigen' boven de resultatensectie.

Weergavemodi

Standaard worden de resultaten weergegeven in de schematische weergave. De gebruiker kan kiezen uit verschillende weergavemodi die bepalen hoe het issue wordt weergegeven, door te klikken op de knop 'Weergavemodus voor clashes wijzigen' .
Er zijn drie weergavemodi beschikbaar:
  1. Normaal: toont de gedetecteerde componenten met hun standaardkleuring.
  2. Geselecteerd: geeft de gedetecteerde componenten weer en selecteert ze.
  3. Schematisch: geeft de gedetecteerde componenten in rood weer.
Daarnaast is er de optie om een sectiebox te plaatsen of de plattegronden aan te zetten. Het maken van sectieboxen kan handig zijn bij het opnieuw maken van een issue binnen een modelleerapplicatie.

Issues genereren

In BIMcollab Zoom kunnen de resultaten van de IDS-controle gerapporteerd worden als issues.
  1. Selecteer een of meer resultaten in de lijst. Klik op 'Batch issues genereren' .
  2. Ga naar het tabblad Issues om indien nodig extra issue details in te vullen.
  3. Synchroniseer om alle issues te delen
Nu zijn de de issues zichtbaar in het BIMcollab Nexus project op de website en in elke BCF manager die is verbonden met de space. Zorg ervoor dat de BCF manager gesynchroniseerd wordt voor de meest actuele wijzigingen.

Binnenkort beschikbaar: Smart Issues voor IDS property validatie

Smart Issues zien er hetzelfde uit als normale Issues, maar met het extra voordeel dat ze bijhouden welke Issues al gerapporteerd zijn en welke genegeerd zijn. Bovendien kunnen Smart Issues efficiënt in bulk worden bijgewerkt en meteen als opgelost worden gemarkeerd als een IDS die aanvankelijk ontbrak, wel aanwezig is in het bijgewerkte model. Deze functie is in ontwikkeling en zal binnenkort beschikbaar zijn voor release.
Bekijk hoe Smart Issues al werkt voor clash detectie.

Wat is het volgende

Edit en becommentarieer issues totdat alle issues zijn opgelost.