Twee-factorauthenticatie

Twee-factorauthenticatie (of Multi-Factorauthenticatie) verhoogt de veiligheid van je BIMcollab-space account door twee bewijsstukken te vereisen om je identiteit te verifiëren.
Indien geactiveerd, zal een gebruiker zowel een wachtwoord als een verificatiecode van een verificatie-app moeten opgeven.

Om gebruik te kunnen maken van twee-factorauthenticatie om toegang te krijgen tot een BIMcollab space, heb je de volgende items nodig:
  1. Toegang tot een private BIMcollab Nexus-space (Twee-factorauthenticatie is niet beschikbaar voor gratis projecten op join.bimcollab.com)
  2. Een authenticatie app op je telefoon
    De volgende gratis verificatie-apps zijn geverifieerd om te werken met BIMcollab:
    1. Microsoft Authenticator (iOS en Android)
    2. Google Authenticator (iOS en Android)
    De twee-factorauthenticatie van BIMcollab maakt gebruik van de veelgebruikte TOTP-standaard. Deze standaard wordt ondersteund door vele andere authenticatie-apps die ook vrij verkrijgbaar zijn en kunnen worden gebruikt met BIMcollab.
  3. BIMcollab Zoom versie 5.3.29 of recenter, BCF Managers versie 5.6.49 of recenter
Voordat twee-factorauthenticatie wordt ingeschakeld, houd er rekening mee dat deze vorm van identificatie werkt via een identiteitsserver.
Enkel de meest recente versies van BIMcollab Zoom en de BCF Managers ondersteunend deze manier van identificatie. Je zal geen verbinding kunnen maken met een project op BIMcollab Nexus vanuit oudere versies wanneer twee-factorauthenticatie ingeschakeld is voor de space.
Wij raden aan te wachten met het invoeren van twee-factorauthenticatie in de gehele space totdat alle verbonden applicaties die door de gebruikers worden gebruikt, zijn bijgewerkt. Laat gebruikers tot die tijd zelf kiezen of ze de functie willen inschakelen.

Twee-factorauthenticatie inschakelen voor je account

Twee-factorauthenticatie is een instelling voor private BIMcollab Nexus spaces, en moet apart worden ingeschakeld voor elke private space waar je deel van uitmaakt. Om de instelling voor je account in te schakelen, volg deze stappen:
  1. In BIMcollab Nexus, klik op je avatar, en kies 'Mijn account'

2. Onder Beveiliging, schakel de 'Twee-factorauthenticatie' optie in

3. Open je authenticatie app op je mobiele telefoon
    Bijvoorbeeld: Microsoft Authenticator voor iOS
    1. Klik op het ‘+' icoontje in de rechter bovenhoek

2. Kies 'Overig'
  4. Scan de QR-code die wordt getoond in BIMcollab Nexus
  5. De app zal een verificatiecode tonen, voer de code in BIMcollab Nexus in
  6. Zodra twee-factorauthenticatie is ingeschakeld, ontvang je een eenmalige herstelcode. Deze code kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot de BIMcollab space in het geval je je telefoon niet bij de hand hebt. Bewaar deze code op een veilige plaats en deel hem met niemand.

Twee-factorauthenticatie verplichten (enkel Premium en Ultimate)

Spacebeheerders van Premium en Ultimate spaces kunnen het gebruik van twee-factorauthenticatie opleggen voor een space. In dat geval hoeven de gebruikers de instelling niet apart in te schakelen voor hun eigen account. Ze zullen een authenticatie app moeten koppelen aan hun account wanneer ze voor de eerste keer hun wachtwoord instellen.
  1. Ga naar het Administratie dashboard door op het tandwiel icoon op de rechterbovenhoek te klikken

2. Op het tabblad 'Abonnement', klik op ‘Space instellingen'
  3. Kies bij Twee-factorauthenticatie voor 'Verplicht voor alle gebruikers'
  4. Klik op 'OK' om de instellingen op te slaan
Voor meer informatie over de wachtwoord vereisten, raadpleeg het artikel Wachtwoord vereisten.

Log in met twee-factorauthenticatie

Eenmaal ingeschakeld, zal het aanmeldingsproces als volgt verlopen:
  1. Voer je e-mailadres en wachtwoord in en klik op 'Aanmelden'.
  2. Open je authenticatie app op je mobiele telefoon
  3. Voer de verificatiecode die in de app wordt getoond in het BIMcollab Nexus Authenticatie-venster in.
    Optioneel kan je 'Onthoud mij op dit apparaat' aanvinken. De volgende keer is er geen verificatiecode nodig om in te loggen.

4. Klik op ‘Authenticeren'