Smart Issues maken door conflictresultaten te rapporteren

Smart Issues maken door conflictresultaten te rapporteren

Smart Issues in BIMcollab zijn issues die gerapporteerde Conflicten van BIMcollab Zoom bevatten en bijhouden.

In een traditionele workflow voor modelcontrole worden conflicten gedetecteerd in een modelvalidatietool en gerapporteerd als problemen. Als er nieuwe modellen worden gemaakt, moet de controle worden herhaald om te controleren of conflicten zijn opgelost. In sommige gevallen is het mogelijk om kwesties bij te werken op basis van bijgewerkte conflictresultaten.
Deze workflow heeft enkele beperkingen:
  1. Er moet opnieuw een volledige controle worden uitgevoerd om de conflictresultaten bij te werken met nieuwe modellen
  2. Als de nieuwe controle minder resultaten oplevert dan de vorige versie, is het misschien niet duidelijk wat er met de opgeloste conflicten is gebeurd.
  3. Elke statuswijziging van een conflict moet handmatig worden bijgewerkt in de issues, of er is een extra actie nodig om de status van het issue bij te werken op basis van de status van het conflict.
  4. Conflicten kunnen worden gevonden in meerdere clashregels en eigendomsvalidaties (IDS-controles), wat kan resulteren in dubbele problemen
Om deze beperkingen aan te pakken, verbeteren de Smart Issues in het BIMcollab ecosysteem de traceerbaarheid van conflicten:
  1. Smart Issues weten welke conflicten ze vertegenwoordigen, bij welke elementen ze horen en wat hun status is in BIMcollab Zoom. Hierdoor is het overbodig om een botsproef of eigenschapvalidatie (IDS-controle) opnieuw uit te voeren om conflicten bij te werken. Er hoeft alleen een nieuwe modelcontrole te worden uitgevoerd om nieuwe en niet-gerapporteerde conflicten te vinden.
  2. De 3D-weergave in BIMcollab Zoom geeft feedback over of het conflict nog steeds actief is of is opgelost wanneer je inzoomt op het probleem, als je een actieve zoomlicentie gebruikt.
  3. De kwesties kunnen automatisch worden bijgewerkt volgens de laatste status van de conflicten
  4. Omdat de Smart Issues worden gedeeld in BIMcollab Nexus, is het onmogelijk om per ongeluk reeds gemelde conflicten te melden , zelfs als hetzelfde conflict wordt gedetecteerd in meerdere clashregels of specificaties. Het resultatengedeelte en het 3D-venster geven feedback over of een conflict is gemeld, genegeerd of nieuw is.
In dit artikel leggen we uit hoe je Smart Issues rapporteert en hoe je ze opvolgt.
Als je Smart Issues wilt maken vanuit BIMcollab Zoom, moet je aan deze vereisten voldoen:
  1. U gebruikt een actieve Zoom-licentie
  2. Je bent verbonden met een project in BIMcollab Nexus (Issues gemaakt in offline modus in BIMcollab Zoom houden de status van conflicten niet bij)
  3. Zoombewerkingsrechten zijn voor jou ingeschakeld in de BIMcollab Nexus projectinstellingen
  4. Je bent een projectleider of redacteur in het BIMcollab Nexus project

Een modelcontrole uitvoeren

Om conflicten te gaan melden, is de eerste stap het uitvoeren van een clashdetectie of eigenschapvalidatie (IDS-controle) in BIMcollab Zoom.
De conflicten die zijn gedetecteerd op basis van de parameters van de botsingsregel of de specificatie, worden weergegeven in het venster met controleresultaten en in het 3D-venster.

Conflicten melden

Conflicten kunnen op twee manieren worden gerapporteerd: vanuit het paneel met conflictresultaten of rechtstreeks vanuit het botsvenster in het 3D-venster.

Uit de resultaten van conflicten
Bekijk de conflicten in het venster Resultaten en bepaal of je ze wilt melden of negeren. U kunt dit doen door met de rechtermuisknop op het conflict of de conflictgroep te klikken of door de knoppen boven in het resultatenvenster te gebruiken.
  1. Rapport: Er wordt een rapport gegenereerd voor geselecteerde conflicten of niet-afgehandelde conflicten in een conflictgroep. Het conflict wordt grijs weergegeven in de lijst met conflicten
  2. Negeren: Er wordt geen issue aangemaakt en de geselecteerde conflicten of onbehandelde conflicten in een groep worden grijs weergegeven in de lijst.
  3. Markeer als nieuw: Markeer gerapporteerde of genegeerde conflicten als opnieuw onbehandeld.
    Opmerking: Als u reeds gemelde conflicten als nieuw markeert, gaat de link naar het probleem verloren. De problemen moeten handmatig worden gesloten
U kunt een hele conflictgroep als één probleem rapporteren of elk resultaat onder een groep afzonderlijk. U kunt ook meerdere conflicten of conflictgroepen tegelijk selecteren door "CTRL" of "COMMAND" ingedrukt te houden en de conflicten waarin u geïnteresseerd bent te selecteren, waarna u met de rechtermuisknop klikt om Rapport te selecteren.
U kunt ze ook als een aangepast gegroepeerd probleem melden door "Als één probleem melden" te selecteren.



Bij het rapporteren of negeren van conflictgroepen naar issues, zal de actie alleen van toepassing zijn op niet-afgehandelde conflicten in de groep.

Vanuit het 3D-venster
Nadat een conflictanalyse is uitgevoerd, kun je deze ook visueel inspecteren vanuit het 3D-venster en de conflicten waarin je geïnteresseerd bent rapporteren of negeren. Je kunt dit doen door met de rechtermuisknop op een clashbox te klikken.
Net als in het paneel met conflictresultaten is het ook mogelijk om meer dan één conflicthokje te selecteren door "CTRL" of "COMMANDO" ingedrukt te houden en deze dan ofwel als batch te rapporteren in meerdere afzonderlijke kwesties of ze allemaal als één enkele kwestie te rapporteren.



Uitgave titels

Zodra u conflicten hebt geselecteerd die u wilt rapporteren, zijn er een aantal opties die u kunt gebruiken om de issue-titels te bepalen die duidelijk de aard van het conflict beschrijven, afhankelijk van de voorkeuren van uw team.
In het venster voor het genereren van batches zijn de volgende opties beschikbaar:
  1. Titelvoorvoegsel: Voeg een aangepast voorvoegsel toe aan de geselecteerde nummers dat wordt weergegeven met een "-" gevolgd door de rest van de titel. Als geen van de andere opties is geselecteerd, kun je dit veld gebruiken om een volledig aangepaste uitgiftetitel te maken.
  2. Conflictregelnaam: dit bevat de bijbehorende conflictregelnaam die heeft geleid tot de clash in de issue titel.
  3. Naam conflictresultaat: Dit zal de naam van het individuele resultaat opnemen in de titel van de uitgave. Als conflicten worden gerapporteerd in een aangepaste groep met behulp van "Rapporteer als één probleem", voegt deze optie "Handmatig gegroepeerde conflicten" toe aan de titel.
      

U krijgt feedback over de rapportstatus van conflicten in de resultatenboom door middel van de symbolen ervoor en in het 3D-venster door middel van de weergegeven kleuren.
Raadpleeg het artikel De status van een conflict voor meer informatie over de statussen van de conflicten.



De status van een conflict is hetzelfde, ongeacht de clashregel of -specificatie die is gebruikt om het conflict te detecteren, of welk teamlid de clashdetectie heeft uitgevoerd.
Bijvoorbeeld:
Teamlid 1 voert een clashregel uit die het ventilatiesysteem vergelijkt met het constructiemodel.
Ze rapporteren de gedetecteerde botsingen met de botsregel.
Enige tijd later voert teamlid 2 een clashregel uit om de MEP-systemen te vergelijken met de structurele wanden. Sommige botsingen die met deze botsregel werden gevonden, kwamen ook voor in de resultaten van de botsregel van hun collega.
Omdat deze botsingen al gerapporteerd waren en botsingen uniek zijn, zijn ze ook gemarkeerd als Gerapporteerd in de botsingsresultaten van Teamlid 2.
Dit helpt een team om dubbele problemen te voorkomen in een eenvoudigere workflow. Hetzelfde geldt voor het rapporteren van slimme problemen van specificaties in een eigenschapvalidatie (IDS-controle).
Als er al een conflict is gemeld, is het nog steeds mogelijk om een extra kwestie toe te voegen voor hetzelfde conflict, als er extra communicatie nodig is.
In de resultatenboom worden beide nummers gekoppeld aan de botsing.

Deel problemen met je team

In het issues-paneel worden issues aangemaakt voor alle gerapporteerde conflicten en conflictgroepen.
Synchroniseer je project om de problemen te delen met de rest van je team. Het aantal nieuw aangemaakte kwesties waaraan de conflicten zijn gekoppeld, wordt weergegeven in de resultatensectie.



De problemen zijn nu beschikbaar voor alle teamleden en kunnen worden opgezocht in hun eigen BIM-software om ze op te lossen.

Smart Issues bijwerken in BIMcollab Zoom

Als er nieuwe modellen beschikbaar zijn, is het mogelijk om bestaande Smart Issues met conflicten bij te werken. De update controleert of de conflicten nog steeds aanwezig zijn in de nieuwe modellen.
  1. Werk de modellen in BIMcollab Zoom bij naar de nieuwe versie 
  2. Ga naar het Issues-paneel
    (Als je 'inzoomt' (een issue opent) zie je al de huidige status van de conflicten, weergegeven door bepaalde kleuren).
  3. Stel de issue filter in om alle Smart Issues weer te geven die je wilt updaten
    Alleen issues die zichtbaar zijn in het issue paneel worden geupdate
  4. Werk de problemen bij door op de knop
    te klikken. De problemen zelf zullen bepalen of de conflicten nog steeds aanwezig zijn in de huidige modellen of niet. Het is niet nodig om de botsingdetectie of eigenschapvalidatie (IDS-controle) opnieuw uit te voeren voordat de problemen worden bijgewerkt.
  5. De standpunten over de kwesties worden bijgewerkt volgens de laatste stand van zaken in het conflict.
    Je krijgt feedback over de status van conflicten door middel van de kleur van de conflicten in het gezichtspunt en in het 3D-venster wanneer je inzoomt op de kwestie. Raadpleeg het artikel De status van een conflict voor meer informatie over de statussen.
  6. Ga door de bijgewerkte problemen om te bepalen of er kwesties kunnen worden gesloten op basis van de nieuwe status. Het is ook mogelijk om issues automatisch te sluiten tijdens de update als alle conflicten die zijn gemeld bij het issue zijn opgelost.
  7. Synchroniseer het project zodat de laatste status van de issues beschikbaar is voor alle teamleden
Extra opties bij het bijwerken van de problemen:
  1. Alleen geselecteerde issues bijwerken: als deze optie is uitgeschakeld, worden alle issues die zichtbaar zijn in het issue-paneel bijgewerkt.
  2. Issues sluiten als alle conflicten zijn opgelost: als alle conflicten die zijn gemeld bij een issue zijn opgelost, wordt de Smart Issue automatisch gesloten.
  3. Eerder gesloten kwesties heropenen: als er nog steeds (of opnieuw) conflicten actief zijn in kwesties die zijn gesloten, wordt de Smart Issue heropend.
  4. Voeg een opmerking toe: de opmerking wordt toegevoegd aan alle bijgewerkte problemen, samen met de nieuwe momentopname



Volg de voortgang van het project in BIMcollab Nexus

Je kunt de voortgang van Smart Issues ook volgen in BIMcollab Nexus. Smart Issues bevatten een overzicht van alle gekoppelde clashes en specificaties en hun status, die ook zichtbaar zijn als lijst op BIMcollab Nexus.
Deze lijst en de momentopname van het probleem geven de status van het Smart Issue weer, zodat u ook problemen direct vanuit het project in uw ruimte kunt bekijken.



Het is mogelijk dat de laatste momentopname in het Issues-overzicht niet onmiddellijk wordt ververst. Om er zeker van te zijn dat de meest recente snapshots worden getoond in BIMcollab Nexus, moet je de cache van je browser leegmaken wanneer je de Issues-pagina vernieuwt.
Gebruik deze sneltoetsen om je browser te dwingen je pagina te verversen met nieuwe gegevens en de opgeslagen, in het cachegeheugen opgeslagen gegevens te negeren:
  1. Windows: Ctrl + F5
  2. Mac Chrome/Firefox: Cmd + Shift + R
  3. Mac Safari: Shift + Opnieuw laden

    • Related Articles

    • Basics voor het maken van smart views

      Smart views filteren en kleuren objecten op basis van regels. Op basis van properties kan je componenten tonen, verbergen of kleuren in het 3D venster. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om modellen te checken op basis van een ILS. De smart views ...
    • Smart Issues updaten op basis van clashresultaten

      Wanneer er nieuwe modellen beschikbaar zijn, is het mogelijk om bestaande Smart Issues met clashes bij te werken. De update controleert of de clashes nog aanwezig zijn in de nieuwe modellen. Open Zoom met een actieve licentie Maak verbinding met het ...
    • Smart Properties

      Smart Properties in BIMcollab Zoom zijn door de gebruiker gedefinieerde properties, gebaseerd op bestaande object-attributen. Ze helpen je om BIM data te reorganiseren en te structureren. Bij het werken met IFC-bestanden die door meerdere auteurs ...
    • Issues vinden in BIMcollab Zoom

      Door een combinatie te maken van modellen (gemaakt door verschillende disciplines) kun je visueel conflicten detecteren tussen deze modellen. Daarnaast beschikt Zoom over Smart views die het identificeren en inkleuren van componenten kunnen ...
    • Smart views maken die met eender welk model werken

      De Smart views kunnen gemaakt worden in combinatie met elk IFC model gebruikt te worden.  Om er zeker van te zijn dat de Smart views op elk model kunnen werken, is het beter om aangepaste properties te vermijden en alleen gebruik te maken van ...