Afstand controleren met BIMcollab Zoom

BIMcollab Zoom-gebruikers die eenZoom-licentiehebben, dus niet in BIMcollab Zoom Viewer, kunnen controles uitvoeren binnen de geladen set modellen. Op het tabblad conflicten zijn er drie verschillende opties die je kunt gebruiken om je modellen te controleren:
  1. clashdetectie
  2. Eigenschap (IDS) validatie
  3. Controle op afstand
Wil je je kennis over dit onderwerp vergroten? Ga naar onze BIMcollab Academy en schrijf je in voor deBIMcollab Zoom conflicten.

Controle op afstand

Afstandscontrole in BIMcollab Zoom zorgt ervoor dat elementen in een model de vereiste afstand of speling hebben. Je kunt een minimumafstand instellen en de tool zal gebieden waar elementen te dicht bij elkaar staan markeren met rode dimensies. Dit helpt je om snel potentiële conflicten in je ontwerp te vinden en op te lossen. Dit artikel gaat in detail in op hoe je afstandscontrole kunt uitvoeren met BIMcollab Zoom.

Met de afstandscontrolefunctie die beschikbaar is vanaf BIMcollab Zoom versie 9, is het cruciaal dat alle teamleden updaten naar dezelfde BIMcollab Zoom-versie. Zodra een teamlid gedeelde conflictregels bijwerkt en bewerkt, zijn ze niet meer bruikbaar voor anderen op eerdere versies. Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het hele team tegelijkertijd bijwerkt.

Een regel voor afstandscontrole instellen

Volg deze stappen om een regel voor afstandscontrole te maken:
  1. Start BIMcollab Zoom met een Zoom-licentie
  2. Verbinding maken met een project op BIMcollab Nexus of handmatig een reeks modellen laden
  3. Selecteer het paneel Conflicten
  4. Alle regels moeten worden toegevoegd aan een regelset.
    Vouw 'Lokaal' of 'Gedeeld' uit en selecteer een bestaande set. Als er nog geen conflictregelset aanwezig is, maak dan een nieuwe aan door op de [+]-knop te klikken of door met de rechtermuisknop op 'Lokaal' of 'Gedeeld' te klikken en 'Conflictregelset toevoegen' te kiezen.
    Deze wordt automatisch geselecteerd zodra hij is aangemaakt.

5. Klik nogmaals op de [+] knop om te beginnen met het maken van een nieuwe conflictregel, of klik met de rechtermuisknop op de conflictregelset en kies 'Conflictregel toevoegen'.

6. Bij het maken van een nieuwe conflictregel kun je de volgende velden bewerken:
    1. Geef je regel een naam
      Geef je regel een duidelijke en unieke naam. De naam kan later worden toegevoegd aan uitgiftetitels om ze beter doorzoekbaar te maken in BIMcollab. (Bijvoorbeeld: Onderhoudsruimte rond installaties >1m)
    2. Bron
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je bronset door ze eruit te filteren door regels te definiëren. Elke regel bestaat uit:
      1. Een elementtype waarop je je wilt richten (bijv. muren, deuren, kolommen)
      2. Een eigenschap, operator en waarde om elementen met een specifieke waarde uit te filteren
      3. De actie die bepaalt of de gevonden elementen moeten worden toegevoegd of verwijderd uit de set
        (Opmerking: je moet eerst beginnen met het "toevoegen" van een selectie van elementen en daarna kun je de selectie verder verfijnen door ongewenste elementen te "verwijderen").
      Test je set door te klikken op de knop Toon geselecteerde set. Het resultaat wordt weergegeven in de 3D-weergave
    3. Doelset
      Definieer een set componenten die zal worden gebruikt als je doelset op dezelfde manier als bij de bronset.
    4. Inclusief onderdelen
       Kies of subcomponenten worden meegenomen in je afstandscontrole. Je vindt dit vinkje in het gedeelte Regels voor zowel bron- als doelsets.
      Subcomponenten zijn individuele onderdelen van een grotere compositie. Dit komt vaak voor bij samenstellingen zoals vliesgevels die uit delen bestaan en containerelementen zoals ruimtes of verdiepingen van gebouwen. Werken met subcomponenten kan een grote impact hebben op je afstandscontroles.
    5. Type
      Bepaal of u alleen op Afstand wilt controleren of ook op Botsingen en Duplicaten. In dit artikel richten we ons op afstand.
    6. Minimale afstand
      Bepaal de minimale afstand tussen bron- en doelelementen. Als ze te dicht bij elkaar liggen, markeert het conflictcontroleproces de afstand met rode dimensies.

7. Toleranties
      Hef de standaardtoleranties op met betrekking tot de grootte van de clashbox, het volume of beide. Dit is alleen relevant voor botsingsdetectie en niet voor afstandscontrole.
    8. Include results from a single:
      Definieer of het resultaat conflicten kan bevatten die gevonden zijn binnen hetzelfde model, systeem of component.
    9. Beschrijving
      Geef de regel een duidelijke beschrijving zodat het doel gemakkelijk te herkennen is.

7. Klik op "opslaan".
8. Voer de conflictregel uit (set)
  1. Dubbelklik of gebruik de knop Uitvoeren om een geselecteerde regel (set) uit te voeren.
  2. Klik met de rechtermuisknop om op componenten te draaien in Mijn mening

9. De resultaten van de afstandscontrole kunnen vervolgens worden gevonden in het resultatenpaneel.

Resultaten

Na het uitvoeren van een conflictregel wordt het aantal resultaten op dezelfde regel weergegeven. In het onderstaande geval werden bijvoorbeeld zeven resultaten gevonden. In plaats van een getal kun je ook een vinkje zien op dat aangeeft dat "controle geslaagd" is als er geen conflicten zijn gedetecteerd, of een null-symbool dat aangeeft dat er "geen toepasbare componenten" zijn gevonden. Als je het null-symbool tegenkomt, moet je mogelijk de juiste modellen laden of de regel dienovereenkomstig aanpassen.

In de resultatensectie categoriseren we resultaten per type, zoals afstand of botsingen (A). Onder elk type zijn er conflictgroepen (B), die door de gebruiker kunnen worden aangepast op basis van voorkeureigenschappen (dit wordt verder besproken). Binnen elke groep vind je individuele resultaten (C). Niet-gerapporteerde resultaten zijn gemarkeerd met een rode cirkel.  Als u op een resultaat klikt, wordt dit weergegeven in de 3D-weergave en in het gedeelte onder de resultaten (D) vindt u een samenvatting van het conflict, inclusief details zoals de kortste afstand of de dichtstbijzijnde ruimte. Je kunt het resultaat verder uitbreiden om de bron- en doelelementen (E) te bekijken.

In het onderstaande venster kunt u (1) resultaten bekijken en (2) deze afhandelen door problemen te genereren. Issues kunnen op verschillende manieren worden gegenereerd uit conflictresultaten, afhankelijk van of je verbonden bent met een BIMcollab Nexus project of niet. Als je verbonden bent, heb je toegang tot extra functies, waaronder de mogelijkheid om Smart Issues te genereren die traceerbaar zijn. Als je niet verbonden bent met BIMcollab Nexus, worden issues gegenereerd als BCF-bestanden zonder traceermogelijkheden. Daarom raden we aan om de connected methode te gebruiken voor naadloze samenwerking en projectbeheer. Afhankelijk van of je verbonden bent met BIMcollab Nexus, zullen de knoppen en functies in het resultatengedeelte verschillen:

Smart Issues (Aangesloten op BIMcollab Nexus)

Niet verbonden met BIMcollab Nexus:

1. Resultaten bekijken

Je kunt filters, groepen en weergavemodi gebruiken om resultaten vanuit verschillende perspectieven te bekijken:

Filters

Met dit filter kun je je richten op de resultaten die voor jou belangrijk zijn, zonder genegeerde of eerder gerapporteerde resultaten te zien. Dit is vooral handig bij een lange lijst met resultaten.

Groepering

Standaard worden conflicten gegroepeerd op broncomponent, dichtstbijzijnde rasterpositie en verhaalniveau. Als u deze instellingen wilt aanpassen, klikt u op 'Instellingen voor groepering wijzigen'Je kunt de standaardopties wijzigen of een specifieke eigenschap selecteren om de resultaten te groeperen.
De naam van de conflictgroep wordt als volgt opgebouwd als ze allemaal zijn geselecteerd: Onderdeel (1), eigenschap (2), dichtstbijzijnde raster (3), verhaalniveau (4).

Modi weergeven

Standaard worden conflicten weergegeven in de schematische modus. De gebruiker kan kiezen tussen een aantal weergavemodi die bepalen hoe het probleem wordt weergegeven door op de knop 'Wijzig conflictaanzichtmodus' te klikken. Er zijn drie weergavemodi beschikbaar:
  1. Regelmatig: Geef de twee conflicterende componenten weer met hun oorspronkelijke afbeelding
  2. Geselecteerd: Geef de twee conflicterende componenten weer als geselecteerd
  3. Schematisch: Geef de twee conflicterende componenten transparant weer, inclusief de afmetingen voor de afstandscontrole (als u ooit de afmetingen mist in uw gezichtspunt voor een resultaat van de afstandscontrole, komt dat omdat de schematische weergave is uitgeschakeld).

Bovendien kun je een deelvenster plaatsen rond de conflicterende componenten, wat handig is om een probleem opnieuw te creëren binnen een modelleerapplicatie. Je kunt ook de plattegrond inschakelen als deze extra context biedt voor het probleem dat uit het resultaat is voortgekomen.

2. Problemen genereren uit resultaten

Smart Issues (Aangesloten op BIMcollab Nexus)

Als je verbonden bent met een project op BIMcollab Nexus, kun je conflicten rapporteren als Smart Issues om eenvoudig de status ervan te volgen. Dit kan worden gedaan vanuit het paneel met conflictresultaten of vanuit het 3D-venster. Je hebt de optie om problemen afzonderlijk te melden of om meerdere conflicten te combineren in één probleem. U kunt problemen afhandelen met de knoppen bovenaan het resultatengedeelte of door met de rechtermuisknop te klikken op elk resultaat of elke resultaatgroep.

De knoppen gebruiken:

Rapporteren: Wijzig de status van Niet afgehandeld of genegeerd in Gerapporteerd.
Negeren: Wijzig de status van Niet afgehandeld in Genegeerd
Markeer als nieuw: Wijzig de status van Gerapporteerd of genegeerd in Niet afgehandeld

Klik rechts op resultaten:

Lees dit artikel voor meer informatie over het maken van Smart Issues:Smart Issues maken door conflictresultaten te rapporteren. Zodra Smart Issues zijn gemeld en gesynchroniseerd met BIMcollab Nexus, kunnen ze bij elke model iteratie worden bijgewerkt om te controleren of de problemen zijn opgelost. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over het bijwerken van Smart Issues:Smart Issues bijwerken op basis van conflictresultaten. De status van Smart Issues kan gedurende hun hele levenscyclus worden gevolgd. Om deze statussen beter te begrijpen, kun je dit artikel lezen:De status van een conflict.

Zorg ervoor dat je verbonden bent met de juiste BIMcollab-ruimte en het juiste project voordat je de problemen genereert.

In offline modus

Zonder verbinding met BIMcollab Nexus kun je nog steeds conflicten melden, maar het zullen offline problemen zijn zonder enige koppeling met BIMcollab Nexus of traceermogelijkheden. Om dit te doen, selecteer je een of meer resultaten in de lijst en klik je op 'Batch Issues genereren'.