Lists instellen in BIMcollab Zoom

Lijsten worden gebruikt om informatie uit IFC-modellen te halen en om deze resultaten binnen een project te delen.
BIMcollab Zoom-gebruikers met een licentie en Zoom-bewerkingsrechten kunnen lijsten maken en bewerken.
Geef je de voorkeur aan praktijkgericht leren? Ga naar onze BIMcollab Academy en schrijf je in voor de BIMcollab Zoom Model data extractie cursus.

Een nieuwe lijst maken

1. Start BIMcollab Zoom met een actieve licentie
  2. Selecteer het paneel Lijsten
  3. Vouw 'Lokaal' of 'Gedeeld' uit en selecteer een lijstset waarin u de nieuwe lijst wilt maken.
    Indien nodig kunt u een nieuwe lijstset maken door op de knop [+] te klikken. Het wordt automatisch geselecteerd zodra het is aangemaakt
    Alle lijsten moeten worden toegevoegd aan een lijstenset
  4. Klik nogmaals op de knop [+] om een nieuwe lijst te maken binnen de geselecteerde lijstenset

Als je een lijst wilt maken in 'Gedeeld', zorg er dan voor dat je verbonden bent met de juiste ruimte en het juiste project
    Je kunt Lijsten delen met je team, dit doe je door Lijsten van 'Lokaal' naar 'Gedeeld' te slepen, of door de Lijst meteen in 'Gedeeld' te maken. Om dit te doen moet je verbonden zijn met een project waar je Zoom-bewerkingsrechten hebt.

Bij het maken van een nieuwe lijst kun je de volgende velden bewerken:
    1. Geef je lijst een naam
      Geef je lijst een duidelijke en unieke naam.
    2. Lijsttype
      Kies het type lijst dat je wilt maken. Voor meer informatie over de verschillende lijsttypen en hun , raadpleeg het artikel De verschillende typen lijsten.
      De verschillende typen zijn:
      1. Eigenschapstabel
      2. Draaischijfraster
      3. Dashboardgegevens (alleen in gedeelde map)
    3. Bronset
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je bronset door ze eruit te filteren door regels te definiëren. Het filter werkt op dezelfde manier als de Smart Views.
      Elke regel bestaat uit:
      1. Een elementtype dat u wilt toevoegen aan de set (bijv. muren, deuren, kolommen)
      2. Een eigenschap, operator en waarde om elementen met een specifieke waarde uit te filteren
      3. Een actie die bepaalt of de gevonden elementen moeten worden toegevoegd of verwijderd uit de set en of ze een override moeten krijgen
        Test de set door op de afspeelknop te klikken om de geselecteerde set te tonen.
    4. Eigenschappen
      Selecteer welke eigenschappen moeten worden gebruikt in de lijst.
    5. Beschrijving
      Geef de lijst een duidelijke beschrijving zodat het doel gemakkelijk te herkennen is.

5. Klik op 'Opslaan
  6. Nadat de lijst is gemaakt, kunt u de resultaten weergeven in het lijstresultatenpaneel onder aan het scherm
  1. Dubbelklik of gebruik de knop Uitvoeren om een geselecteerde lijst(groep) uit te voeren.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een lijst om componenten in Mijn weergave uit te voeren

Je kunt de resultaten van de lijst delen met je team door ze online te publiceren in je Nexus-project of door ze te exporteren naar Excel- of CSV-formaat.
Je kunt dit artikel raadplegen om te leren hoe je dat doet: Deel resultaten van Lijsten met mijn teamleden
Je hebt toegang tot gedeelde lijstresultaten op de BIMcollab Model WebViewer, zodat je ze kunt bekijken naast je IFC-bestand op BIMcollab Nexus.

Een lijst bewerken of verwijderen

Je kunt een lijstset of individuele lijst in een later stadium altijd bewerken door de lijst te selecteren waarin je geïnteresseerd bent en vervolgens op de knopte klikken.
Om een lijstset of lijst te verwijderen, selecteer je de lijst die je wilt verwijderen en selecteer je de knop.

Lijsten importeren en exporteren

Het is ook mogelijk om je lijsten te importeren en exporteren als je je lijstdefinities wilt delen met andere teamleden.
  1. Ga naar het tabblad 'Lijsten' in BIMcollab Zoom
  2. Klik op 'Importeren' om de lijsten toe te voegen

Hoewel er enkele voorbeelden van lijsten in het voorbeeldproject staan, zijn er hier nog meer voorbeelden te downloaden van wat je met lijsten kunt doen.
Gebruikers hebben een BIMcollab Zoom-licentie nodig om lijsten te kunnen importeren en exporteren.