Beknopte handleiding BIMcollab Model WebViewer

BIMcollab Model WebViewer biedt een gestroomlijnde manier om IFC modellen, hun eigenschappen en issues in één keer te bekijken. Met dit krachtige hulpmiddel kunt u moeiteloos door ingewikkelde modellen navigeren, terwijl u inzicht krijgt in hun eigenschappen en elk issue dat zich voordoet kunt aanpakken. Dit artikel gaat in op de verschillende aspecten van de viewer en laat zien hoe je de functies kunt gebruiken om je BIMcollab-workflow te verbeteren.

BIMcollab Model WebViewer ondersteunt momenteel de volgende bestandstypen: IFC-modellen (.IFC, .IFCZIP)

Je vindt de BIM WebViewer door naar je BIMcollab Nexus project te gaan en op het tabblad Model te klikken. Als het modeltabblad leeg is, moet de BIM WebViewer eerst worden ingesteld.

BIMcollab Model WebViewer instellen

Als je deze stappen volgt, kun je zien welke viewer is ingesteld in een project of een andere instellen:
  1. Log in op BIMcollab Nexus
  2. Selecteer het gewenste project waar je projectleider bent
  3. Navigeer naar de Instellingen pagina van het project
  4. Klik op 'Integratie
  5. Kies BIMcollab Model WebViewer uit de opties.

Verken de panelen

De viewer bevat vier hoofdpanelen die gemakkelijk kunnen worden verborgen of onthuld op basis van uw behoeften:

1. Navigatiepaneel
2. Eigenschappenpaneel
3. Issue paneel
4. Lijst paneel

Deze panelen worden weergegeven en verborgen door op de onderstaande pictogrammen te klikken. U kunt ook op het minteken klikken op eigenschappenschermen en navigatiepanelen om ze te verbergen.

1. Navigatiepaneel

Het navigatiepaneel geeft je de mogelijkheid om modellen te openen en er doorheen te navigeren vanuit de sectie "Modellen". Daarnaast geeft het paneel een gedetailleerd inzicht in de samenstellende componenten van de modellen via de sectie "Objecten".

Modellen

Als het tabblad Navigatie geopend is, kan een projectleider op het laadpictogram klikken om modellen toe te voegen aan de BIMcollab model WebViewer. De modellen worden dan snel geladen en zijn zichtbaar in de viewer. Andere teamleden kunnen dan de modellen bekijken en werken met verschillende beschikbare panelen en functies.

Met modeltags kunt u uw modellen categoriseren op basis van de behoeften van het project. Aan elk model kunnen meerdere tags worden toegewezen. Voor meer informatie over de tagging-functie, raadpleeg dit artikel: Modeltags gebruiken in BIMcollab Model WebViewer

Een projectleider moet de modellen altijd laden zodat de rest van de teamleden ze kunnen bekijken in de BIM WebViewer.

Je kunt ervoor kiezen om een model te laden of te lossen door te schakelen tussen de toggle naast de naam van elk model. Als je met de muis over de naam van elk model beweegt, verschijnt er een menupictogram met drie puntjes met opties om modeltags toe te wijzen, het model te verwijderen of te vervangen. Bovendien kunt u alle andere modellen uitladen behalve het geselecteerde model (geïsoleerd laden) en u concentreren op één model.

Om het laden en ontladen van meerdere modellen tegelijkefficiënt te beheren , volg je de volgende stappen:
  1. Kies modellen door Ctrl ingedrukt te houden voor afzonderlijke selecties of Shift voor opeenvolgende selecties (begin door op het eerste model te klikken, druk op Shift en klik op het laatste).
  2. Stel een van de schakelaars in om het laad- of ontlaadproces te starten. Deze actie wordt toegepast op alle geselecteerde modellen.

Objecten

In hetzelfde paneel hebben we de sectie "Objecten" waarmee je een specifieke objectcategorie kunt selecteren en je kunt elke categorie verbergen/verbergen door op het oogpictogram te klikken.

Om meerdere categorieënte verbergen/verbergen:
  1. Kies objectcategorieën door Ctrl ingedrukt te houden voor individuele selecties of Shift voor opeenvolgende selecties (begin door op het eerste model te klikken, druk op Shift en klik op het laatste).
  2. Klik op een van de oogpictogrammen.
  3. Deze actie wordt toegepast op alle geselecteerde categorieën.

Het is ook mogelijk om spaces en openingen te laden door op het tandwielpictogram te klikken en de toggles te verplaatsen.

2. Eigenschappenpaneel

Wanneer het eigenschappenpaneel is ingeschakeld en een object (of een model) is geselecteerd, verschijnt er een lijst met relevante eigenschappen op dit paneel, zoals samenvatting, locatie en IFC-eigenschappenverzamelingen. Je kunt naar beneden scrollen om de volledige lijst te zien en de titels sluiten/openen met het pijlpictogram om de grootte van de eigenschappenlijst aan te passen.

3. Issue-paneel

Het Issue paneel biedt de functionaliteit om issues te bekijken, aanmaken, importeren en bewerken. Issues kunnen tegelijk met het model bekeken worden en gebruikers kunnen filters toepassen om specifieke issues te vinden.

4. Lijstpaneel

Als je een BIMcollab Zoom-licentie hebt, kun je lijsten maken in Zoom en deze delen met je teamleden. Vervolgens kan het team de lijsten ook bekijken in de BIM WebViewer. Het is belangrijk op te merken dat het delen van de resultaten van de lijst cruciaal is; alleen het delen van de lijstdefinitie zal de resultaten niet weergeven.

Door gebruik te maken van de volgende muis- en sneltoetsen kun je gemakkelijk door je gefedereerde model navigeren.

Naast de baanmodus zijn er twee extra weergavemodi beschikbaar bij het gebruik van de BIM WebViewer:

Vliegmodus

Deze helpt u om uzelf gemakkelijk te positioneren binnen uw gefedereerde modellen, vooral in grootschalige modellen.

Gebruik de "W" en "S" toetsen om in en uit te zoomen op het model.

Loopmodus

Dit geeft gebruikers de ervaring om door de modellen te lopen, vooral handig om interne spaces van dichterbij te bekijken.

Gebruik de "↑" en "↓" toetsen om de camera vooruit of achteruit te bewegen.

Snelheid vliegen

In beide modi is het mogelijk om de bewegingssnelheid aan te passen met de toetsen "", "" en "" of met behulp van het paneel "Vliegsnelheid" (automatisch zichtbaar bij gebruik van de Vluchtmodus of Loopmodus).

De werkbalken gebruiken

In het hoofdvenster van de BIMcollab Model WebViewer vindt u essentiële hulpmiddelen om uw viewpoint aan te passen terwijl u navigeert en issues maakt.

1. Constante werkbalk : Deze werkbalk is altijd beschikbaar onder uw WebViewer-venster en biedt snelle toegang tot essentiële hulpmiddelen voor het aanpassen van het viewpoint, zoals Doorsneden, Aanzichten herstellen, Objecten verbergen of isoleren en Maatvoeringsgereedschappen.
2. Contextuele werkbalk: Deze werkbalk past zijn opties dynamisch aan op basis van uw selecties of acties. Door te klikken op een object, een section plane of een maatvoering verschijnen relevante gereedschappen die zijn aangepast aan uw huidige context.

Voor een beter begrip van deze werkbalken en verdere aanpassingsopties, zie dit artikel: Werkbalken in BIMcollab Model WebViewer