Een clashdetectie uitvoeren met BIMcollab Zoom

BIMcollab Zoom-gebruikers die een Zoom-licentie hebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen botsingdetectie uitvoeren binnen de geladen set modellen.

Wil je je kennis over dit onderwerp vergroten? Ga naar onzeBIMcollab Academy en schrijf je in voor de BIMcollab Zoom Clash detectie cursus.

Een botsregel instellen

Volg deze stappen om een clashregel aan te maken:
  1. Start BIMcollab Zoom met een Zoom-licentie
  2. Verbinding maken met een project op BIMcollab Nexus of handmatig een reeks modellen laden
  3. Selecteer het paneel Conflicten
  4. Alle botsregels moeten worden toegevoegd aan een set botsregels.
    Vouw 'Lokaal' of 'Gedeeld' uit en selecteer een bestaande set. Als er nog geen clashregelset aanwezig is, maak dan een nieuwe aan door op de [+]-knop te klikken, of klik met de rechtermuisknop op 'Lokaal' of 'Gedeeld' en kies 'Clashregelset toevoegen'.
    Deze wordt automatisch geselecteerd zodra hij is aangemaakt.

5. Klik nogmaals op de [+]-knop om te beginnen met het maken van een nieuwe clashregel, of klik met de rechtermuisknop op de clashregelset en kies 'Clashregel toevoegen'.

6. Bij het maken van een nieuwe clashregel kun je de volgende velden bewerken:
    1. Geef je regel een naam
      Geef je regel een duidelijke en unieke naam. De naam kan later worden toegevoegd aan uitgiftetitels om ze beter doorzoekbaar te maken in BIMcollab.
    2. Bron
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je bronset door ze eruit te filteren door regels te definiëren. Elke regel bestaat uit:
      1. Een elementtype dat u wilt toevoegen aan de set (bijv. muren, deuren, kolommen)
      2. Een eigenschap, operator en waarde om elementen met een specifieke waarde uit te filteren
      3. De actie die bepaalt of de gevonden elementen moeten worden toegevoegd aan of verwijderd uit de verzameling
      Test je set door te klikken op de knop Toon geselecteerde set . Het resultaat wordt weergegeven in de 3D-weergave
    3. Doelset
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je doelset op dezelfde manier als bij de bronset.
    4. Type
      Bepaal of u wilt controleren op conflicten, duplicaten of beide
    5. Toleranties
      Hef de standaardtoleranties op met betrekking tot de grootte van de clashbox, het volume of beide.
    6. Inclusief botsingen van één:
      Definieer of het botsingsresultaat botsingen kan bevatten waarvan de botsende elementen binnen hetzelfde model, systeem of onderdeel gevonden worden.
    7. Beschrijving
      Geef de botsregel een duidelijke beschrijving zodat het doel gemakkelijk te herkennen is.

7. Klik op OK om de clashregel op te slaan
8. Voer de botsingsregel uit (set)
  1. Dubbelklik of gebruik de knop Uitvoeren om een geselecteerde regel (set) uit te voeren
  2. Klik met de rechtermuisknop om uit te voeren op onderdelen in Mijn View

9. De resultaten van de botsproef zijn vervolgens te vinden in het resultatenpaneel.
De gedeelde conflicten bevatten zowel Clash-regels voor clashdetectie als IDS-specificatie voor validatie van eigenschappen.

Groepering

Standaard worden botsingen gegroepeerd per broncomponent, de dichtstbijzijnde rasterpositie en het verhaalniveau. Om dit te wijzigen klikt u op 'Instellingen voor groepering wijzigen' .
Naast de standaardopties kan één eigenschap worden gekozen.
De naam van de botsingsgroep is als volgt opgebouwd: Onderdeel (1), eigenschap (2), dichtstbijzijnde raster (3), verhaalniveau (4).

Modi weergeven

Standaard worden botsingen weergegeven in de schematische modus. De gebruiker kan kiezen tussen een aantal weergavemodi die bepalen hoe de kwestie wordt weergegeven, door te klikken op de knop 'Weergavemodus voor clash wijzigen' .
Er zijn drie weergavemodi beschikbaar:
  1. Regelmatig: Geef de twee botsende componenten weer
  2. Geselecteerd: Geef de twee botsende componenten weer en selecteer ze
  3. Schema: Geef de twee botsende componenten transparant weer en markeer het botsende gebied
Bovendien heb je de optie om een vak rond de botsende componenten te plaatsen. Dit kan handig zijn bij het opnieuw creëren van een probleem binnen een modelleerapplicatie.

Problemen genereren

Issues kunnen op verschillende manieren worden gegenereerd uit de resultaten van de clashtest, afhankelijk van of je verbonden bent met een project of niet.

Wanneer verbonden met een project op BIMcollab Nexus

Als je verbonden bent met een project op BIMcollab Nexus, kun je botsingen rapporteren aan Smart Issues om eenvoudig de status van de gerapporteerde botsingen te volgen. Dit kan worden gedaan vanuit het paneel met conflictresultaten of vanuit het 3D-venster.
Raadpleeg voor meer informatie over deze workflow het artikel Slimme problemen creëren door Clash-resultaten te rapporteren.
Zorg ervoor dat je verbonden bent met de juiste BIMcollab-ruimte en het juiste project voordat je de problemen genereert.

In offline modus

Selecteer een of meer resultaten in de lijst
Klik op 'Batch issues genereren'.