Dropbox met een BIMcollab project integreren

Dropbox met een BIMcollab project integreren

Dropbox kan, in combinatie met BIMcollab, worden gebruikt als een basis Common Data Environment om modellen, referentiemodellen en andere documenten binnen je team te delen.
Door BIMcollab te integreren met Dropbox kun je:
 1. Vanuit BIMcollab de toegang van je teamlid tot via Dropbox gedeelde modelbestanden beheren
 2. Automatisch de juiste en meest recente modellen openen in BIMcollab ZOOM
Naast een BIMcollab-account moet je een Dropbox for Business-account hebben met een Standard- of Advanced-abonnement. Een integratie kan alleen worden ingesteld door een Projectleider die beheerdersrechten heeft op het Dropbox for Business-account.

Een Dropbox-integratie instellen met BIMcollab

Volg deze 5 stappen om een Dropbox-integratie in te stellen met BIMcollab

Stap 1: Selecteer het project

 1. Log in op een BIMcollab-account
 2. Selecteer het project dat je wilt integreren met Dropbox
 3. Ga naar Instellingen
 4. Klik op 'Integratie

Stap 2: Verbinding maken met Dropbox

 1. Selecteer Dropbox als je integratie

 2. Gebruik de knop 'Aanmelden' om je aan te melden bij je Dropbox for Business-account
 3. Klik op 'OK'
BIMcollab maakt automatisch een hoofdmap 'BIMcollab' en een submap voor dit project. Als er integraties worden opgezet voor meerdere projecten, dan krijgen deze allemaal hun eigen submap.

Stap 3: Toegang geven aan teamleden

Geef toegang tot Dropbox aan de teamleden die dit nodig hebben. Ga hiervoor naar de instellingenpagina van het project en schakel achter elk teamlid de optie 'Dropbox toegang' in

Teamleden met de rol van reviewer of projectleider hebben lees- en schrijftoegang tot de projectmap op Dropbox. Reviewers en viewers hebben alleen leestoegang.
Toestemming voor toegang tot Dropbox kan op elk moment worden bijgewerkt.
De teamleden hebben geen Dropbox for Business-account nodig. Een persoonlijk Dropbox-account met voldoende vrije opslagruimte is voldoende voor toegang tot het project. Alleen de projectleider die de integratie instelt, heeft beheersrechten nodig op het Dropbox for Business-account.

Stap 4: Dropbox installeren op je bureaublad

Om de bestanden te kunnen delen en openen via Dropbox, moeten alle teamleden de Dropbox-desktopapplicatie installeren op hun computer. Zodra deze is geïnstalleerd, is de map 'BIMcollab' beschikbaar.
De map kan nu worden gebruikt om modellen, IFC-referentiebestanden, point clouds, PDF-documenten, enz. te delen.
We raden aan om de Dropbox 'online-only' modus niet te gebruiken. De BIMcollab-map kan beter lokaal gesynchroniseerd worden, zodat ZOOM je modellen kan openen op een slechte of onderbroken internetverbinding

Stap 5: Modellen openen in ZOOM

Start BIMcollab ZOOM en maak verbinding met het BIMcollab-project met de Dropbox-integratie.

Als het de eerste keer is dat je verbinding maakt met je project sinds je de integratie hebt geactiveerd, volg dan deze stappen:
 1. Ga naar Bestand > Projectmap
 2. Onder 'Gedeelde projectmappen' zie je de Dropbox-map die is gekoppeld aan het project
  Schakel het vinkje voor deze map in

 3. Klik op 'Delen'
BIMcollab ZOOM detecteert automatisch de juiste lokale Dropbox-map en voegt alle ondersteunde bestanden, IFC-referentiebestanden en puntenwolken, toe aan de navigatiestructuur.
Standaard worden alle modellen niet geladen. ZOOM onthoudt echter welke bestanden geladen zijn en laadt automatisch dezelfde bestanden de volgende keer dat je verbinding maakt met het project. Deze laadstatus is persoonlijk en kan voor elke gebruiker verschillend zijn.Wanneer een model een prefix krijgt of verplaatst/geroteerd wordt, wordt dit opgeslagen in het project. Na synchronisatie met BIMcollab Cloud zijn deze bestandsinstellingen in de navigatieboom beschikbaar voor alle teamleden. Het synchroniseren van deze bestandsinstellingen naar de cloud kan alleen worden gedaan door projectleiders.

Wij adviseren om het gebruik van 'Verplaatsen en roteren' te voorkomen, omdat deze het gebruik van viewpoints onbetrouwbaar kunnen maken. Zorg er in plaats daarvan voor dat modellen correct zijn gepositioneerd in de modelleer-applicaties.


Modellen bijwerken, toevoegen en verwijderen uit je project

 1. Wanneer een nieuw modelbestand wordt geplaatst in de projectmap op Dropbox, zorgt Dropbox ervoor dat dit bestand wordt gedeeld met alle teamleden. De volgende keer dat je ZOOM verbindt met het BIMcollab-project, vindt ZOOM het nieuwe bestand en voegt dit toe aan het project. Hetzelfde geldt voor verwijderde bestanden, deze worden in het rood weergegeven als 'missing'.
 2. Als bestanden werden toegevoegd of verwijderd terwijl ZOOM verbonden was met het project, zal het deze niet automatisch detecteren. Klik op de knop Synchroniseren om de navigatieboom te vernieuwen.
 3. Wanneer een geladen model bijgewerkt wordt in de Dropbox-projectmap, zal ZOOM detecteren dat er een update beschikbaar is en het model markeren in de modelboom. De gebruiker kan het bijgewerkte model op elk gewenst moment opnieuw laden door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken.
 4. Als bestanden die worden toegevoegd aan de navigatieboom niet in de Dropbox-map staan, worden ze toegevoegd als "lokale bestanden" (folder-symbool vs cloud-symbool). Dit betekent dat ze niet worden gedeeld met het project en alleen zichtbaar zijn voor de gebruiker die ze heeft toegevoegd.
  • Related Articles

  • Trimble Connect met een BIMcollab project integreren

   Met de BIMcollab Trimble Connect-integratie kunnen gebruikers modellen die zijn opgeslagen op het Trimble Connect-platform bekijken, nieuwe issues aanmaken en bestaande issues beoordelen, rechtstreeks vanuit de BIMcollab Cloud-webapplicatie. De ...
  • Autodesk Docs met een BIMcollab project integreren

   Met de BIMcollab Autodesk Docs-integratie kunnen gebruikers modellen uit een Autodesk Docs-map bekijken, nieuwe issues aanmaken en bestaande issues beoordelen, rechtstreeks vanuit de BIMcollab Cloud-webapplicatie. De integratie is beschikbaar voor ...
  • BIMcollab ZOOM en Solibri in een project combineren

   Bouwprojecten zijn altijd een complexe onderneming, en projectteams gebruiken vaak een veelheid aan software. In dit artikel tonen we een workflow waarbij zowel BIMcollab ZOOM als Solibri worden gebruikt binnen hetzelfde team. Om IFC-modellen en ...
  • Autodesk Docs in combinatie met BIMcollab gebruiken

   Autodesk Docs kan op verschillende manieren worden gebruikt in combinatie met BIMcollab: Met de Autodesk Docs-integratie in BIMcollab Cloud Als Projectmap in BIMcollab ZOOM In dit artikel laten we zien hoe je deze verbindingen opzet en gebruikt om ...
  • Een BCF Manager gebruiken met meerdere BIMcollab projecten tegelijk

   Je kunt maar aan één project tegelijk werken en hiermee verbinding maken vanuit een BCF Manager in een bepaalde BIM applicatie. Publiceer (of bewaar) de issues waar je aan werkt voordat je een ander project in de BIM applicatie opent. Als je een ...