Issues vinden in BIMcollab Zoom

Door een combinatie te maken van modellen (gemaakt door verschillende disciplines) kun je visueel conflicten detecteren tussen deze modellen. Daarnaast beschikt Zoom over Smart views die het identificeren en inkleuren van componenten kunnen automatiseren op basis van gedefinieerde of ongedefinieerde eigenschappen. Met een licentie heb je ook de mogelijkheid om een Clash detectie uit te voeren in het samengestelde model of een eigenschapvalidatie uit te voeren met behulp van IDS.
Hieronder beschrijven we hoe je modellen en point clouds in Zoom kan valideren met:
  1. Visuele analyse
  2. Geautomatiseerde analyse
Begin met het toevoegen van de vereiste modellen die gevalideerd moeten worden aan BIMcollab Zoom, en maak verbinding met je project op BIMcollab Nexus.
Je kunt de modellen ook toevoegen aan een gedeelde map, die gekoppeld kan worden aan het project op BIMcollab Nexus. Lees voor meer informatie het artikel De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen.

Visuele analyse

Gebruik de 3D-weergave en navigeer door de modellen om een visuele controle uit te voeren. Gebruik Mijn view, toon of verberg componenten, gebruik snelzoeken om specifieke modellen of sets van componenten te isoleren, en krijg zo een duidelijk beeld van een potentieel conflict. Maak duidelijke viewpoints als basis voor je issues.

Geautomatiseerde analyse

In BIMcollab Zoom zijn er verschillende geautomatiseerde manieren om je model te valideren.

Smart views

BIMcollab Zoom Smart views kunnen worden gebruikt om de weergave van componenten te personaliseren op basis van hun eigenschappen, om het eenvoudiger te maken modellen te controleren op basis van specifieke vereisten. Je kunt componenten kleurcoderen of groeperen op basis van specifieke eigenschappen, of componenten visualiseren die specifieke eigenschappen missen.
Smart views zijn eenvoudig te gebruiken, en kunnen worden opgeslagen en uitgewisseld voor gestructureerd gebruik binnen een team.

Voor meer informatie over Smart views, raadpleeg het artikel Basics voor het maken van smart views.

De resultaten van Smart views bekijken

Wanneer je de Auto color optie in de Smart views gebruikt, wordt een Auto color legende gegenereerd. Gebruik de legende om de kleurcode te begrijpen die door de Smart view op het model werd toegepast, en bekijk en isoleer de componenten voor elke afzonderlijke kleur.

Eigenschapvalidatie met IDS

BIMcollab Zoom biedt samen met BIMcollab Nexus geavanceerde ondersteuning voor op regels gebaseerde validatie van eigenschappen. In de BIMcollab Nexus-omgeving kunt u specifieke criteria definiëren voor de data in uw model, IDS genaamd, wat staat voor Information Delivery Specification. Vervolgens kunt u met BIMcollab Zoom uw modellen eenvoudig valideren aan de hand van deze gedefinieerde criteria.

Eigenschapvalidatie met IDS is alleen beschikbaar met een ZOOM licentie en een Nexus-abonnement.
Ga voor meer informatie over objectvalidatie met IDS in BIMcollab Zoom naar het artikel IDS-eigenschapvalidatie in BIMcollab Zoom.

Clashdetectie

Maak gebruik van clashdetectie om overlappende of dubbele componenten op te sporen. Je kunt voorgedefinieerde groepen van componenten kiezen en toleranties instellen.

Clashdetectie is alleen beschikbaar met een een actieve Zoom-licentie.
Om te weten hoe je een Clashdetectie uitvoert in BIMcollab Zoom, ga naar het artikel Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom.

Issues aanmaken

Nadat je je model hebt gevalideerd, visualiseer je de problematische gebieden of componenten door gebruik te maken van extra filtering, snedevlakken en een goed camerastandpunt. Je kunt maatvoeringen en annotaties toevoegen aan het aanzicht, en componenten kleuren om het probleem te verduidelijken. Wanneer het aanzicht voldoet, volg dan deze stappen om een issue aan te maken:
  1. Ga naar het tabblad Issues
  2. Klik op de + knop om een nieuw issue toe te voegen, of klik met de rechtermuisknop in de 3D weergave en kies ‘Issue toevoegen'

3. Vul de titel en andere velden in
  4. De actieve view zal worden gebruikt als viewpoint voor het issue. Je kunt ook een snapshot invoegen uit een map op je computer of van het klembord
  5. Kies welke componenten in het viewpoint worden opgeslagen, en of de selectie en eventuele kleuren die aan de zichtbare componenten zijn toegevoegd, worden opgeslagen
    Bewaar alleen wat nodig is in het issue viewpoint
    Bij het aanmaken van een nieuw issue, kun je kiezen welke elementen in het viewpoint moeten worden opgeslagen:
    1. Zichtbare componenten
    2. Geselecteerde componenten
    3. Geen = toont het hele model
  6. Vul, indien nodig, de namen in van de teamleden die je op de hoogte wilt brengen van dit issue
  7. Klik op de knop 'Opslaan' en het issue wordt gemaakt

Alle annotaties en snedevlakken die zichtbaar zijn in het viewpoint zullen ook worden opgeslagen in het issue.
Voor meer informatie over het aanmaken en bewerken van issues in BIMcollab Zoom, raadpleeg het artikel Issues aanmaken en bewerken in BIMcollab Zoom.

Delen

Wanneer al je resultaten zijn gedocumenteerd in issues, synchroniseer ze dan met je BIMcollab project. Klik op de knop 'Project synchroniseren'. De issues kunnen nu worden bekeken in Revit, Tekla, ARCHICAD, Solibri, Navisworks en meer, met behulp van de BCF Managers, evenals in je project op BIMcollab Nexus.
Toegewezen teamleden zullen een automatische notificatie ontvangen over de issues die je hebt aangekaart.

Revisies afhandelen

Wanneer je verbinding maakt met een project op BIMcollab Nexus, dat een gekoppelde projectmap heeft, of wanneer je een Zoom-project (BCP-bestand) opent, zal BIMcollab Zoom alle modellen opnieuw laden. Als de modellen overschreven werden door een nieuwere versie, zal Zoom automatisch de bijgewerkte modellen tonen, op voorwaarde dat de modellen dezelfde naam hebben als de vroegere versie.
Als je workflow revisienummering toevoegt aan de bestandsnamen, betekent dit dat de oudere versies van de modellen niet automatisch overschreven worden.
Als de oude modellen uit de gedeelde map zijn verwijderd, worden ze in rood weergegeven in de modelboom.
  1. Bij gebruik van de gekoppelde projectmap workflow, zullen de nieuwe modellen grijs worden weergegeven in de modelboom. Klik er met de rechtermuisknop op en kies ‘Model laden'. Klik met de rechtermuisknop op de oude modellen en kies ‘Uit project verwijderen'

2. Wanneer je gebruik maakt van een offline workflow met een BCP-bestand, kun je de modellen handmatig bijwerken vanaf het navigatietabblad. Selecteer het oude model in het navigatie-tabblad, klik op 'Model bijwerken' en blader naar het herziene bestand

Voor meer informatie over de kleuren van de modelnamen in BIMcollab Zoom, ga naar het artikel Waarom hebben modelnamen in mijn project verschillende kleuren?