Modelverfijning met IDS in Revit

Modelverfijning met IDS in Revit

Er is een IDS-palet toegevoegd aan de BCF-manager voor Revit. Hiermee kun je de Information Delivery Specification van een project in Revit bekijken. Daarnaast biedt het palet de mogelijkheid om de IDS specificaties van geselecteerde Revit model componenten te bekijken. Deze functie vergemakkelijkt modelverfijning in Revit op basis van een IDS, zelfs voordat er modelvalidatiecontroles worden uitgevoerd. Hierdoor kan een hoog niveau van modelkwaliteit worden bereikt bij export naar IFC.

Binnen het BIMcollab-ecosysteem is de IDS-standaard geïntegreerd in alle stadia van uw BIM-werkproces. De belangrijkste toepassingen van IDS in BIMcollab zijn:
 1. Projectleiders helpen bij het definiëren van informatievereisten voor IFC-modellen door nieuwe specificaties te maken in BIMcollab Nexus.
 2. Modelverfijning verbeteren door toegang te bieden tot alle projectspecificaties via het IDS-palet dat beschikbaar is in de Revit BCF managers.
 3. Ondersteuning voor geautomatiseerde modelcontrole en het aanmaken van issues met de resultaten van controles op naleving van specificaties in BIMcollab Zoom.Wilt u een BIMcollab IDS master worden? Bekijk de IDS-cursus in de BIMcollab Academy.
Een Information Delivery Specification (IDS) is een buildingSMART open standaard voor het specificeren en valideren van informatie-eisen in IFC-modellen. Het maakt gebruik van een lijst met specificaties die definiëren hoe objecten, classificaties, eigenschappen en zelfs waarden en eenheden moeten worden geleverd en uitgewisseld. IDS is gebaseerd op het XML-schema, zodat alle specificaties dezelfde structuur hebben en door verschillende tools kunnen worden gelezen. Lees meer over de officiële IDS-documentatie op de buildingSMART-website.


Bekijk de projectspecificaties

 1. Maak verbinding met uw BIMcollab Nexus-project
 2. Klik op de knop 'IDS-specificatiepalet
 3. Als het project meerdere IDS-regels heeft, kiest u welke u op het palet wilt weergeven

Om een validatiecontrole van objecten te starten in het BIMcollab-ecosysteem, moet de projectleider de benodigde specificaties maken of importeren in de BIMcollab Nexus omgeving.


Een specificatie kan het bericht "Deze specificatie bevat een niet-ondersteunde facet" bevatten. Dit betekent dat een eis die is gedefinieerd in BIMcollab Nexus nog niet wordt ondersteund door het IDS-palet in de BCF-manager.

Eisen zoeken

Het IDS-palet heeft een zoekveld om te filteren op relevante specificaties (4). De hele tekst wordt doorzocht en als het item voorkomt in een specificatie, wordt deze specificatie weergegeven.
Voer bijvoorbeeld 'muur' in het zoekveld in om alle specificaties te vinden waarin de term 'muur' wordt gebruikt. Dit kan een specificatie zijn met ifcWall, Pset_WallCommon of wall in de specificatienaam.

Specificaties filteren op basis van selectie

Een andere manier om te filteren op relevante specificaties is door een of meerdere elementen in je 3D-model te selecteren en op de knop 'Filter op elementselectie' (5) te klikken.
Nu worden alleen de specificaties die van toepassing zijn op de geselecteerde elementen weergegeven.
Het is mogelijk om specificaties te filteren met zowel het zoekveld als de knop 'Filter op elementselectie'.

Je model bekijken en aanpassen

Met het inzicht in de gedefinieerde vereisten kunnen de eigenschappen van de Revit modelelementen worden ingesteld om overeen te komen met IDS attributen, classificaties en eigenschappen.

IFC exporteren met IDS-eigenschappen

Nu het model is verfijnd op basis van de IDS, kan het worden geëxporteerd naar een IFC. Zorg er bij het exporteren naar IFC voor dat u de gemeenschappelijke IFC-eigenschappen meeneemt. Anders bevat de IFC deze gegevens niet. Daarnaast kunt u, indien nodig, ook basisgrootheden opnemen in het IFC-bestand om de validatie van dergelijke eigenschappen te vergemakkelijken.Wat is het volgende
  • Related Articles

  • IDS Templates - downloads

   Op deze pagina vind je handige sjablonen van Information Delivery Specifications (IDS) om je op weg te helpen met het valideren van onroerend goed met BIMcollab. Basis IDM-Templates (Information Delivery Manual) Engels / Algemeen Basis IDM Nederlands ...
  • De kwaliteit van modellen verbeteren met IDS (Information Delivery Specification)

   De nieuwe open IDS-standaard van BuildingSMART is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen ...
  • De kwaliteit van modellen verbeteren met IDS (Information Delivery Specification)

   De nieuwe open IDS-standaard van BuildingSMART is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen ...
  • Een IDS (Information Delivery Specification) maken in BIMcollab Nexus

   De IDS-standaard is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen waaraan IFC-modellen moeten ...
  • Quick Start Guide BCF Manager Revit

   Deze Quick Start Guide beschrijft de basis online workflow van de BCF Manager voor Revit. Het zal je in een mum van tijd op weg helpen. Als je hem nog niet hebt geïnstalleerd, download en installeer de BCF Manager voor Revit hier. Online workflow BCF ...