Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

BIMcollab Zoom-gebruikers die een Zoom-licentie hebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen controles uitvoeren binnen de geladen set modellen. Op het tabblad conflicten zijn er drie verschillende opties die je kunt gebruiken om je modellen te controleren:
  1. Clashdetectie
  2. Eigenschap (IDS) validatie
  3. Controle op afstand 
Wil je je kennis over dit onderwerp vergroten? Ga naar onze BIMcollab Academy en schrijf je in voor de BIMcollab Zoom conflicten.

Clashdetectie 

Clashdetectie is een functie die identificeert wanneer verschillende delen van een 3D-model elkaar overlappen of hinderen. Het vindt automatisch deze probleemgebieden, zodat ze vroeg in het ontwerpproces kunnen worden opgelost en de bouwfase soepeler verloopt. Gebruikers kunnen vervolgens Smart Issues genereren die gekoppeld zijn aan BIMcollab Nexus, waardoor deze conflicten efficiënt kunnen worden gevolgd en opgelost. 



Een botsregel instellen

Volg deze stappen om een clashregel aan te maken:
  1. Start BIMcollab Zoom met een Zoom-licentie
  2. Verbinding maken met een project op BIMcollab Nexus of handmatig een reeks modellen laden
  3. Selecteer het paneel Conflicten
  4. Alle conflictregels moeten worden toegevoegd aan een conflictregelset.
    Vouw 'Lokaal' of 'Gedeeld' uit en selecteer een bestaande set. Als er nog geen conflictregelset aanwezig is, maak dan een nieuwe aan door op de [+]-knop te klikken of door met de rechtermuisknop op 'Lokaal' of 'Gedeeld' te klikken en 'Conflictregelset toevoegen' te kiezen.
    Deze wordt automatisch geselecteerd zodra hij is aangemaakt



  5. Klik nogmaals op de [+] knop om te beginnen met het maken van een nieuwe conflictregel, of klik met de rechtermuisknop op de conflictregelset en kies 'Conflictregel toevoegen'



  6. Bij het maken van een nieuwe conflictregel kun je de volgende velden bewerken:
    1. Geef je regel een naam
      Geef je regel een duidelijke en unieke naam. De naam kan later worden toegevoegd aan uitgiftetitels om ze beter doorzoekbaar te maken in BIMcollab.
    2. Bron
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je bronset door ze eruit te filteren door regels te definiëren. Elke regel bestaat uit:
      1. Een elementtype dat u wilt toevoegen aan de set (bijv. muren, deuren, kolommen)
      2. Een eigenschap, operator en waarde om elementen met een specifieke waarde uit te filteren
      3. De actie die bepaalt of de gevonden elementen moeten worden toegevoegd aan of verwijderd uit de verzameling
      Test je set door te klikken op de knop Toon geselecteerde set . Het resultaat wordt weergegeven in de 3D-weergave
    3. Doelset
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je doelset op dezelfde manier als bij de bronset.
    4. Inclusief onderdelen
       Kies of subcomponenten worden opgenomen in uw conflictregel. Je vindt dit vinkje in de sectie conflictregels voor zowel bron- als doelsets.
      Subcomponenten zijn individuele onderdelen van een grotere compositie. Dit komt vaak voor bij samenstellingen zoals vliesgevels die uit delen bestaan en containerelementen zoals ruimtes of verdiepingen van gebouwen. Werken met subcomponenten kan een grote impact hebben op je conflictresultaten. 
    5. Type
      Bepaal of u wilt controleren op Botsingen, Duplicaten, Afstanden of alle
    6. Toleranties
      U kunt het clashdetectieproces aanpassen door de standaardtoleranties met betrekking tot de grootte en het volume van clashboxen op te heffen. Hiermee kunt u minimumdrempels instellen voor de grootte of het volume van gedetecteerde botsingen die worden opgenomen in de resultaten. Door deze instellingen aan te passen, kun je kleine of onbelangrijke conflicten uitfilteren en ervoor zorgen dat alleen relevante conflicten worden gemarkeerd voor controle.
    7. Minimale afstand
      Bepaal de minimale afstand tussen bron- en doelelementen. Dit is alleen relevant voor afstandscontrole.
    8. Inclusief conflicten van één:
      Bepaal of het botsingsresultaat conflicten bevat waarbij de botsende elementen zich binnen hetzelfde model, systeem of onderdeel bevinden.
    9. Beschrijving
      Geef de regel een duidelijke beschrijving zodat het doel gemakkelijk te herkennen is.


7. Klik op OK om de conflictregel op te slaan
8. Voer de conflictregel uit (set)
  1. Dubbelklik of gebruik de knop Uitvoeren om een geselecteerde regel (set) uit te voeren
  2. Klik met de rechtermuisknop om uit te voeren op onderdelen in Mijn weergave

9. De resultaten van de botsproef zijn vervolgens te vinden in het resultatenpaneel.



10.  Na het uitvoeren van een conflictregel wordt hetnummer van de resultaten op dezelfde regel weergegeven.  In plaats van een getal kun je ook een vinkje zien op dat aangeeft dat "controle geslaagd" is als er geen conflicten zijn gedetecteerd, of een null-symbool dat aangeeft dat er "geen toepasbare componenten" zijn gevonden. Als u het null-symbool tegenkomt, moet u mogelijk de juiste modellen laden of de regel dienovereenkomstig aanpassen.


De gedeelde conflicten bevatten conflictregels voor botsingdetectie, afstandscontrole en IDS-specificatie voor validatie van eigenschappen.

Groepering

Standaard worden conflicten gegroepeerd op broncomponent, de dichtstbijzijnde rasterpositie en het verhaalniveau. Om dit te wijzigen klikt u op 'Instellingen voor groepering wijzigen' .
Naast de standaardopties kan één eigenschap worden gekozen.
De naam van de conflictgroep is als volgt opgebouwd: Onderdeel (1), eigendom (2), dichtstbijzijnde raster (3), verhaalniveau (4).



Modi weergeven

Standaard worden botsingen weergegeven in de schematische modus. De gebruiker kan kiezen tussen een aantal weergavemodi die bepalen hoe het probleem wordt weergegeven, door te klikken op de knop 'Weergavemodus voor clash wijzigen' .
Er zijn drie weergavemodi beschikbaar:
  1. Regelmatig: Geef de twee botsende componenten weer
  2. Geselecteerd: Geef de twee botsende componenten weer en selecteer ze
  3. Schema: Geef de twee botsende componenten transparant weer en markeer het botsende gebied


Daarnaast kun je een deelvenster plaatsen rond de conflicterende componenten, wat handig is om een probleem na te bootsen in een modelleertoepassing. Je kunt ook de plattegrond inschakelen als deze extra context biedt voor het probleem dat uit het resultaat is voortgekomen.

Problemen genereren

Issues kunnen op verschillende manieren worden gegenereerd uit de resultaten van de clashtest, afhankelijk van of je verbonden bent met een project of niet.

Wanneer verbonden met een project op BIMcollab Nexus

Als je verbonden bent met een project op BIMcollab Nexus, kun je conflicten rapporteren als Smart Issues om eenvoudig de status ervan te volgen. Dit kan worden gedaan vanuit het paneel met conflictresultaten of vanuit het 3D-venster. Je hebt de optie om problemen afzonderlijk te melden of om meerdere conflicten in één probleem te combineren. U kunt problemen afhandelen met de knoppen bovenaan het resultatengedeelte of door met de rechtermuisknop te klikken op elk resultaat of elke resultaatgroep.


Rapporteren: Wijzig de status van Niet afgehandeld of genegeerd in Gerapporteerd.
Negeren: Wijzig de status van Niet afgehandeld in Genegeerd
Markeer als nieuw: Wijzig de status van Gerapporteerd of genegeerd in Niet afgehandeld




Lees dit artikel voor meer informatie over het maken van Smart Issues: Smart Issues maken door conflictresultaten te rapporteren. Zodra Smart Issues zijn gemeld en gesynchroniseerd met BIMcollab Nexus, kunnen ze bij elke model iteratie worden bijgewerkt om te controleren of de problemen zijn opgelost. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over het bijwerken van Smart Issues: Smart Issues bijwerken op basis van conflictresultaten. De status van Smart Issues kan gedurende hun hele levenscyclus worden gevolgd. Om deze statussen beter te begrijpen, kun je dit artikel lezen: De status van een conflict.

Zorg ervoor dat je verbonden bent met de juiste BIMcollab-ruimte en het juiste project voordat je de problemen genereert.

In offline modus

Zonder verbinding met BIMcollab Nexus kun je nog steeds conflicten melden, maar dan zijn het offline problemen zonder enige koppeling met BIMcollab Nexus of traceermogelijkheden. Om dit te doen, selecteer je gewoon een of meer resultaten in de lijst en klik je op 'Batch Issues genereren'.







    • Related Articles

    • Afstand controleren met BIMcollab Zoom

      BIMcollab Zoom-gebruikers die een Zoom-licentie hebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen controles uitvoeren binnen de geladen set modellen. Op het tabblad conflicten zijn er drie verschillende opties die je kunt gebruiken om je modellen te ...
    • Issues vinden in BIMcollab Zoom

      Door een combinatie te maken van modellen (gemaakt door verschillende disciplines) kun je visueel conflicten detecteren tussen deze modellen. Daarnaast beschikt Zoom over Smart views die het identificeren en inkleuren van componenten kunnen ...
    • Een BIMcollab Zoom Trial opzetten

      BIMcollab Zoom is een desktop IFC viewer voor modelvalidatie. De volledige functionaliteit van BIMcollab Zoom kan ontketend worden door een volledige Zoom licentie aan te schaffen. Dit artikel zal stap voor stap de procedure doorlopen om een gratis ...
    • Conflicten beheren in BIMcollab Zoom

      BIMcollab Zoom biedt essentiële hulpmiddelen voor het opsporen en oplossen van conflicten in 3D-modellen, waaronder Clash Detection, Distance Checking en IDS Property Validation. Deze tools helpen om problemen in een vroeg stadium op te sporen, ...
    • Snelstartgids BIMcollab Zoom

      Zoek een afdrukbare versie als bijlage zoeken Deze snelstartgids beschrijft de werkomgeving en functionaliteiten van BIMcollab Zoom. Het zal je in een mum van tijd aan de slag brengen. Als u het nog niet hebt geïnstalleerd,downloadBIMcollab Zoom ...