De verschillende List types

Wil je je kennis over Lists vergroten? Ga naar onzeBIMcollab Academy en schrijf je in voor de BIMcollab Zoom Model data extractie cursus.

Bij het maken van een lijst in BIMcollab Zoom kun je kiezen uit drie verschillende lijsttypes, elk met hun eigen gebruiksdoelen. Eenmaal aangemaakt herken je ze aan de icoontjes voor de lijstnamen: voor de eigenschappentabel, voor het draaitabelraster en voor de dashboardgegevens.

Eigenschapstabel

De eigenschappentabel is een eenvoudige tabel met rijen en kolommen. Elke rij stelt een component of groep van componenten voor en elke kolom geeft een van de geselecteerde eigenschappen weer.

Na het aanmaken zijn de volgende functies beschikbaar voor de tabel:
  • Toon bijbehorende 3D-informatie
Als u op een van de cellen in de lijst klikt, worden alle componenten van de geselecteerde rij in de 3D-weergave weergegeven.

• Kolomvolgorde
Bewerk de volgorde van de kolommen door ze te slepen en neer te zetten in het deelvenster Lijstresultaten

1. Uniforme rijen samenvoegen Aan/Uit
Door 'Voeg uniforme rijen samen' in te schakelen, worden alle rijen met identieke tekstwaarden in de kolommen samengevoegd tot één rij en wordt er een hoeveelheidskolom toegevoegd die weergeeft hoeveel exemplaren er zijn. Dit is standaard ingeschakeld.

1. De gegevens sorteren
De gegevens kunnen verder gesorteerd worden door het dropdown icoon naast de kolomkoppen te selecteren. Hier zijn er een aantal opties:

1. Filter
Klik op de filteroptie in het vervolgkeuzemenu om een filter toe te passen op de vastgoedresultaten. Hier kun je een voorwaarde selecteren en vervolgens de waarde invoeren waarin je geïnteresseerd bent.

De beschikbare voorwaardelijke opties kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de geselecteerde kolom:
-Tekstgebaseerde waarden kunnen worden bepaald met Begin met, Eindigt met, Bevat, Gelijk of Niet gelijk.
-Numerieke waarden kunnen worden bepaald met Equal, Greater Than, Greater Than or Equal, Less Than, Less Than or Equal of Not Equal.

2. Geef weer.
Wanneer eigenschappen in een kolom een numerieke waarde hebben, is de optie Weergave beschikbaar waarmee je kunt kiezen welk aspect van het gegevensbereik moet worden weergegeven wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met de optie "Uniforme rijen samenvoegen" aangevinkt. Van alle waarden in die kolom kun je kiezen om de Som van alle waarden, Min waarde, Max. waarde of Gemiddelde waarde.

3. Oplopend of aflopend sorteren
Klik op de kolomkoppen om de volgorde van de gegevens te wijzigen volgens de waarden (alfabetisch voor tekstwaarden of opeenvolgend voor numerieke waarden) in de geselecteerde kolom. De pijlsymbolen en geven aan of de kolom oplopend of aflopend is gesorteerd.

Draaischijfraster

Het draaitabelraster is een tabel waarmee gebruikers modelgegevens kunnen samenvatten en relaties tussen componenten kunnen visualiseren.

Na het maken moet de lijst met draaitabellen worden geconfigureerd op basis van de geselecteerde eigenschappen:
  1. Klik op de lijst in het deelvenster Lijsten om de resultaten weer te geven in het deelvenster Lijstresultaten
  2. Klik op de knop Veldlijst in het deelvenster Resultaten van lijsten

3. In het paneel Veldlijst kunnen alle eigenschappen die aan de lijst zijn toegevoegd, worden geselecteerd en herschikt.

Het paneel bestaat uit de volgende secties:
    1. Alle velden (1)
      Dit gedeelte toont alle eigenschappen die zijn toegevoegd in de instellingen van de lijst. Eigenschappen die moeten worden toegevoegd aan het draaitabelraster kunnen worden geselecteerd.
      Hier kunnen de eigenschappen worden gesorteerd op gegevensvolgorde, oplopend of aflopend.

2. Filters (2)
      Door een eigenschap aan deze sectie toe te voegen, kunt u een extra filter toevoegen om bepaalde onderdelen op te nemen of uit te sluiten door op het filterpictogram te klikken.

3. Kolommen (3)
      Eigenschappen die aan deze sectie worden toegevoegd, worden als kolommen weergegeven in het draaitabelraster. Deze eigenschappen kunnen oplopend of aflopend worden gesorteerd en kunnen worden gefilterd.

4. Rijen (4)
      Eigenschappen die aan deze sectie worden toegevoegd, worden als rijen weergegeven in het draaitabelraster. Deze eigenschappen kunnen oplopend of aflopend worden gesorteerd en kunnen worden gefilterd.

5. Waarden (5)
      Eigenschappen die aan deze sectie worden toegevoegd, worden als berekende waarden weergegeven in het draaitabelraster. De berekeningsmethode voor deze waarden kan worden ingesteld door op de pijl achter de eigenschap te klikken.

4. Sleep de eigenschappen van de sectie 'Alle velden' naar de andere secties om het draaitabel samen te stellen. Als je iets buiten het besturingselement sleept, wordt de selectie ongedaan gemaakt.
  5. Klik nogmaals op de knop Veldlijst om het configuratievenster te sluiten
Na het aanmaken zijn de volgende functies beschikbaar voor de rasterlijsten:
  1. Toon corresponderende 3D informatie
    Door te klikken op een van de cellen in de lijst worden alle componenten getoond die corresponderen met de aangeklikte waarde.

2. Knooppunten uitvouwen of samenvouwen
    Klik op de pijl naast de rijwaarden om gegevens te tonen of te verbergen.

Dashboardgegevens

In tegenstelling tot de andere twee lijsttypen zijn Dashboard-gegevens vooral bedoeld om te worden gebruikt in andere toepassingen zoals PowerBI. Dit type is gemaakt om te worden gesynchroniseerd met BIMcollab en is dus alleen beschikbaar voor Gedeelde knooppunten.
Op het eerste gezicht is deze tabel identiek aan de Property tabellen. Het heeft echter beperkingen wat betreft bewerkbaarheid. Eigenschappen moeten niet vaak worden gewijzigd omdat dit problemen kan veroorzaken met de aangesloten applicatiesjabloon.

Als je meer wilt weten over het delen van resultaten van dashboardgegevens naar Power BI, raadpleeg dan het artikel Hoe resultaten van Dashboard-gegevenslijsten in Power BI te krijgen.
Dashboardgegevens zijn alleen beschikbaar voor Premium- en Ultimate-plannen
Je hebt toegang tot gedeelde lijstresultaten op de BIMcollab Model WebViewer, zodat je ze kunt bekijken naast je IFC-bestand op BIMcollab Nexus.