De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen

De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen

De Projectmap functionaliteit in BIMcollab ZOOM, maakt het mogelijk om een gedeelde map te koppelen aan een project in BIMcollab Cloud. Wanneer deze functionaliteit is ingesteld voor een project, zullen de IFC- en/of Point cloud bestanden in de gedeelde map automatisch worden geopend in BIMcollab ZOOM wanneer er verbinding wordt gemaakt met het project. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle teamleden van het BIMcollab Cloud project altijd toegang hebben tot de meest recente bestanden in ZOOM. Het delen van de projectmap kan alleen gedaan worden door een Projectleider of een Editor met ZOOM-bewerkrechten.
Om te weten hoe je als teamlid toegang krijgt tot de gedeelde map, raadpleeg het artikel De bestanden uit een gedeelde projectmap in BIMcollab ZOOM laden.

Een projectmap aanmaken

Om je projectbestanden up-to-date en voor iedereen beschikbaar te houden, maak je een projectmap aan op een gedeelde locatie zoals een server of een platform voor het delen van bestanden (zoals Dropbox, OneDrive, enz.). Deze map moet toegankelijk zijn voor alle teamleden van het project, en bevat de meest recente IFC- en Point cloud-bestanden van het project.
Als u gebruik maakt van een Cloud-opslagplatform om de gedeelde projectmap te beheren, raadpleeg dan het artikel De Projectmap in combinatie met een Cloud-opslagplatform voor enkele aanbevelingen.

Koppel de gedeelde projectmap aan uw BIMcollab project

Om een gedeelde map te kunnen verbinden met een project op BIMcollab Cloud, moet je eerst verbinding maken met het juiste project vanuit BIMcollab ZOOM.
 1. Open BIMcollab ZOOM 
 2. Maak verbinding met het project op BIMcollab Cloud
 3. Ga naar Bestand > Projectmap...
  Als je niet verbonden bent met een project, zal de optie 'Projectmap...' grijs worden weergegeven.
 4. Klik op de knop [...], navigeer naar de juiste map en klik op 'Selecteren'.
 5. De structuur van de gedeelde map wordt weergegeven onder 'Gedeelde projectmappen'. Selecteer de gewenste submappen, en alle bestanden uit de geselecteerde mappen zullen aan het project worden gekoppeld.  Indien '(Alleen lezen)' getoond wordt achter 'Gedeelde projectmappen', controleer dan of je bewerkrechten hebt voor ZOOM

 6. Klik op 'Delen'
 7. Klik op de knop 'Project synchroniseren' om het te synchroniseren met BIMcollab , en de instellingen te delen met de rest van het team.
  De andere teamleden zullen de modellen zien in het tabblad 'Navigatie' wanneer ze verbinding maken met het project in BIMcollab ZOOM.
De eerste keer dat je verbinding maakt met de map, zal de naam van de modellen grijs worden weergegeven in het tabblad 'Navigatie', en zullen de modellen niet geladen worden in de 3D view. Klik met de rechtermuisknop op de modellen die je wilt tonen en kies 'Model laden'. De modellen worden geladen, en het wolk-symbool wordt geel. De modelboom wordt zichtbaar.


Prefixes en verplaatsing/rotatie instellingen worden gedeeld met het team. Of een model geladen wordt of niet is een persoonlijke keuze van een gebruiker, en heeft geen invloed op de laadstatus voor andere gebruikers in het project.
Om de gedeelde projectmap te wijzigen, ga naar Bestand > Projectmap..., navigeer naar en selecteer de nieuwe map. De modellen die voorheen aan het project gekoppeld waren, worden rood. Klik er met de rechtermuisknop op en kies 'Uit project verwijderen'. Raadpleeg het artikel De locatie van de Projectmap wijzigen voor specifieke aanbevelingen over dit onderwerp.

Een gedeelde projectmap openen in BIMcollab ZOOM

Zodra de Projectmap is ingesteld door de Projectleider, zullen alle teamleden automatisch toegang hebben tot het model wanneer ze verbinding maken met het project vanuit BIMcollab ZOOM. Als je een teamlid bent en je wilt de modellen uit de Projectmap gebruiken, raadpleeg dan het artikel De bestanden uit een gedeelde projectmap in BIMcollab ZOOM laden.

Hou het project up-to-date

Omdat deze setup rechtstreeks verwijst naar een map, zullen alle wijzigingen in de map automatisch herkend worden wanneer een gebruiker verbinding maakt met het project na de wijziging.  Vervang geüpdatete modellen, voeg nieuwe modellen toe, en verwijder verouderde modellen uit de gedeelde map. 
Een geüpdatete versie van een model kan enkel gedetecteerd worden wanneer het nieuwe bestand dezelfde naam heeft als de vorige versie. Als de geüpdatete versie een andere naam heeft, zal deze aan het project worden toegevoegd als nieuw model, en het vorige model zal getoond worden als missend (als het verwijderd werd uit de map).
  • Related Articles

  • De bestanden uit een gedeelde projectmap in BIMcollab ZOOM laden

   In BIMcollab ZOOM is het mogelijk om IFC-bestanden en point clouds, die zijn opgeslagen in een gedeelde map, te koppelen aan een project op BIMcollab Cloud.  Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle teamleden van het BIMcollab Cloud project ...
  • De Projectmap in combinatie met een Cloud-opslagplatform

   Het is mogelijk om gebruik te maken van een map op een Cloud-opslagplatform, zoals Autodesk Docs of Trimble Connect, als projectmap in BIMcollab ZOOM. Er zijn een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden wanneer gebruik wordt gemaakt van ...
  • De locatie van de Projectmap wijzigen

   In BIMcollab ZOOM kan de Projectmap gebruikt worden om verbinding te maken met BIMcollab Cloud en IFC bestanden te delen. Aangezien BIM-projecten altijd in beweging zijn, en de opzet ervan in de loop van het project kan veranderen, kan het voorkomen ...
  • Gedeelde resultaten uit Lists bekijken

   Wanneer de resultaten van een lijst zijn gedeeld door een van de teamleden, kunnen deze door het hele team worden bekeken in BIMcollab ZOOM en BIMcollab Cloud. Voor meer informatie over het delen van de resultaten, raadpleeg het artikel Resultaten ...
  • Delen van IFC- en Pointcloud bestanden in BIMcollab ZOOM zonder BIMcollab Cloud

   Wij adviseren een online workflow om meerdere bestanden (IFC en Point clouds) in een project te combineren en te bekijken, zodat het hele team werkt met de laatste versie van de projectbestanden en communiceert op één centrale plek, online in ...