Section planes en -box aanmaken, verplaatsen en selecteren

Section planes worden gebruikt om doorsneden van een model en aanzichten van de binnenkant van een model te creëren. Een section box kan worden gebruikt om kleine delen van het model te isoleren.
Bekijk de video voor een introductie in 1,5 minuut of lees hieronder de instructie over doorsnijden in BIMcollab Zoom.

ENGELS | 1.5 MIN KIJKEN

Section planes

Om een section plane te maken: klik op het icoon in de werkbalk en selecteer het oppervlak waarop het vlak geplaatst dien te worden.
Om een section plane te verplaatsen: selecteer het, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de section plane langs zijn as. Om een section plane nauwkeuriger te verplaatsen, houd Ctrl/Cmd ingedrukt en sleep naar de juiste positie. De pijltjestoetsen kunnen ook gebruikt worden om een section plane te verplaatsen.

Het verplaatsen of omkeren van een section plane wordt geblokkeerd wanneer het op het punt staat een ander section plane te raken. Om een section plane dan verder te slepen (of te spiegelen), verwijder alle andere section planes die het eerste section plane kunnen blokkeren.

Section box

Een andere toepassing is de section box. Een section box creëert 6 section planes rondom een selectie.
Maak een section box via het menu Sectioning > Section box aanmaken

Context toevoegen aan een clash resultaat:
  1. Bekijk de botsende componenten
  2. Maak een sectiedoos aan (Ctrl/Cmd + B)
  3. Toon alles (Alt + A)
  4. Vergroot of verklein de doos, indien nodig (Ctrl/Cmd+scroll)

Sneltoetsen voor sectioning

Section plane aanmaken
Ctrl/Cmd + Alt + P
Section box aanmaken
Ctrl/Cmd + B
Section plane verwijderen (indien geselecteerd)
Win: Delete / Mac: Delete of Backspace
Alle section planes selecteren
(indien één geselecteerd)
Ctrl/Cmd + A
Alle section planes verwijderen
Ctrl/Cmd + Delete
Section planes opschorten
Ctrl/Cmd + P
Alle deelvlakken tonen/verbergen
Alt + P
Section plane tonen / verbergen
(indien geselecteerd)
Spatiebalk

Section plane dichterbij / verder plaatsen
(indien geselecteerd)
Links/rechts/boven/onder Klik + slepen,
Ctrl/Cmd + Scroll-wiel
Section plane om verticale as roteren
(indien geselecteerd)
Klik dicht bij de rand + Ctrl/Cmd + slepen

Section plane om horizontale as roteren
(indien geselecteerd)
Klik dicht bij de rand + Ctrl/Cmd + slepen