Werken met subcomponenten in BIMcollab Zoom

Werken met subcomponenten in BIMcollab Zoom


In dit artikel leiden we je door het werken met Smart Views, conflictdetectie en lijsten in BIMcollab Zoom bij het werken met samengestelde IFC-elementen.

Wat zijn subcomponenten?

Subcomponenten zijn individuele onderdelen van een grotere compositie. Deze relaties komen vaak voor in samenstellingen zoals gordijngevels, die uit meerdere delen bestaan, en in ruimtes of verdiepingen van gebouwen, waar elementen zoals meubilair of structurele componenten bestaan als subdelen. Deze subcomponenten kunnen andere waarden hebben dan hun bovenliggende element, waardoor het essentieel is om te onderscheiden welke eigenschappen bij elk element horen voor een nauwkeurige modelcontrole.

Eigenschappen van componenten en subcomponenten

In het 3D-venster van BIMcollab Zoom kan het selecteren van een assembly met meerdere subcomponenten lastig zijn. Zo werkt de selectie:
  • Enkele klik: Als je op een subonderdeel klikt, wordt de hele assemblage geselecteerd.
  • Shift + Klik: Hiermee kun je een specifiek subonderdeel binnen de assemblage selecteren, zonder de hele groep te selecteren.

Of de assembly of een subcomponent nu geselecteerd is, de bijbehorende eigenschappen verschijnen in het eigenschappenpaneel. In het paneel geeft het onderdeel 'PartOf' aan of het geselecteerde element tot een assembly behoort of een IFC-relatie heeft.

De assemblage selecteren (Enkele klik)
Heeft onderdelen: True
IfcRelContainedInSpatialStructure: IfcBuildingStorey



Het subonderdeel selecteren (Shift + Klik)
Heeft onderdelen: False
IfcRelAggregates: IfcCurtainWall



Technische achtergrond: Verschillende soorten IFC-relaties

BIMcollab Zoom werkt met het IFC-schema, waarbij relaties tussen componenten worden gedefinieerd door middel van specifieke entiteiten. Inzicht in deze relaties is cruciaal voor het beheren van subcomponenten.

IfcRelAggregates
Dit wordt meestal gebruikt om een relatie te definiëren tussen een assembly-entiteit en zijn subcomponenten, met veelvoorkomende voorbeelden van geaggregeerde elementen zoals IfcCurtainWall, IfcWall, IfcSlab en IfcElementAssembly.



IfcRelContainedInSpatialStructure

Deze relatie wordt gebruikt om elementen toe te wijzen aan specifieke niveaus van de structuur van je project (zoals een locatie, gebouw, verdieping of ruimte). In de meeste gevallen ziet de structuur van een regulier IFC-project er ongeveer zo uit als in het onderstaande voorbeeld: 

  • IfcProject

    • IfcSite

      • IfcBuilding

        • IfcBuildingStorey

          • IfcElement (bijv. IfcWall)

          • IfcElement (bijv. IfcSlab)

          • IfcSpace

            • IfcFurnishingElement

Afbeelding openen-20201125-084642.png


IfcRelAssignToGroup

Deze relatie wordt gebruikt om elementen te groeperen in logische categorieën, zoals systemen (IfcSystem, voor MEP-componenten), zones (IfcZone, voor verzamelingen ruimtes) of willekeurige sets van componenten (IfcGroup), waardoor het eenvoudiger wordt om verschillende aspecten van een gebouw te beheren en te organiseren.



Controleregels: Inclusief onderdelen

In BIMcollab Zoom kun je Smart Views, Conflictregels en Lijsten maken om modellen te controleren, te structureren of gegevens binnen je project te visualiseren. Raadpleeg de artikelen Basiskennis van het maken van Smart ViewsConflicten beheren in BIMcollab Zoom en Lijsten instellen in BIMcollab Zoom voor gedetailleerde informatie over het maken van elk van deze.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het maken van je controleregels is het vinkje 'Inclusief onderdelen, geïntroduceerd in BIMcollab Zoom 9.0. Tdeze instelling geeft u de mogelijkheid om subcomponenten op te nemen in of uit te sluiten van uw modelcontroleproces. Hiervoor werden alle subcomponenten standaard opgenomen in de regeltoepassing.



Als je bijvoorbeeld met ruimtes werkt, betekent het uitvinken van het vakje 'Inclusief onderdelen' dat meubelelementen die aan de ruimte zijn gekoppeld niet worden opgenomen. Op dezelfde manier zal het toevoegen van een verhaal alleen het verhaal zelf bevatten, met uitzondering van alle subcomponenten (kinderen). In de volgende paragrafen gaan we dieper in op meer voorbeelden waarbij dit vinkje nuttig kan zijn. 

Merk op dat de optie 'Inclusief onderdelen' alleen invloed heeft op regels wanneer een specifiek 'Elementtype' is geselecteerd. Als in een van de regels 'Elk element' staat, heeft het vinkje geen invloed op die regel.



Smart Views met subcomponenten gebruiken

Met Smart Views in BIMcollab Zoom kun je componenten automatisch kleuren of filteren op basis van specifieke voorwaarden, waardoor het eenvoudiger wordt om complexe modellen met subcomponenten te beheren.

Ruimtes kunnen bijvoorbeeld subcomponenten bevatten zoals meubilair, afhankelijk van uw IFC-exportinstellingen. Als je IFC-model elementen zoals meubilair koppelt aan een ruimte, zullen Smart Views, conflicten en lijsten in BIMcollab Zoom zowel de ruimte als de elementen die er deel van uitmaken weergeven als de optie 'Inclusief onderdelen' is ingeschakeld. Als je je alleen wilt richten op de ruimte en de subcomponenten wilt uitsluiten, vink je deze optie gewoon uit, zodat alleen de ruimte zelf wordt weergegeven in je weergave. In het onderstaande voorbeeld van Smart View wordt de functie Automatische kleur alleen toegepast op de ruimten zelf.




Inclusief onderdelen aangevinkt vs. inclusief onderdelen niet aangevinkt:
   

Conflictdetectie en subcomponenten

Voor conflictdetectie houdt BIMcollab Zoom rekening met subcomponenten bij het zoeken naar conflicten tussen je bron- of doelsets, zolang de optie 'Inclusief onderdelen' is geactiveerd.

De optie om subcomponenten te verwijderen kan vooral nuttig zijn bij het evalueren van containerelementen.  Een goed voorbeeld hiervan zijn Assembly componenten, die meestal niet hun eigen geometrie bevatten, maar in plaats daarvan worden gerepresenteerd door hun subcomponenten. In dit geval is het aan te raden om het vinkje bij 'Inclusief onderdelen' actief te houden. In tegenstelling hiermee kan het uitschakelen van de optie 'Inclusief onderdelen' voordelig zijn bij het werken met ruimten. Als u bijvoorbeeld de spaties uit uw conflictregels wilt verwijderen, maar ervoor wilt zorgen dat de subcomponenten erin behouden blijven (meestal meubels of sanitair), dan zorgt het uitschakelen van 'Inclusief onderdelen' ervoor dat alle subcomponenten worden meegenomen in de conflictdetectie en niet worden weggelaten.



Als je conflicten moet detecteren binnen de subcomponenten van dezelfde assemblage of hetzelfde systeem, kun je de optie 'Include results from a single component/system' aanzetten in de instellingen van de conflictregel.



Lijsten en subcomponenten

In BIMcollab Zoom bevatten lijsten zowel assemblageonderdelen als subonderdelen als het vinkje 'Inclusief onderdelen' aan staat. Als je bijvoorbeeld verdiepingen of ruimtes toevoegt aan een lijst, zal BIMcollab Zoom automatisch alle subcomponenten toevoegen, samen met de eigenschappen van de bovenliggende container. Als je echter alleen de verdiepingen of ruimtes van gebouwen wilt weergeven zonder hun onderdelen, kun je de optie 'Inclusief onderdelen' uitvinken. Hierdoor krijg je een schone lijst die alleen de verdiepingen of ruimtes van het gebouw weergeeft, zonder extra elementen.

 



    • Related Articles

    • Afstand controleren met BIMcollab Zoom

      BIMcollab Zoom-gebruikers die eenZoom-licentiehebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen controles uitvoeren binnen de geladen set modellen. Op het tabblad conflicten zijn er drie verschillende opties die je kunt gebruiken om je modellen te ...
    • Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

      BIMcollab Zoom-gebruikers die een Zoom-licentie hebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen controles uitvoeren binnen de geladen set modellen. Op het tabblad conflicten zijn er drie verschillende opties die je kunt gebruiken om je modellen te ...
    • Stille installatie BIMcollab Zoom

      Systeembeheerders die BIMcollab Zoom willen uitrollen kunnen de volgende commandoregel gebruiken om de installatie op de achtergrond uit te voeren: BIMcollab_Zoom_x-x-xx.exe /exenoui /quiet Om de stille installatie correct te laten werken, moet het ...
    • Snelstartgids BIMcollab Zoom

      Zoek een afdrukbare versie als bijlage zoeken Deze snelstartgids beschrijft de werkomgeving en functionaliteiten van BIMcollab Zoom. Het zal je in een mum van tijd aan de slag brengen. Als u het nog niet hebt geïnstalleerd,downloadBIMcollab Zoom ...
    • Zoomen naar issues versnellen

      De Zoom-naar of Snelle zoom optie helpt bij het snel ophalen van zware viewpoints die een groot aantal componenten bevatten of bij het werken met zware projecten. Wanneer de snelle zoom is ingeschakeld, wordt alleen de camerapositie verplaatst naar ...