Beknopte handleiding BIMcollab Model WebViewer

BIMcollab Model WebViewer biedt een gestroomlijnde manier om IFC modellen, hun eigenschappen en issues in één keer te bekijken. Met deze krachtige tool kunt u moeiteloos navigeren door ingewikkelde modellen, terwijl u inzicht krijgt in hun eigenschappen en elk issue dat zich voordoet kunt aanpakken. U vind de BIM WebViewer door naar je BIMcollab Nexus project te gaan en op het tabblad Model te klikken. Als het modeltabblad leeg is, moet de BIM WebViewer eerst worden ingesteld.

BIMcollab Model WebViewer ondersteunt momenteel de volgende bestandstypen: IFC-modellen (.IFC, .IFCZIP)

BIMcollab Model WebViewer instellen

Als u deze stappen volgt, kunt u nagaan welke viewer is ingesteld in een project of een andere instellen:
  1. Log in op BIMcollab Nexus
  2. Selecteer het gewenste project waar u projectleider bent
  3. Navigeer naar de Instellingen pagina van het project
  4. Klik op 'Integratie'
  5. Kies BIMcollab Model WebViewer uit de opties.

Verken de functies

Dit artikel gaat in op de verschillende aspecten van de BIM WebViewer en laat zien hoe je de functies kunt gebruiken om je BIMcollab-workflow te verbeteren. De BIM WebViewer bevat vier hoofdpanelen die gemakkelijk kunnen worden verborgen of getoond op basis van jouw vereisten:

1. Navigatiepaneel
2. Eigenschappenpaneel
3. Issue paneel
4. Lijstenpaneel

Deze panelen worden weergegeven en verborgen door op de onderstaande pictogrammen te klikken. U kunt ook op het minteken klikken op eigenschappenschermen en navigatiepanelen om ze te verbergen.

1. Navigatiepaneel

Het navigatiepaneel geeft je de mogelijkheid om modellen te openen en er doorheen te navigeren vanuit de sectie "Modellen". Daarnaast geeft het paneel een gedetailleerd inzicht in de samenstellende componenten van de modellen via de sectie "Objecten".

Modellen

Wanneer het tabblad Navigatie geopend is, kan een projectleider op het laadpictogram klikken om modellen toe te voegen aan de BIMcollab model WebViewer. De modellen worden dan snel geladen en zijn zichtbaar in de viewer. Andere teamleden kunnen dan de modellen bekijken en werken met verschillende beschikbare panelen en functies. Je kunt ervoor kiezen om een model te laden of te ontladen door te schakelen tussen de toggle naast de naam van elk model.

Een projectleider moet de modellen altijd laden zodat de rest van de teamleden ze kunnen bekijken op de BIM WebViewer.

Als u met de muis over de naam van elk model beweegt, verschijnt er een menupictogram met drie puntjes met opties om het model te verwijderen of te vervangen. Bovendien kunt u alle andere modellen ontladen behalve het geselecteerde model (load isolated) en u concentreren op één model.

Objecten

In hetzelfde paneel hebben we de sectie "Objecten" waarmee je een specifieke objectcategorie kunt selecteren en je kunt elke categorie verbergen/verbergen door op het oogpictogram te klikken.

Het is ook mogelijk om spaces en openingen te laden door op het tandwielpictogram te klikken en de toggles te verplaatsen.

2. Eigenschappenpaneel

Wanneer het eigenschappenpaneel is ingeschakeld en een object (of een model) is geselecteerd, krijgt u een lijst met relevante eigenschappen op dit paneel, zoals samenvatting, locatie en IFC-eigenschappenverzamelingen. Je kunt naar beneden scrollen om de volledige lijst te zien en de titels sluiten/openen met het pijlpictogram om de grootte van de eigenschappenlijst aan te passen.

3. Issue-paneel

Het Issue paneel biedt de functionaliteit om issues te bekijken, aanmaken, importeren en bewerken. Issues kunnen tegelijk met het model bekeken worden en gebruikers kunnen filters toepassen om specifieke issues te vinden.

4. Lijstpaneel

Als je een BIMcollab Zoom-licentie hebt, kun je lijsten maken in Zoom en deze delen met je teamleden. Vervolgens kan het team de lijsten ook bekijken in de BIM WebViewer. Het is belangrijk op te merken dat het delen van de resultaten van de lijst cruciaal is; alleen het delen van de lijstdefinitie zal de resultaten niet weergeven.

Tips: Viewpoint aanpassen

Secties

In de BIM WebViewer hebt u de flexibiliteit om maximaal zes snijvlakken en één snede-box te maken, waardoor een uitgebreide modelanalyse mogelijk is.
Met dit pictogram in het onderste menu kunt u gemakkelijk snijvlakken genereren. Klik gewoon op het pictogram en selecteer vervolgens een snedevlak binnen het model om de richting van de doorsnede te bepalen. De sneltoets is "3" op je toetsenbord.
In hetzelfde menu creëert dit andere pictogram een snede-box rond alle zichtbare objecten in het viewpoint. Deze box komt overeen met zes snijvlakken die tegelijkertijd zijn ingeschakeld.

Wanneer een doorsnede in de viewer verschijnt, klik je erop om het handvat van de doorsnede te onthullen. Door dit handvat te selecteren, kun je de doorsnede heen en weer bewegen en aanpassen aan de gewenste positie.

Wanneer een doorsnede gemaakt en geselecteerd is, verschijnt de sectioning tool box bovenaan de viewer, waarmee je meer aanpassingen kunt doen aan deze plane.

Met dit pictogram wordt het section plane omgedraaid.

Dit pictogram verwijdert het snijvlak. Als u bijvoorbeeld slechts vier snijvlakken nodig hebt voor uw analyse, kunt u een snede-box maken en gemakkelijk de overtollige vlakken verwijderen, zodat u de gewenste vier snijvlakken behoudt. De sneltoets is "Delete" op je toetsenbord.

Dit pictogram verwijdert alle snijvlakken als er meerdere zijn gemaakt.

Dit icoon verbergt de snijvlakken in het viewpoint. Deze functie is handig als u de gewenste doorsnede hebt gemaakt en een ononderbroken zicht binnen het model wilt.

Object Selectie menu

Wanneer je een element selecteert, wordt een reeks opties zichtbaar. Je kunt deze componenten verbergen, isoleren en zelfs aangepaste kleuren toepassen. Bovendien heb je de mogelijkheid om een selectiebox rond de geselecteerde componenten te maken.
Componenten verbergen: De sneltoets is de spatiebalk op je toetsenbord.

Componenten isoleren: De sneltoets is "=" op je toetsenbord.

Sectiekader maken rond alle geselecteerde objecten.

Kleur de geselecteerde objecten.

Het aantal geselecteerde componenten.

In plaats van elementen één voor één te selecteren, kunt u een categorie van elementen selecteren in het "Navigatiepaneel> Objecten" en de gewenste aanpassingen toepassen. Je kunt ook de CTRL-toets ingedrukt houden en op meerdere objecten, objectcategorieën of modellen klikken om ze te laten selecteren.

Het standaard viewpoint herstellen

Er zijn een paar knoppen in het onderste menu die je kunnen helpen om de aanpassingen van het viewpoint te verwijderen. U kunt alle verborgen componenten verbergen door te klikken op het toon alles-pictogram . Als u vervolgens het aanzicht van het model hebt verwijderd, kunt u altijd inzoomen met dit pictogram . Tot slot heb je de optie om terug te gaan naar de standaardweergave door te klikken op het herstelweergave-pictogram waarmee alle soorten aanpassingen worden teruggedraaid. Verborgen componenten worden bijvoorbeeld verwijderd, er wordt een zoom-all gedaan en toegevoegde kleuren of delen worden verwijderd.

Tips: Navigeren door het model

Door gebruik te maken van de volgende muis- en sneltoetsen kun je gemakkelijk door je model navigeren.

Naast de orbit-modus zijn er twee extra weergavemodi beschikbaar wanneer u de BIM WebViewer gebruikt:

Vliegmodus

Deze helpt u om uzelf gemakkelijk te positioneren binnen uw gefedereerde modellen, vooral in grootschalige modellen.

Gebruik de "W" en "S" toetsen om in en uit te zoomen op het model.

Loopmodus

Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om door de modellen te lopen, vooral handig om interne spaces van dichterbij te bekijken.

Gebruik de "↑" en "↓" toetsen om de camera vooruit of achteruit te bewegen.

Snelheid vliegen

In beide modi is het mogelijk om de bewegingssnelheid aan te passen met de toetsen "", "" en "" of met behulp van het paneel "Vliegsnelheid" (automatisch zichtbaar bij gebruik van de Vliegmodus of de Loopmodus).