Prostream in combinatie met BIMcollab gebruiken

In BIMcollab Zoom is het mogelijk om IFC bestanden en point clouds, opgeslagen in een gedeelde map, te koppelen aan een project op BIMcollab Nexus. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle teamleden van het BIMcollab Nexus project altijd toegang hebben tot de meest recente bestanden in Zoom. Deze gedeelde map kan zich bevinden op Prostream, een online platform voor onder andere bestandsbeheer.
Om een Prostream map te gebruiken als Projectmap in BIMcollab Zoom, ga je als volgt te werk:

Als projectleider

1. Maak een project aan op Prostream. Zorg ervoor dat het project toegankelijk is voor alle teamleden in je BIMcollab project.
    Gebruikers moeten tenminste het recht hebben om alle mappen in het project te zien, en om bestanden in de mappen te zien en downloaden. Je kan meer info vinden over hoe je de rechten van gebruikers in een Prostream project kan bewerken op de Pro4all website.
  2. Maak een mappenstructuur aan in het project met alle bestanden die gerelateerd zijn aan het project.
  3. Download en installeer de Prostream Client zoals beschreven op de Pro4all website.
  4. Maak een lege map aan op je computer en geef deze een duidelijke naam.
  5. In de Prostream Client, kies voor 'Map synchroniseren'.
  6. Onder 'Projecten', selecteer de hoofdmap van het project dat je zojuist in Prostream hebt aangemaakt. Controleer of alle onderliggende mappen ook aangevinkt zijn.

7. Klik op 'Volgende'.
  8. Vink 'Maak hoofdmap aan' aan in de rechterbovenhoek.
  9. Klik op 'Bladeren' achter de projectmap die je wil synchroniseren.
  10. Blader naar de lege map op je computer waarnaar je de bestanden wil synchroniseren, en klik op 'Klaar'.

In de map die je op je computer hebt aangemaakt, zal een map verschijnen met de naam van het Prostream project. De rest van de mappenstructuur en bestanden worden naar deze projectmap gesynchroniseerd.

11. Open BIMcollab Zoom.
  12. Verbind de map met je project zoals is beschreven in het artikel De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen.
  13. Bij het bladeren naar de juiste map, selecteer de hoofdmap met de naam van het Prostream project.

14. De modellen zullen worden weergegeven in het tabblad 'Navigatie'.
  15. Klik met de rechtermuisknop op de modellen die moeten worden geladen en kies 'Model laden'.

De laadstatus van de modellen in BIMcollab Zoom wordt voor elke individuele gebruiker opgeslagen.
  16. Synchroniseer het project.
De volgende keer dat je verbinding maakt met het project in BIMcollab Zoom, zullen de modellen automatisch vanaf de juiste locatie worden geladen. Zorg ervoor dat je eerst ingelogd bent in de Prostream Client voor je verbinding maakt, zodat de meest recente bestanden naar de lokale map gesynchroniseerd zijn.

Als teamlid

1. Download en installeer de Prostream Client zoals beschreven op de Pro4all website.
  2. Maak een lege map aan op je computer en geef deze een duidelijke naam.
  3. In de Prostream Client, kies je voor 'Map synchroniseren'.
  4. Onder 'Projecten', selecteer de hoofdmap van het project dat je zojuist in Prostream hebt aangemaakt. Controleer of alle onderliggende mappen ook aangevinkt zijn.

5. Klik op 'Volgende'.
  6. Vink 'Maak hoofdmap aan' aan in de rechterbovenhoek.
  7. Klik op 'Bladeren' achter de projectmap die je wil synchroniseren.
  8. Blader naar de lege map op je computer waarnaar je de bestanden wil synchroniseren, en klik op 'Klaar'.

In de map die je op je computer hebt aangemaakt, zal een map verschijnen met de naam van het Prostream project. De rest van de mappenstructuur en de
    bestanden worden naar deze projectmap gesynchroniseerd.

9. Open BIMcollab Zoom.
  10. Verbind de map met je project zoals is beschreven in het artikel De bestanden uit een gedeelde projectmap in BIMcollab Zoom laden.
  11. Bij het bladeren naar de juiste map, selecteer de hoofdmap met de naam van het Prostream project.

12. De modellen zullen worden weergegeven in het tabblad 'Navigatie'.
  13. Klik met de rechtermuisknop op de modellen die moeten worden geladen en kies 'Model laden'.

De laadstatus van de modellen in BIMcollab Zoom wordt voor elke individuele gebruiker opgeslagen.
Bovenstaande stappen moeten enkel de eerste keer uitgevoerd worden nadat de projectmap aan het BIMcollab project is gelinkt. De volgende keer dat de gebruiker verbinding maakt met het project in BIMcollab Zoom, zullen de modellen automatisch vanaf de juiste locatie worden geladen.
Zorg ervoor dat je eerst ingelogd bent in de Prostream Client voor je verbinding maakt in BIMcollab Zoom, zodat de meest recente bestanden naar de lokale map gesynchroniseerd zijn.

Omdat deze opzet rechtstreeks verwijst naar een map, worden alle wijzigingen in de gekoppelde Prostream map automatisch herkend wanneer een gebruiker na de wijziging opnieuw verbinding maakt met het project. Daarom zorgt deze workflow ervoor dat alle teamleden te allen tijde met de meest actuele modellen werken. Vervang bijgewerkte modellen, voeg nieuwe modellen toe en verwijder verouderde modellen uit de gedeelde map.
Een geüpdatete versie van een model kan alleen worden gedetecteerd in BIMcollab Zoom als het nieuwe bestand dezelfde naam heeft als de vorige versie. Als de geüpdatete versie een andere naam heeft, zal deze aan het project worden toegevoegd als een nieuw model, en zal de vorige versie als ontbrekend worden getoond (als deze uit de map is verwijderd).
De model tree geeft feedback over de laadstatus en beschikbaarheid van de modellen aan de hand van de kleur. Raadpleeg dit artikel over verschillende kleuren van modelnamen voor meer informatie over de betekenis van de verschillende kleuren.