Verschillende opties voor het openen van modellen in BIMcollab Zoom

Verschillende opties voor het openen van modellen in BIMcollab Zoom

In BIMcollab Zoom zijn er drie methoden om modellen effectief te beheren en te openen, die aansluiten bij verschillende projectvereisten en teamworkflows. Door gebruik te maken van deze verschillende methoden, zoals het integreren van gedeelde projectmappen, het toevoegen van lokale bestanden en het gebruik van BIM WebViewer modellen, kunnen teams effectief modellen beheren en eraan samenwerken in BIMcollab Zoom. Elke methode biedt verschillende voordelen, waardoor de algehele efficiëntie van het project en de toegankelijkheid van gegevens worden verbeterd.

Bestanden laden vanaf een lokale computer

Eén methode is om IFC-bestanden rechtstreeks vanaf een lokale computer toe te voegen aan BIMcollab Zoom. Met deze aanpak kunnen teamleden eerst controles uitvoeren of aan specifieke projectvereisten werken voordat ze bestanden met het hele team delen:
  1. Open BIMcollab Zoom.
  2. Navigeer naar Bestand > Toevoegen aan project...
  3. Blader en selecteer het gewenste IFC-bestand in uw lokale map en klik vervolgens op Openen.
  4. Je kunt ook modellen slepen en neerzetten naar BIMcollab Zoom in Windows. 
  5. Het bestand wordt toegevoegd aan het project en weergegeven op het tabblad 'Navigatie' met een bestandspictogram ervoor. Dit model is alleen beschikbaar voor de gebruiker die het heeft toegevoegd.

Zodra het IFC-bestand is gevalideerd en klaar is voor gebruik door het team, verplaatst u het naar de gedeelde projectmap of BIMcollab WebViewer. Deze actie zorgt ervoor dat alle teamleden zichtbaar zijn nadat ze verbinding hebben gemaakt met het BIMcollab-project. Raadpleeg het artikel IFC-bestanden openen en combineren in BIMcollab Zoom voor gedetailleerde instructies over het lokaal laden van bestanden.


BIMcollab WebViewer-modellen gebruiken

Sinds BIMcollab Zoom versie 8 kunnen gebruikers naadloos BIM WebViewer modellen direct in Zoom bekijken. Deze functie verbetert de efficiëntie van de workflow door modellen slechts naar één plaats te uploaden, de WebViewer. Zo gebruik je BIM WebViewer modellen in BIMcollab Zoom:
  1. Zorg ervoor dat modellen zijn geladen in BIMcollab Model WebViewer en dat de optie om modellen te laden in BIMcollab Zoom is ingeschakeld in BIMcollab Nexus. 
  2. Verbind BIMcollab Zoom met het BIMcollab Nexus project.
  3. Selecteer het gewenste project.
  4. De modellen worden aanvankelijk grijs weergegeven op het tabblad 'Navigatie'. Klik met de rechtermuisknop op de modellen om ze te laden, waardoor het wolkensymbool geel wordt en de modelboom zichtbaar wordt.

Voor gedetailleerde instructies over het gebruik van BIM WebViewer modellen in BIMcollab Zoom, raadpleeg je het artikel WebViewer modellen laden in BIMcollab Zoom.


Integratie met gedeelde projectmappen

Een functie in BIMcollab Zoom is de mogelijkheid om IFC-bestanden en puntenwolken die zijn opgeslagen in gedeelde mappen direct te koppelen aan projecten in BIMcollab Nexus. Deze instelling wordt beheerd door een projectleider of redacteur met Zoom-bewerkingsrechten en zorgt ervoor dat alle teamleden toegang hebben tot de nieuwste projectbestanden wanneer ze verbinding maken met het project vanuit BIMcollab Zoom. Hier lees je hoe je gedeelde projectmappen kunt instellen en gebruiken:

Een gedeelde map instellen:
  1. Maak een gedeelde map aan op een server of cloudopslagplatform (zoals Dropbox, OneDrive, Autodesk, enz.).
  2. Zorg ervoor dat deze map toegankelijk is voor alle projectteamleden, de meest recente IFC- en puntenwolkenbestanden voor het project bevat en dat u en het team de gedeelde map lokaal op uw computer hebben staan.
Koppel de gedeelde map aan een BIMcollab-project:
  1. Open BIMcollab Zoom.
  2. Maak verbinding met het gewenste project op BIMcollab Nexus.
  3. Ga naar Bestand > Projectmap...
  4. Klik op de knop [...], navigeer naar de juiste gedeelde map en klik op Selecteren.
  5. Onder 'Gedeelde projectmappen' wordt de mappenstructuur van de geselecteerde map weergegeven.
  6. Selecteer de gewenste submappen om aan het project te koppelen.
  7. Klik op Delen om de instellingen te delen met de rest van het team.
  8. Klik op Project synchroniseren om ervoor te zorgen dat alle instellingen worden bijgewerkt in BIMcollab.
Open de gedeelde map als een teamlid:
  1. Wanneer teamleden voor het eerst verbinding maken met het project in BIMcollab Zoom, zien ze de gedeelde bestanden op het tabblad 'Navigatie', aanvankelijk weergegeven in rood.
  2. Ga naar Bestand > Projectmap... en klik op de knop [...] om naar de juiste map op hun computer te navigeren.
  3. Zorg ervoor dat de geselecteerde map dezelfde is die is ingesteld door de Projectleider. (Het pad kan per computer verschillen).
  4. Klik op Selecteren en vervolgens op OK om te bevestigen.
  5. De modellen worden aanvankelijk grijs weergegeven op het tabblad 'Navigatie'. Klik met de rechtermuisknop op de modellen om ze te laden, waardoor het mapsymbool geel wordt en de modelboom zichtbaar wordt.

Voor gedetailleerde instructies over het gebruik van gedeelde projecten in BIMcollab Zoom, raadpleeg je de artikelen Projectmap instellen om gedeelde bestanden te koppelen aan een project en Bestanden laden vanuit een gedeelde projectmap in BIMcollab Zoom.


De projectmapworkflow kan ook worden gebruikt naast de gesynchroniseerde WebViewer-modellen.
Je kunt IFC-bestanden ook lokaal openen, maar deze worden alleen tijdelijk toegevoegd aan het project in de huidige Zoom-sessie.



1. Bestand uit gedeelde projectmappen
2. Lokaal bestand
3. Modellen van de WebViewer

Zodra deze modellen zijn geladen, worden de pictogrammen geel:



    • Related Articles

    • Basics voor het maken van smart views

      Smart views filteren en kleuren objecten op basis van regels. Op basis van properties kan je componenten tonen, verbergen of kleuren in het 3D venster. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om modellen te checken op basis van een ILS. De smart views ...
    • WebViewer-modellen laden in BIMcollab Zoom

      Als je werkt met een project dat is gemaakt in BIMcollab Nexus, is het eenvoudig om modellen te uploaden naar de WebViewer en ze meteen te laden in BIMcollab Zoom om te beginnen met modelcontrole. Dit betekent ook dat modellen slechts op één plaats, ...
    • Ontdek het voorbeeldproject in BIMcollab Zoom

      Het BIMcollab voorbeeldproject bestaat uit negen IFC-modellen. Elk model behoort tot een andere discipline en is geëxporteerd vanuit een verscheidenheid aan BIM-applicaties, waarmee de veelzijdigheid van een openBIM-workflow wordt gedemonstreerd. Het ...
    • Een JSON script maken voor Zoom Nightshift

      ZOOM Nightshift automatiseert acties in Zoom met behulp van JSON scriptbestanden in combinatie met de Windows Taakplanner. Met Nightshift kan je de volgende acties automatiseren in BIMcollab Zoom: Modellen openen / Aan project toevoegen Verbinden met ...
    • Delen van IFC- en Pointcloud bestanden in BIMcollab Zoom zonder BIMcollab Nexus

      Wij adviseren een online workflow om meerdere bestanden (IFC en Point clouds) in een project te combineren en te bekijken, zodat het hele team werkt met de laatste versie van de projectbestanden en communiceert op één centrale plek, online in ...