Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

BIMcollab Zoom-gebruikers die een Zoom-licentie hebben, dus niet in Zoom Viewer, kunnen clashdetectie uitvoeren binnen de geladen set modellen.

Wil je je kennis over dit onderwerp vergroten? Ga naar onze BIMcollab Academy en schrijf je in voor de cursus BIMcollab Zoom Clash detection.

Een clashregel instellen

Volg deze stappen om een clashregel aan te maken:
 1. Start BIMcollab Zoom met een een Zoom-licentie
 2. Maak verbinding met een project op BIMcollab Nexus of laad een modellenset handmatig
 3. Selecteer het tabblad Conflicten
 4. Alle clashregels moeten toegevoegd worden aan een clashregel-set
  Vouw 'Lokaal' of 'Gedeeld' uit en selecteer een bestaande set. Als er nog geen clashregel-set aanwezig is, maak een nieuwe aan door op de [+] knop te klikken, of klik met rechtermuisknop op 'Lokaal' of 'Gedeeld' en kies 'Clashregel-set toevoegen'.
  De nieuwe set wordt automatisch geselecteerd eens hij is aangemaakt. 5. Klik opnieuw op de [+] knop om een nieuwe clashregel aan te maken, of klik met rechtermuisknop op de clashregel-set en kies voor 'Clashregel toevoegen' 6. Tijdens het aanmaken van een nieuwe clashregel kan je de volgende velden bewerken:
  1. Naam
   Geef de regel een duidelijke en unieke naam. De naam kan later toegevoegd worden aan issuetitels om ze beter vindbaar te maken in BIMcollab.
  2. Bronset
   Definieer een set van componenten die gebruikt worden als bronset door ze te filteren aan de hand van regels. Elke regel bestaat uit:
   1. Een Element type die je aan de set wil toevoegen (vb. wanden, deuren, kolommen)
   2. Een property, operator en waarde die gebruikt worden om elementen met een specifieke property-waarde uit te filteren
   3. Een actie die definieert of de gevonden elementen aan de set moeten worden toegevoegd of eruit verwijderd
   Test je set door op de 'Toon geselecteerde' knop te klikken. Het resultaat wordt getoond in het 3D venster.
  3. Doelset
   Definieer een set van componenten die gebruikt worden als doelset, ingesteld op dezelfde manier als de bronset.
  4. Type
   Bepaal of je voor clashes, duplicaten of beide wil checken.
  5. Toleranties
   Voeg toleranties toe voor de afmetingen en / of volume van de clash box.
  6. Inclusief clashes van eenzelfde:
   Definieer of het clashresultaat clashes mag bevatten binnen hetzelfde model, systeem of component.
  7. Beschrijving
   Geef de clashregel een duidelijke beschrijving, zodat het doel ervan gemakkelijk kan worden herkend. 7. Klik op OK en sla de clashregel op
 8. Voer de clashregel uit door er op te dubbelklikken. Om een volledige set clashregels uit te voeren, dubbelklik op de clashregel-set. Klik op de 'Uitvoeren' knop om alle clashregels uit te voeren 9. De resultaten van de clash test bevinden zich in het resultaten paneel.
Het tabblad Gedeelde conflicten bevat zowel Clash-regels voor clashdetectie als IDS-specificatie voor validatie van eigenschappen

Groepering

Standaard worden clashes gegroepeerd op broncomponent, de dichtstbijzijnde rasterpositie en het verdiepingsniveau. Om dit te wijzigen klikt u op 'Instellingen voor groepering wijzigen'. .

Naast de standaardopties kan één eigenschap worden gekozen.

De naam van de clashgroep is als volgt opgebouwd: Onderdeel (1), eigenschap (2), dichtstbijzijnde raster (3), verdiepingsniveau (4).
Viewmodi

Standaard worden clashes getoond in de Schematische weergave. De gebruiker kan kiezen tussen een aantal mogelijke viewmodi, die bepalen hoe de clashes worden weergegeven, door op de 'Clash view modus wijzigen' knop te klikken.
Er zijn drie viewmodi beschikbaar:
 1. Normaal: Toon de twee clashende componenten
 2. Geselecteerd: Toon de twee clashende componenten en selecteer ze
 3. Schematisch: Toon de twee clashende componenten transparant, en markeer het clashende gebied
Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een section box rond de clashende componenten te plaatsen. Dit kan nuttig zijn wanneer de view opnieuw moet worden aangemaakt in een modelleerapplicatie.

Issues aanmaken

Issues kunnen aangemaakt worden op basis van de resultaten van de clash test op verschillende manieren, afhankelijk van of je al dan niet verbonden bent met een project.

Verbonden met een project op BIMcollab Nexus

Als je verbonden bent met een project op BIMcollab Nexus, kan je clashes rechtstreeks rapporteren naar Smart Issues om de status van de clashes eenvoudig op te volgen.
Kom meer te weten over deze workflow in het artikel Smart Issues aanmaken door clashresultaten te rapporteren.
  • Related Articles

  • Issues vinden in BIMcollab Zoom

   Door een combinatie te maken van modellen (gemaakt door verschillende disciplines) kun je visueel conflicten detecteren tussen deze modellen. Daarnaast beschikt Zoom over Smart views die het identificeren en inkleuren van componenten kunnen ...
  • Een BIMcollab Zoom Trial opzetten

   BIMcollab Zoom is een desktop IFC viewer voor modelvalidatie. De volledige functionaliteit van BIMcollab Zoom kan ontketend worden door een volledige Zoom licentie aan te schaffen. Dit artikel zal stap voor stap de procedure doorlopen om een gratis ...
  • Quick Start Guide BIMcollab Zoom

   Vind een afdrukbare versie als bijlage Deze Quick Start Guide beschrijft de werkomgeving en de functionaliteiten van BIMcollab Zoom. Zo kan je in een mum van tijd aan de slag. Als je het nog niet hebt geïnstalleerd, download en installeer dan eerst ...
  • Een Zoom-licentie kopen

   BIMcollab Zoom-licenties kunnen op twee manieren worden aangeschaft: Bedrijfslicenties als onderdeel van een BIMcollab Nexus abonnement. Per space kan één licentietype worden gekozen. Wij bieden twee soorten bedrijfslicenties: a. Named (Single) ...
  • Een Zoom-licentie ophalen

   Als er een BIMcollab Zoom-licentie voor je beschikbaar is, kun je deze ophalen om het volledige potentieel van Zoom te benutten. Er zijn drie verschillende licentietypen (bedrijfslicenties op naam, floating bedrijfslicenties of een persoonlijke ...