IDS Templates - downloads

IDS Templates - downloads

Op deze pagina vind je handige sjablonen van Information Delivery Specifications (IDS) om je op weg te helpen met het valideren van onroerend goed met BIMcollab.


Basis IDM-Templates (Information Delivery Manual)


Engels / Algemeen

Nederlands / Nederland

Duits

Spaans

Frans


Als dit de eerste keer is dat u met IDS werkt, raden wij u aan om deze sjablonen eerst in Zoom te testen met behulp van de BCP- en IFC-bestanden uit ons voorbeeldproject.

Een IDS importeren

Om IDS te kunnen gebruiken voor objectvalidatie in BIMcollab Zoom, moeten deze eerst worden toegevoegd aan je project via BIMcollab Nexus. Volg de onderstaande stappen om IDS-sjablonen te importeren.
 1. Ga naar de IDS-pagina van je project in BIMcollab Nexus.
 2. Selecteer 'Importeren' om een nieuwe IDS te maken
 3. Klik in Bron > Van bestand
 4. Sleep het gedownloade '.ids'-bestand of blader vanaf je computer.
 5. Klik op Importeren om de IDS-sjabloon toe te voegen.


Alleen projectleiders kunnen specificaties maken/importeren.
Eenmaal geïmporteerd kunnen specificaties ook worden bekeken in BIMcollab Nexus door alle redactieteamleden van het project.


Een IDS bewerken


Een van de belangrijkste doelstellingen van IDS is het creëren van projectspecifieke vereisten die gemakkelijk kunnen worden gedeeld door alle medewerkers aan je BIM-project. Daarom kunt u deze sjablonen aanpassen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de behoeften van uw project. Volg de onderstaande stappen om uw IDS te bewerken.
 1. Selecteer een specificatie en klik op de knop 'Bewerken' .
 2. Zorg ervoor dat u de beschrijving van de specificatie zorgvuldig doorleest (hier vindt u een korte uitleg over hoe de specificatie werkt).
 3. Wijzig de facetwaarden in het gedeelte 'Alle componenten van' volgens de behoeften van uw project.
 4. Wijzig de facetwaarden in de sectie 'Should have' volgens de behoeften van uw project.
 5. Klik op de gele knop om de wijzigingen op te slaan.


Alleen projectleiders kunnen specificaties bewerken.


Onthoud dat specificaties bestaan uit drie secties (Beschrijving, Toepasbaarheid en Vereisten), elk met hun eigen doel. Het wijzigen van waarden uit elke sectie zal verschillende resultaten opleveren. Zorg er daarom voor dat je de juiste sectie aanpast op basis van wat je wilt bereiken. Hieronder vind je enkele praktische voorbeelden van hoe elke sectie werkt.
 1. Beschrijving: Samengesteld uit de Naam en Beschrijving van de specificatie. Pas deze aan om uw specificaties goed te identificeren onder teamleden.
 1. Toepasbaarheid: Wordt vertegenwoordigd door de sectie 'Alle componenten van'. Door de waarden te bewerken, kunt u specificeren/filteren welke componenten u wilt testen. (bijvoorbeeld: gebruik de entiteitsfacet om te zoeken naar alle IfcDoor componenten in je model)
 1. Vereisten: Vertegenwoordigd door de 'Should have' sectie. Het doel is om de vereisten vast te leggen waaraan de geselecteerde componenten in de vorige sectie moeten voldoen. (bv.: gebruik de attribuutfacet om ervoor te zorgen dat alle IfcDoor componenten de juiste naamstructuur hebben)

Bezoek ons artikel Een IDS (Information Delivery Specification) maken voor meer informatie over hoe specificaties werken.

Een IDS exporteren

Zodra je IDS is opgeslagen in BIMcollab Nexus, is het automatisch beschikbaar voor alle teamleden via BIMcollab Zoom voor objectvalidatie of via onze Revit BCF Manager voor modelverfijning. Als u echter een back-up wilt maken van alle specificaties in uw project (of zelfs uw eigen IDS-sjablonen wilt maken), kunt u uw IDS exporteren. Volg de onderstaande stappen om je specificaties te exporteren als een '.ids' bestand.
 1. Ga naar de IDS-pagina van je project in BIMcollab Nexus.
 2. Zoek de IDS die je wilt exporteren en klik op de knop Opties .
 3. Selecteer de optie 'Exporteren' (vergeet niet om je .ids-bestand een herkenbare en beknopte naam te geven).

Wil je een BIMcollab IDS master worden? Bekijk dan onze IDS-cursus in de BIMcollab Academy.  • Related Articles

  • Modelverfijning met IDS in Revit

   Er is een IDS-palet toegevoegd aan de BCF-manager voor Revit. Hiermee kun je de Information Delivery Specification van een project in Revit bekijken. Daarnaast biedt het palet de mogelijkheid om de IDS specificaties van geselecteerde Revit model ...
  • Een IDS (Information Delivery Specification) maken in BIMcollab Nexus

   De IDS-standaard is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen waaraan IFC-modellen moeten ...
  • De kwaliteit van modellen verbeteren met IDS (Information Delivery Specification)

   De nieuwe open IDS-standaard van BuildingSMART is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen ...
  • De kwaliteit van modellen verbeteren met IDS (Information Delivery Specification)

   De nieuwe open IDS-standaard van BuildingSMART is ontworpen om het proces van het uitwisselen van vereisten in uw BIM-project te verbeteren. Het doel is om de behoeften van uw project weer te geven door een lijst met informatievereisten te delen ...
  • Gedeelde Zoom-bronnen bekijken in BIMcollab Nexus

   Samenwerken met teamleden in een BIMcollab Nexus-project kan worden uitgebreid door gebruik te maken van BIMcollab Zoom, onze modelvalidatietoepassing. De tools om clashdetectie en gegevensextractie uit te voeren in Zoom kunnen gemakkelijk worden ...