Smart view-set voor controle NAA.K.T. materiaalbenaming

De NAA.K.T materiaalcodering is een coderingssysteem om ervoor te zorgen dat er eenduidige waarden in een BIM project worden gebruikt, om de samenwerking te vergemakkelijken.

We hebben Smart view-set ontwikkeld waarmee op eenvoudige wijze de materiaalbenamingen in een IFC model kunnen worden gecontroleerd. Open een IFC model in BIMcollab Zoom, importeer de Smart view-set, en zie direct of de materiaalbenamingen kloppen volgens de NAA.K.T. codering.
Bezoek de website van BIM Loket voor een uitgebreidere toelichting over de NAA.K.T. materiaalbenaming.

Importeren van de smart views

1. Download de smart view-set
  2. Ga naar de tab 'Smart views' in BIMcollab Zoom.
  3. Klik op ‘Import’ om de set smart views in te lezen

De smart views-sets zien er als volgt uit:

Gebruik van de smart views

De set is in 4 groepen verdeeld:
  1. 01 Eerste controle:
    1. Smart view 1: laat direct zien welke elementen een correcte materiaalbenaming hebben
    2. Smart view 2: laat zien welke elementen geen correcte materiaalbenaming hebben

2. 02 Vervolg controle
    Deze smart views maken inzichtelijk wat er niet klopt in de benaming, zoals bijvoorbeeld ontbrekende underscores, of spaties in de naam.

3. 03 NAA.K.T. hoofdgroepen
    Hiermee kan snel een groep van elementen met dezelfde hoofdgroep worden weergegeven. Voor iedere hoofdgroep (beton, glas, bitumen, etc.) is een smart view aanwezig.

4. 04 Hoofdgroepen en kenmerken
    Hiermee kan snel een groep van elementen met dezelfde eigenschapen voor 'hoofdgroep+kenmerk' worden weergegeven. Hiermee kan nog verder op de hoofdgroep ingezoomd kan worden.
Deze BIMcollab Zoom Smart views zijn aangemaakt op basis van de standaard Excel lijst van NAA.K.T.: “NAA_K_T_Bouwmateriaallijst_Beta_210415.xlsm”
Indien eigen benamingen zijn toegevoegd aan deze lijst, moeten deze worden toegevoegd aan de smart view-set. De aanpassingen zijn met name van belang voor Groep 1 en Groep 4.