Delen van IFC- en Pointcloud bestanden in BIMcollab Zoom zonder BIMcollab Nexus

Delen van IFC- en Pointcloud bestanden in BIMcollab Zoom zonder BIMcollab Nexus

Wij adviseren een online workflow om meerdere bestanden (IFC en Point clouds) in een project te combineren en te bekijken, zodat het hele team werkt met de laatste versie van de projectbestanden en communiceert op één centrale plek, online in BIMcollab Nexus. Dit zorgt voor een effectieve communicatie over vereisten, modelcontroles, het ophalen van informatie en issues om zo tot BIM van hoge kwaliteit te komen. Voor meer informatie over deze online workflow raadpleeg het artikel De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen.

De beschreven workflow in dit artikel kan gebruikt worden om een project te archiveren, of als een offline methode wanneer je geen verbinding maakt met een space vanuit BIMcollab Zoom.

Een projectbestand maken

Maak een projectmap structuur met alle IFC- en point cloud bestanden van het project. Gebruik eventueel submappen binnen de hoofdmap
  1. Open BIMcollab Zoom.
  2. Ga naar Bestand > Aan project toevoegen en selecteer het bestand of meerdere bestanden (houd de shift-toets ingedrukt) die je aan het project wilt toevoegen.
    Je kunt snel een gefedereerd model opzetten met een groot aantal bestanden, zonder dat je ze direct hoeft te laden. Dit kan worden gedaan door te klikken op Enkel toevoegen... in het bestandsmenu, of door shift ingedrukt te houden bij het klikken op 'Open'.
  3. De modellen zullen geladen worden in BIMcollab Zoom en weergegeven worden in het Navigatie tabblad. Eenmaal toegevoegd, kan je prefixen instellen om je project gemakkelijk te groeperen en te structureren.
  4. Zodra de projectstructuur compleet is, kan je modellen laden door met de rechtermuisknop het commando Model laden te gebruiken.
    Voor meer informatie over de laadstatus van modellen binnen een project, raadpleeg dit artikel over verschillende kleuren van modelnamen.
  5. Sla de projectstructuur op als een BCP-bestand door te kiezen voor Bestand > Project opslaan als... Sla het BCP-bestand op bovenaan in de mappenstructuur van je projectmap.
Wanneer een project op deze manier is gemaakt en opgeslagen, met het projectbestand (*.bcp) in de hoofdprojectmap en de modelbestanden in submappen, is het mogelijk de volledige map over te zetten naar een andere computer of een gedeelde map en de verbinding met de geladen bestanden te behouden.

Het projectbestand delen

Het BCP-projectbestand kan net als elk ander bestand worden gedeeld. Het BCP-projectbestand bevat geen IFC gegevens, maar is een lijst met paden naar andere bestanden. Zorg er daarom voor dat de mensen met wie je het projectbestand deelt, ook toegang hebben tot dezelfde modellen als jij.

Het is het beste om de volledige map te delen met het BCP-bestand bovenaan, en de modellen in de submappen.
Als Zoom de projectmap niet kan vinden bij het openen van het projectbestand, zal het de Locatie voor projecten controleren in de Instellingen van Zoom:
  1. Ga naar Extra > Instellingen > Algemeen / BIMcollab Zoom > Voorkeuren > Algemeen
  2. Klik onder 'Locatie voor projecten' op Selecteren en navigeer naar de gewenste map en klik op de OK knop
Als de projectmap wordt gedeeld op een netwerkserver of via een systeem voor het delen van bestanden (zoals Dropbox, OneDrive, en anderen), kan het BCP-projectbestand door meerdere gebruikers worden bewerkt. Dit betekent dat de configuratie anders kan zijn wanneer het bestand de volgende keer wordt geopend. De modellen kunnen door een andere gebruiker worden geladen of gedeactiveerd. Om dit te voorkomen, deel je de projectbestanden via BIMcollab Nexus om je persoonlijke configuraties te kunnen behouden. Raadpleeg voor meer informatie het artikel De Projectmap instellen om gedeelde bestanden aan een project te koppelen.

Het project bijwerken met aangepaste modellen

Wanneer de modellen in het projectbestand moeten worden bijgewerkt, kan je met de rechtermuisknop klikken op de modellen in de modelboom, en kiezen uit de volgende opties:
  1. Model opnieuw laden: Werk een geladen model bij met een bestand dat dezelfde naam en locatie heeft.
    Het Zoom projectbestand (*.bcp) bevat geen IFC data, dus zal het altijd automatisch de laatste versie van de IFC openen als die dezelfde naam heeft als de vorige versie. Het zal de gebruiker informeren dat een nieuwere versie werd gedetecteerd door een asterisk (*) achter de bestandsnaam te tonen.
  2. Model deactiveren: Indien je het model niet meer wil tonen in je Zoom project kies dan deze optie. Het zal nog steeds zichtbaar zijn in de navigatie-tab maar grijs worden, en kan op elk moment opnieuw geladen worden.
  3. Model updaten: Werk een geladen model bij met een bestand dat een andere naam of bestandslocatie heeft. Je wordt gevraagd om naar het juiste bestand op je computer te navigeren.
  4. Uit project verwijderen
Wanneer een nieuwe versie van een IFC-bestand een andere naam heeft dan de vorige versie, verwijder dan handmatig het oude bestand en voeg het nieuwe bestand toe aan de projectstructuur.